Gå til indhold

Brug for mere konkurrence på ambulancedrift – 18 forslag til regionerne

Der er brug for mere konkurrence på ambulance-drift. Falck sidder i dag på ca. 70-80 procent af regionernes ambulancedrift. "Når der på det nærmeste er monopol-lignende tilstande på området, er der risiko for, at priserne bliver for høje, og det ønsker vi naturligvis at undgå", siger næstformand i Danske Regioner, Ulla Astman.

Målet er derfor, at der i fremtiden er flere aktører, der afgiver tilbud, når regionerne udbyder opgaver på ambulanceområdet. Hvis konkurrencen styrkes, kan regionerne samlet set formentligt spare 5-10 pct. af de knap 2 milliarder kr. regionerne årligt bruger på ambulanceområdet. Det viser skøn baseret på regionernes hidtidige erfaringer med udbud af opgaver på ambulance-området.

Katalog med forslag til sundere konkurrence

En faglig arbejdsgruppe nedsat af regionerne foreslår nu, hvordan konkurrencen kan øges. Det sker med 18 anbefalinger til, hvad regionerne fremover kan gøre.

Anbefalingerne er blevet drøftet i Danske Regioners bestyrelse, og sendes nu ud til de enkelte regioner, som led i forberedelsen af næste runde udbud på ambulanceområdet.

-Regionerne har i dag et godt samarbejde med Falck. For at få mere sundhed og behandling for pengene, er der dog brug for sundere konkurrence. Netop her leverer rapporten mange interessante bud på, hvad regionerne fremover selv kan gøre, for at det sker. Det gælder fx forslaget om, at regionerne selv varetager en del af ambulanceopgaverne, siger Ulla Astman.

Uddan flere ambulance-folk

De 18 anbefalinger til de fem regioner går bl.a. på, at der skal uddannes mere ambulance-personale. Samtidig skal det sikres, at relevante fagprofessioner – fx sygeplejersker - ikke udelukkes fra at bemande ambulancer i fremtiden. På dén måde vil flere leverandører af ambulancedrift få lettere ved at finde personale og dermed afgive konkurrence-dygtige bud på ambulancedriften.

Også bedre adgang til infrastruktur/baser, smidigere udbud samt styrket markeds-dialog er blandt forslagene i det idekatalog som nu er på vej til at blive drøftet i regionerne

Læs mere:

Læs mere

Fakta

  • Ambulance-området i Danmark er fordelt på 20 delkontrakter mellem regioner og eksterne leverandører.  Ud af disse tegner Falck (og tilknyttede selskaber) sig for 14 kontrakter. De øvrige kontrakter varetages af Hovedstadens Beredskab, Samsø Redningskorps samt Ambulance Syd, der i 2016 overtog opgaven efter hollandske BIOS, bl.a. som følge af udfordringer vedr. rekrut-tering af kvalificeret personale
Læs mere

Fakta

  • Regionerne bruger årligt 1,9-2,0 mia. kr. på ambulanceområdet. Regionerne kan enten selv varetage opgaven eller sende opgaven i udbud
  • I alt 716.114 gange rykkede ambulancer og liggende sygetransport ud i 2017.

 

 

 

Kontakt

Hvis du vil vide mere

Relaterede nyheder

Læs mere

Regioner vil give borgere frit valg af sengepladser udenfor hospitalerne 

Danske Regioner vil løfte kvaliteten for de mange tusinder af patienter, der hvert år ligger i en sygeseng udenfor et hospital. Borgere på de midlertidige og akutte pladser skal bl.a. have frit valg, faste lægetilsyn, og de skal ikke længere opkræves regninger i forbindelse med opholdene. 

Læs mere

Danske Regioner ønsker styringsredskaber og medicingaranti for at sikre sundhedsvæsenets økonomi mod medicinudgifter på himmelflugt

Udgifterne til tilskudsmedicin steg med 1,4 milliarder kroner i 2023, og de stigende udgifter har store konsekvenser for regionernes samlede økonomi. Flere styringsredskaber og en medicingaranti kan sikre, at store udgiftsstigninger ikke slår bunden ud af sundhedsvæsenet.

Læs mere

88 procent af patienterne er tilfredse

Et stort flertal af patienter er i høj grad tilfredse med behandlingen på de offentlige hospitaler i landets fem regioner. 88 procent af over 390.000 patienter i en ny stor undersøgelse svarer, at de er tilfredse med deres hospitalsbesøg. Tilfredsheden er ét procentpoint højere end året før.

Læs mere

Debat: Skalering skal sikre, at dansk sundhedsinnovation når sit fulde potentiale

Hvordan gør vi innovation til en kerneopgave i sundhedsvæsenet? Det spørgsmål tager konferencen 'Sund Skalering' d. 12. marts blandt andet fat på. Adam Wolf m.fl. skriver i anledning af konferencen et debatindlæg om vigtigheden af skalering af dansk sundhedsinnovation.

Læs mere