Gå til indhold

Aftale om medicinpriser på plads

Danske Regioner, Sundheds- og Ældreministeriet og LiF er enige om 3-årig aftale om sygehusmedicinpriser. Et tilfredsstillende resultat, lyder det fra regionerne

En rabat på 10 procent i løbet af de næste tre år. Det er et af resultaterne af de langvarige forhandlinger, som Danske Regioner og Sundheds- og Ældreministeriet har haft med Lægemiddelindustriforeningen, LiF.

Aftalen sikrer samtidig, at priser på nye lægemidler, der introduceres i aftaleperioden, ikke kan overstige den gennemsnitlige pris i op til ni andre lande, som Danmark normalt sammenligner sig med. Priserne herhjemme vil blive justeret ud fra et gennemsnit af først tre, dernæst seks og til sidst ni landes priser.

Formand for Danske Regioner, Bent Hansen, siger om aftalen:

- Jeg er tilfreds med resultatet. Aftalen giver en vis stabilitet om priserne på en del af sygehusmedicinen. Regionerne og sygehusene kan lægge budgetter velvidende, at lægemiddelindustriforeningens virksomheder ikke pludselig kan hæve deres priser voldsomt de kommende år, siger han.

Lave priser i andre lande slår igennem i Danmark
Aftalen betyder, at prislofterne nedsættes ad fire omgange i løbet af de næste tre år - hver gang med 2,5 procent, så den samlede rabat når op på 10 procent i begyndelsen af 2019.

Og hvor priserne på ny medicin - som før nævnt - i dag ofte fastlægges og fastholdes ud fra et gennemsnit i bare tre andre lande, vil priserne i højere grad i fremtiden blive justeret og nedsat på baggrund af gennemsnittet af priserne i op til ni andre lande.

- Når flere lande opnår rabatter, vil de lavere priser i højere grad også slå igennem herhjemme. Aftalen ændrer dog ikke på vores behov for et medicinråd, der skal fungere, så vi også opnår pæne rabatter på den allerdyreste medicin, lyder det fra Bent Hansen.

Læs mere: