Gå til indhold

Danske Regioners høringssvar vedrørende forslag til lov om statsligt udpegede energiparker

Plan- og Landdistriktsstyrelsen har den 5. februar 2024 sendt udkast til forslag om lov om statsligt udpegede energiparker i høring. Danske Regioner takker for muligheden for at svare på høringen.

Danske Regioner ser positivt på viljen til at accelerere den grønne omstilling og sikre opfyldelse af nationale såvel som europæiske målsætninger ved at fremskynde udbygningen af vedvarende energi (VE) samt at forbedre rammevilkårene for opsætningen af energiparker og VE-anlæg på land. 

Med lovforslaget lægges der op til, at ministeren for byer og landdistrikter med den relevante kommunalbestyrelses tilslutning kan udpege energiparker med hjemmel i den foreslåede lov om statsligt udpegede energiparker, såfremt nationale interesser ikke taler afgørende imod udpegningen. Nationale interesser nævnes i denne sammenhæng som fx landskab, natur og kulturmiljø, og vurderingen af, om nationale interesser taler afgørende imod udpegningen, foretages gennem inddragelse af relevante ministre.

Danske Regioner opfordrer til at også råstoffer vægtes som en national interesse, samt at regionerne som myndighed på råstofområdet på land inddrages i vurderingen af, om konkrete råstofområder taler afgørende imod udpegning af et areal til energiparker.

Det nævnes endvidere i lovforslaget, at ministeren i første udpegningsrunde forventes at udpege tidligere indmeldte forslag til arealer, for så vidt det efter dialog med kommuner m.v. vurderes relevant at arbejde videre med disse.

Danske Regioner vil i denne forbindelse gøre opmærksom på, at der blandt de tidligere indmeldte arealforslag til potentielle energiparker er flere overlap med udpegede råstofgraveområder – herunder et 100 pct. overlap i Silkeborg Kommune med et aktivt og vigtigt råstofgraveområde.

Det bemærkes her, at prioriteringen af de danske råstofressourcer er af stor vigtighed for den grønne omstilling, hvilket understreges af den bebudede råstofstrategi i regeringsgrundlaget, hvor hensigten er, at ”[understøtte] en bæredygtig udvinding af sand og grus samt mere genanvendelse af byggematerialer. Det skal sikres, at vi har tilstrækkelige råstoffer til energiøerne og byggeriet – uden at vi sætter naturen og havnaturen over styr.”

For at sikre en helhedsorienteret arealplanlægning og sammentænkning af individuelle arealhensyn appellerer Danske Regioner til, at man inddrager de relevante regioner tidligt i planlægningsprocessen, så regionernes lokalkendskab og viden om råstofforekomster, jordforureninger mv. anvendes i forhold til udvikling af arealer til energiproduktion på land. Dermed sikres det også, at der ikke udpeges arealer, som allerede er disponeret i råstofplanlægningen. Herudover har regionerne kompetencer og gode erfaringer med at koordinere strategiske energiprojekter, der netop sammentænker hensyn på tværs af region, kommuner og øvrige parter.

Læs også Danske Regioners Hørringssvar i pdf-format herunder:

Høringssvar vedrørende forslag til lov om statsligt udpegede energiparker (pdf).