Gå til indhold

Vi skal lære af Svendborg-sagen

Nu har Højesteret frifundet kvindelig læge i den meget omdiskuterede Svendborg-sag. Det tager Danske Regioner naturligvis til efterretning. "Vi vil bruge den næste tid på at nærstudere præmisserne for dommen", siger formand Stephanie Lose.

Formanden for Danske Regioner ønsker ikke at kommentere frifindelsen, før hun har haft lejlighed til at nær-studere dommen. Men hun understreger, at sagen under alle omstændigheder har medført en debat, som regionerne skal tage alvorligt.

- Den debat, som denne sag har affødt, viser med al tydelighed, at der er grund til, at vi sikrer os, at rammerne for det daglige arbejde i sundhedsvæsenet er klare og betryggende for patienterne og vores medarbejdere, siger Stephanie Lose.

- Der er allerede fra sundhedsministerens side taget en række initiativer til at se disse rammer efter, blandt andet tilsynet og reglerne om journalføring. Vores fokus i regionerne og på hospitalerne vil selvfølgelig være organisering og ledelse på de enkelte afdelinger, og vi vil invitere blandt andre Lægeforeningen og Dansk Sygeplejeråd, DSR, til dialog for at drøfte, om der er brug for flere initiativer som konsekvens af sagen og den debat, den har skabt, lyder det fra Stephanie Lose.

Et af de områder, som ifølge Lose også er oplagt at diskutere på baggrund af sagen er, om man i dag har fundet den rigtige balance i forhold til at straffe ”brodne kar” i sundhedsvæsenet på den ene side og lære af fejl på den anden. I dag er der en risiko for sammenblanding af de to funktioner i Styrelsen for Patientsikkerhed (STPS).

- I Danske Regioner har vi peget på, at det er vigtigt at skelne klart mellem kontrol og læring i arbejdet med kvalitet og patientsikkerhed. Danske Regioner mener grundlæggende, at STPS er tilsynsmyndighed, mens det at lære af fejl og utilsigtede hændelser er regionernes opgave. Vi tror, at det vil være gavnligt for både patientsikkerheden og de ansatte at skille de to funktioner ad, siger Stephanie Lose.

Kontakt

Hvis du vil vide mere

Relaterede nyheder

Overenskomster for det regionale arbejdsmarked er stemt hjem

Afstemningen om OK24 er afsluttet for 150.000 regionalt ansatte, og resultatet er et klart ja. Dermed træder de nye overenskomster i kraft med tilbagevirkende kraft fra 1. april 2024. Heino Knudsen, formand for Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN), glæder sig over opbakningen til de indgåede aftaler.

Læs mere