Gå til indhold

Tæt på alle piger tilbudt udredning på HPV-centre

Knap 1.900 piger er sat i gang med et udredningsforløb på de regionale Én Indgang-centre. Ventelisterne er så godt som væk i fire ud af fem regioner. "Uanset hvad symptomerne skyldes, er det helt afgørende, at sundhedsvæsenet tager hånd om dem", siger Ulla Astman, formand for Danske Regioners Sundhedsudvalg.

1.879 piger, som mener at opleve bivirkninger efter HPV-vaccinen mod livmoderhalskræft, er sat i gang med et specialiseret udredningsforløb på et af regionernes fem Én Indgang-centre. I alt er 2.041 piger henvist til udredning på centrene, hvoraf en mindre gruppe er visiteret videre til andre afdelinger.

Det viser tal fra centrene per 1. september 2016.

Og tallene viser, at de tidligere lange ventelister er barberet kraftigt ned. I regionerne Syddanmark og Sjælland er samtlige henviste sat i gang med udredning, i Nordjylland venter seks på at komme i gang, og i Midtjylland venter blot fire. Region Hovedstaden har fortsat 50 patienter på venteliste og er samtidig den region, der har modtaget flest henviste med i alt 707 patienter.

Hjælp til pigerne uanset hvad

Alene siden foråret 2016 er antallet af ventende piger faldet markant: Fra 503 ventende den 1. april til 285 ventende den 1. juni - og nu 60 ventende.

- De fem regionale afdelinger har samlet de dygtigste specialister på området, og de knokler for at hjælpe de henviste patienter bedst muligt. Det er ulykkeligt, at en stor gruppe piger oplever ubehagelige symptomer, og uanset hvad symptomerne skyldes, er det helt afgørende, at sundhedsvæsenet tager hånd om dem. Det er netop, hvad vi gør på de fem centre, siger Ulla Astman, formand for Danske Regioners Sundhedsudvalg, og tilføjer:

- Der er desværre ingen fast formel for, hvordan lægerne bedst kan hjælpe pigerne, for de kommer med en del forskellige symptomer, hvoraf mange er funktionelle lidelser. God tid med lægerne, grundige samtaler og afmålte træningsmængder har vist sig at virke godt, hører vi fra afdelingerne. På pigernes vegne glæder jeg mig over, at hjælpen til dem er koordineret og specialiseret, og at der nu skal forskes yderligere i deres symptomer.

De fem Én Indgang-centre blev oprettet i juni 2015.

LÆS MERE: Opgørelse for Én Indgang, 1. september 2016 (pdf)

Kontakt

Hvis du vil vide mere

Anne-Dorthe Sørensen, seniorkonsulent
Center for sundhed og sociale indsatser
T: 3529 8191
M: 4022 3173
E: ans@regioner.dk

Jon Bøge Gehlert, presserådgiver
Kommunikation
M: 2115 2910
E: jbg@regioner.dk

Relaterede nyheder

Læs mere

Årets sundhedsdebattør satte fokus på sundhed, superstimuli og manipulation

Årets sundhedsdebattør Nicklas Brendborg satte gang i en debat om sundhed, superstimuli og manipulation af vores belønningssystem foran et veloplagt publikum. Prismodtageren åbnede folkemødet 2024 i Danske Regioners telt, hvor formand Anders Kühnau bød ham velkommen. Nicklas Brendborg får prisen for sin seneste bog 'Vanedyr'.

Læs mere

Danske Regioner om struktur-rapport: Mange gode takter, nu skal vi huske ambitionerne

Der er grund til at rose Sundhedsstrukturkommissionen for et meget grundigt stykke arbejde, og der er mange gode takter i den rapport, som netop er fremlagt. Især er det positivt, at Kommissionen i høj grad har taget ideen om at samle ansvaret for sundhed til sig.

Læs mere

Kronik: Sæt ikke sundhedsambitionerne i bakgear

Lige om lidt afleverer Sundhedsstrukturkommissionen sin rapport, og så går startskuddet til den politiske armlægning om en sundhedsreform. Fra regionerne er budskabet klart: Sæt patienten i centrum. Sæt handling bag ordene. Og sæt barren højt. Så vi får en reform af gavn og ikke blot af navn.

Læs mere

Ny økonomiaftale giver nødvendigt løft og giver regionerne mulighed for at udvikle sundhedsvæsenet

Regeringen og Danske Regioner har indgået en flot økonomiaftale, som med et løft på næsten to milliarder kroner giver regionerne mulighed for at investere i sundhedsvæsenets udvikling. Aftalen giver samtidig regionerne bedre forudsætninger for at styre medicinudgifterne.

Læs mere