Gå til indhold

Lokal løn

Her kan du finde information om lokal løndannelse og det fælles OK-15 initiativ mellem Danske Regioner og de faglige organisationer på det regionale område.

Ved overenskomstforhandlingerne i 2015 besluttede Danske Regioner og organisationerne i Forhandlingsfællesskabet at igangsætte et projekt om lokal løn. Initiativet skal understøtte de lokale forhandlinger i regionerne.

Projektet indeholder bl.a. en lokal proces, hvor de lokale parter frem mod lønforhandlingerne i 2016 i fællesskab iværksætter en række aktiviteter, som skal understøtte lønforhandlingsprocesser i regionerne. 

Ramme for parternes fælles arbejde med lokal løndannelse

De centrale parter har i fællesskab beskrevet en ramme for det fælles arbejde med lokal løn. Her finder du et overblik over alle parternes fælles initiativer i forhold til lokal løn, ligesom du også kan læse parternes fælles hensigtserklæringer for den lokale løndannelse.

Du kan læse mere om rammen for det fælles arbejde her:

Bilag for det lokale økonomiske råderum

Bilaget om det lokale økonomiske råderum indeholder en beskrivelse af råderummet - dvs. de midler, der er til lokal løn, herunder hvilke forhold der påvirker det lokale økonomiske råderum. Parterne har lavet en sproglig gennemskrivning og modernisering af råderumsbilaget, som en del af det fælles projekt, som blev aftalt ved OK-15.

Du kan læse råderumsbilaget her:

Vejledning om inddragelse af ligestillingsaspektet i de lokale lønforhandlinger

Parterne har i fællesskab udarbejdet en vejledning, som skal bidrage til at øge opmærksomheden på ligestillingsaspektet ved forhandlingerne om den lokale løndannelse, herunder hvordan utilsigtede kønsmæssige forskelle undgås.

Du kan læse vejledningen her:

Inspirationskatalog til lokale initiativer

I forbindelse med OK-15 projektet om lokal løn igangsætter de lokale parter initiativer, som skal understøtte den lokale lønforhandlingsproces.

Danske Regioner og organisationerne i forhandlingsfællesskabet har udarbejdet et inspirationskatalog med forslag til initiativer og fokusområder, som kan være relevante i forbindelse med at sikre en bedre lokal forhandlingsproces. Disse initiativer er for eksempel fælles overblik over procesforløb, fælles kurser i budgetforståelse, viden og dialog om løninstrumenter og introduktionsseminarer om lønstatistik mv.

Du kan læse inspirationskataloget her:

Indsend jeres egne erfaringer og initiativer til inspirationskataloget

Inspirationskataloget er dynamisk og opdateres løbende med erfaringer og forslag til nye initiativer fra de lokale parter. Som lokale parter opfordres I derfor til i fællesskab at indsende jeres erfaringer med initiativerne i inspirationskataloget.

Kataloget er ikke udtømmende, og andre initiativer kan også være relevante i forhold til at understøtte den lokale forhandlingsproces. Derfor opfordres I også til at indsende erfaringer med jeres egne nye initiativer, som ikke indgår i inspirationskataloget. Husk at beskrive hvem der var målgruppen for initiativet.

I kan sende erfaringer og nye initiativer med angivelse af kontaktperson til:

Den gode forhandling

I en række aftaler om lokal løndannelse indgår der et bilag om "Den gode forhandling". Bilaget indeholder bl.a. tips til at skabe et godt forhandlingsklima og huskelister til før, under og efter forhandlingerne.

Du kan læse om den gode forhandling her:

Hvis du vil vide mere

Kontakt

Medarbejder Rasmus Enemark
Relaterede nyheder

Læs mere

Overenskomster for det regionale arbejdsmarked er stemt hjem

Afstemningen om OK24 er afsluttet for 150.000 regionalt ansatte, og resultatet er et klart ja. Dermed træder de nye overenskomster i kraft med tilbagevirkende kraft fra 1. april 2024. Heino Knudsen, formand for Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN), glæder sig over opbakningen til de indgåede aftaler.

Læs mere

Psykiatrisk team vinder Årets Patientoplevelsespris 2024 for at hjælpe hjemløse på deres præmisser

Hjemløse har ofte oplevet mange svigt. Også fra systemet. Det Tværsektorielle Fællesteam i Psykiatrisk Center Amager og Københavns Kommune vinder Årets Patientoplevelsespris 2024 for at samarbejde tæt med aktører og at give samfundets mest udsatte borgere professionel her-og-nu-hjælp, når de er klar.

Læs mere

Kronik: I en nær fremtid

Hvad har H.C. Andersen og det danske sygehusvæsen til fælles? Jo, de nyder begge stor opmærksomhed og anerkendelse uden for landets grænser.

Læs mere

Danske Regioner: Bedre lægedækning for de mest syge danskere er muligt med ny patientfordeling i almen praksis

Det skal være mere attraktivt at være praktiserende læge i de områder, hvor behovet hos borgerne er størst.  Det er det ofte i områderne længst væk fra de største byer, og derfor skal læger her have færre patienter for at sikre bedre forebyggelse og behandling af fx kroniske sygdomme. Omvendt bør læger med de mest raske patienter have et højere patientantal. Det mener Danske Regioner, der snart forhandler ny overenskomst med Praktiserende Lægers Organisation. 

Læs mere