Gå til indhold

Ungdomskriminalitet

Regionerne driver i dag 7 ud af i alt 8 sikrede institutioner for kriminelle børn og unge, der varetager socialpædagogiske opgaver for unge. I dag er der i alt 118 pladser, som drives efter sociallovgivningen. De fleste unge på de sikrede institutioner er sigtet eller dømt for alvorlige kriminelle handlinger. Herudover er der et stigende antal sociale anbringelser af unge, der har behov for den særlige socialpædagogiske indsats, som tilbydes på de sikrede institutioner.

Retlige pladser

Langt de fleste af de unge er anbragt i varetægtssurrogat. Det vil sige, at de afventer en eventuel dom for begået kriminalitet. Unge under 18 år må ikke sidde i et almindeligt fængsel sammen med voksne kriminelle og anbringes derfor på en sikret institution. Man kan også afsone en almindelig dom på en sikret institution. Herudover kan de unge anbringes som led en ungdomssanktion, som er en særlig dom for unge under 18 år, som bl.a. inkluderer ophold på en sikret institution og et planlagt socialpædagogisk tilbud.

Sociale pladser

En voksende gruppe unge anbringes af deres kommune på sociale pladser. Baggrunden er en konkret vurdering af, at det er absolut nødvendigt at anbringe den unge på en sikret institution for at forhindre den unge i at begå kriminalitet, eller fordi den unge er til fare for sig selv eller andre.

Udviklingen i anbringelser

Ungdomskriminaliteten er faldet og dermed oplever de sikrede institutioner også, at langt færre bliver anbragt. I 2007 var der samlet set 878 anbringelser på landets sikrede institutioner, mens det i 2021 var faldet til 426. Sideløbende med det faldende antal anbringelser er der sket en stigning i det gennemsnitlige antal opholdsdage. Siden 2012 har der været en udvikling hen imod, at flere unge anbringes på såkaldte sociale pladser. I 2012 var 7,8 procent af anbringelserne på institutionerne sociale anbringelser, mens det i 2021 var steget til 31,8 procent.

Hvis du vil vide mere

Kontakt

Mikkel Lambach,
Chefrådgiver/Teamleder
T
M 2917 0902
E mla@regioner.dk
Billede af Mikkel Lambach
Hvis du vil vide mere

Kontakt

Julie Kjærgaard
Relaterede nyheder

Læs mere

Psykiatrisk team vinder Årets Patientoplevelsespris 2024 for at hjælpe hjemløse på deres præmisser

Hjemløse har ofte oplevet mange svigt. Også fra systemet. Det Tværsektorielle Fællesteam i Psykiatrisk Center Amager og Københavns Kommune vinder Årets Patientoplevelsespris 2024 for at samarbejde tæt med aktører og at give samfundets mest udsatte borgere professionel her-og-nu-hjælp, når de er klar.

Læs mere

Ny aftale sætter mål for hurtig hjælp til børn og unge i psykisk mistrivsel

Børn og unge med psykisk mistrivsel og symptomer på psykisk lidelse skal fremover kunne få hurtig hjælp. Inden for 14 dage skal man kunne komme til den første samtale i de nye lettilgængelige behandlingstilbud, som skal være fuldt ud etableret i kommunerne senest i 2025.

Læs mere

Hurtigere hjælp til børn og unge med psykiske sygdomme i det nære sundhedsvæsen

En ny aftale for de praktiserende speciallæger kan gøre ventelisterne kortere for børn og unge med psykiske sygdomme. Det forventer Danske Regioner og Foreningen af Praktiserende Speciallæger (FAPS).

Læs mere

Vinderne af Prisopgaven i Klinisk Psykiatri 2023

Danske Regioner har uddelt priser for sin årlige prisopgave i Klinisk Psykiatri for medicinstuderende i samarbejde med regionerne, Dansk Psykiatrisk Selskab, Børne- og Ungdomspsykiatrisk Selskab og Dansk Selskab for Distriktspsykiatri. Prisoverrækkelsen fandt sted på Dansk Psykiatrisk Selskabs Årsmøde på Hotel Legoland i Billund.

Læs mere