Gå til indhold

Sundhed

Herunder kan du læse om nogle af Danske Regioners særlige indsatser for sundhed.

 

 

Illustration af glade patienter der ligger i sengen

Værdibaseret styring

Danske Regioner har i 2016 sat fokus på værdibaseret styring, og hvordan vi kan indrette sundhedsvæsenet, så vi styrer efter dét, der giver det bedste resultat for patienten – eller skaber ”værdi for patienten”.

I 2016 blev der sat et tværregionalt projekt i gang, der skal undersøge, hvordan vi kan indføre værdibaseret styring. Projektet følger op på behandlingsresultater og sammenholder disse med omkostninger for patienterne og det samlede sundhedsvæsen. Formålet er, at udvikle og teste styringsmodeller og redskaber, som virker i praksis.

Der er som en del af initiativet igangsat forsøg på syv behandlingsområder med henblik på at indhøste fælles viden.

Læs mere: 

 

Den patientansvarlige læge

I 2016 fik vi en aftale på plads om indførelsen af den patientansvarlige læge.

Danske Regioner og regeringen er sammen med Danske Patienter, Kræftens Bekæmpelse, Overlægeforeningen, Yngre Læger og Dansk Sygeplejeråd blevet enige om en model for den patientansvarlige læge, der først indføres for kræftpatienter og siden for alle patienter.

Formålet med en patientansvarlig læge er at skabe større patienttilfredshed, men også at styrke inddragelsen af patienter og pårørende og øge den faglige kvalitet i behandlingen.

Der er i løbet af 2016 igangsat over 20 pilotprojekter, som afprøver forskellige modeller. Erfaringerne danner grundlag for, hvordan ordningen med den patientansvarlige læge skal se ud, når den udrulles i hele sundhedsvæsenet.

- Patienter skal ikke føle sig som kastebolde mellem skiftende afdelinger, skiftende personale og dobbelttydige meldinger. Det kan forvirre os alle. Det er afgørende, at alle patienter får en behandlingsansvarlig læge, siger Ulla Astman, formand for Danske Regioners sundhedsudvalg.

Læs mere:

 

 

Kvalitet

I 2016 indgik regionerne en aftale med regeringen og KL om otte nationale mål for kvalitet i sundhedsvæsenet. De otte nationale mål omsættes til lokale delmål og indsatser, der giver mening, hver dag sundhedspersonalet møder på arbejde ude på de enkelte afdelinger.

Målene peger alle i retning af bedre kvalitet og sammenhæng for patienterne og geografisk lighed i sundhedsvæsenet. For hvert af de nationale mål er der en række indikatorer, der konkretiserer de overordnede mål.

Regionerne er godt i gang med at forankre de otte nationale mål i det daglige arbejde. Regionerne følger arbejdet tæt, og vi bruger fællesregionale tal til løbende at se på, om der er mulighed for læring mellem regionerne.

- Vi skal blive bedre til at lære af hinanden på tværs og styrke samarbejdet, og det kræver, at vi har overblikket over, hvor tingene lykkes – og hvor der er brug for en ekstra indsats, siger Bent Hansen, formand Danske Regioner.

Læs mere: