Gå til indhold

Psykiatri

13 anbefalinger skal styrke forskning i psykisk sygdom

Danske Regioner offentliggør nu 13 anbefalinger til, hvordan forskningen i psykiske sygdomme kan styrkes. Blandt andet skal det være mere attraktivt at forske, også for andre faggrupper end læger. – Vi skal hele tiden at undersøge, hvordan vi kan gøre patienternes behandling endnu bedre, siger psykiatri- og socialudvalgsformand i Danske Regioner, Sophie Hæstorp Andersen.

Regionernes forskning i psykiske lidelser har betydet, at patienter i psykiatrien i dag får en lang bedre udredning og behandling end for bare få år siden.

Alligevel mangler der stadig viden: hvordan behandler vi bedst mennesker med eksempelvis skizofreni eller bipolar lidelse? Hvordan bliver vi bedre til at forebygge psykisk sygdom? Og hvilke indsatser skal der til over for borgere med både misbrug og en psykisk lidelse?

Derfor fremlægger Danske Regioner nu 13 anbefalinger til, hvordan regionerne kan styrke forskningen i psykiske sygdomme. I dag har 3,5 procent af medarbejderne forskningsopgaver, og det tal skal hæves, mener psykiatri- og socialudvalgsformand i Danske Regioner, Sophie Hæstorp Andersen.

- Rigtig mange danskere kæmper med psykisk sygdom, enten som patienter eller som pårørende. Derfor skal vi hele tiden undersøge, hvordan vi kan gøre deres behandling endnu bedre. Og her har ny forskning en afgørende rolle, siger hun og fortsætter:

- Men hvis flere skal have lyst at kaste sig over forskningen, skal vi også gøre det mere attraktivt. Både for læger, psykologer, sygeplejersker, fysioterapeuter, ergoterapeuter og andre medarbejdere. Her er korte stipendier, talentspor og flere delestillinger nogle af de redskaber, vi skal have mere i spil.

Mere samarbejde om forskning

Der er dog ikke blot brug for mere forskning i psykisk sygdom, men også, at forskningen bliver ligeså godt organiseret som på eksempelvis kræftområdet, hvor man med Danish Comprehensive Cancer Center har et fælles samlingspunkt for forskning og behandling af kræft.

Derfor vil Danske Regioner undersøgelsen muligheden for et tilsvarende landsdækkende samarbejde om forskning på psykiatriområdet.

- Psykiske lidelser er alvorlige folkesygdomme helt på linje med kræft, KOL og hjerteproblemer. Derfor skal vi også have samme høje ambitionsniveau for vores samarbejde om psykiatrisk forskning, som vi eksempelvis har på kræftområdet, siger Sophie Hæstorp Andersen.

Samarbejdet skal dels medvirke til at udvælge og iværksætte flere tværregionale forskningsinitiativer, dels sikre at nye forskningsresultater hurtigere bliver udbredt til hele landet. Samarbejdet bør inkludere både regioner, kommuner, almen praksis, uddannelsesinstitutioner og patient- og pårørendeorganisationer.

De 13 anbefalinger til en styrket forskning i psykiske sygdomme bygger oven på de enkelte regioners forskningsstrategier.

Anbefalingerne vil indgå som en del af Danske Regioners indspark til en 10-årsplan for psykiatrien.

 

Du kan læse de tretten anbefalinger her.

Kontakt

Hvis du vil vide mere

Læs mere

Relaterede nyheder