Offentlig-privat samarbejde som driver for innovation
Innovation og udvikling af løsninger, som giver svar på morgendagens udfordringer, kan ikke løses gennem en one size fits all tilgang, som kan genbruges gang på gang. Ofte kommer de allerbedste løsninger frem, når flere forskellige faggrupper og aktører sætter sig sammen for at løse udfordringen.
Udvikling af nye løsninger indenfor sundhedsområdet tager udgangspunkt i patienterne og de konkrete udfordringer, der skal løses. I mange projekter inddrages sundhedspersonalet fra de lokale afdelinger, hvad enten det er læger, sygeplejersker, radiografer, portører mv. for at sikre vigtige perspektiver og nuancer i forhold til den konkrete løsning. Inddragelsen skaber desuden et stærkt ejerskab, hvilket er essentielt, når løsningen skal implementeres.
Men hvor sundhedspersonalet ved, hvor skoen trykker og hvad der er behov for at optimere, kan andre parter ofte bistå med, hvilke muligheder og systemer der findes eller kan udvikles til det konkrete behov.
Forskellige samarbejdsformer
Der er flere gode måder at samarbejde om udvikling på. Den enkelte problemstilling og konteksten er afgørende for, hvilken samarbejdsform der er bedst i det konkrete tilfælde. Hvor konkret en løsning på behovet kan fra starten skitseres? Hvor langt fra allerede eksisterende løsninger, forventes innovationsprojektet at skulle bevæge sig? Hvor meget kan man indsnævre problemstillingen? Det er bare nogle af de overvejelser, som regionerne gør sig, før et innovationsprojekt igangsættes.
De forskellige muligheder kort fortalt: