Gå til indhold

Sundhed

Danske Regioner vil have flere seniorer i arbejde på sygehusene

Seniorer i sygehusvæsenet skal have bedst mulige betingelser for at blive på arbejdsmarkedet. Og for at komme tilbage til sundhedsvæsenet, som har hårdt brug for flere dygtige medarbejdere.

På Regionshospitalet Gødstrup ved Herning yder 30 ældre en vigtig indsats. De fleste af dem var ellers gået på efterløn eller pension, men de trak i arbejdstøjet igen for at blive en del af vaccinationskorpset under coronaepidemien. Siden er de blevet en fast del af mandskabet på hospitalets covid-afsnit.

Også andre steder i landet tager pensionerede sygeplejersker en ekstra tørn og hjælper med at få vagtplanerne til at hænge sammen. Og står det til Danske Regioner, skal der findes endnu flere af den slags løsninger. Regionerne ser nemlig gerne, at endnu flere seniorer vender tilbage til sundhedsvæsenet eller vælger at blive lidt længere på arbejdsmarkedet.

Det er en nødvendig del af løsningen på udfordringen med personalemangel i sundhedsvæsenet, at dem der har lyst til at yde en ekstra indsats, også får mulighed for det. Det siger Danske Regioners formand, Anders Kühnau.

- Vi har rigtig mange dygtige medarbejdere, som har mulighed for at trække sig tilbage. Vi har gode eksempler på lokale løsninger, men der er endnu mere at hente, og vi vil rigtig gerne have, at vores seniorer bliver lidt længere i sundhedsvæsenet – eller kommer tilbage til det. Som bekendt mangler der personale i sundhedsvæsenet, så vi er nødt til at gøre det attraktivt at blive for dem, der kan og vil hjælpe.

Det skal kunne betale sig at tage en ekstra tørn

Fra starten af det nye år forventes der at komme nye regler, som betyder, at pensionerede sygeplejersker ikke bliver modregnet i folkepensionens grundbeløb og pensionstillæg, hvis de tjener penge ved siden af pensionen. Desuden vil regeringen afskaffe modregning i efterløn for medarbejdere i sundhedsvæsenet.

Anders Kühnau håber, at det vil give flere seniorer lyst og mulighed for at forsætte eller vende tilbage til sundhedsvæsenet. Han henviser til, at vi under Corona-krisen så forskellige initiativer, som gav en økonomisk gulerod til seniorer, som havde lyst til at blive eller komme tilbage på arbejdsmarkedet.

- Der skal naturligvis være et arbejdsmiljø og nogle vilkår, som giver seniorerne lyst til at lægge ekstra tid. Jeg er glad for, at man fjerner nogle barrierer for at tage en ekstra tørn i et sundhedsvæsen, som har brug for det, siger Anders Kühnau.

Plads til fokus på individuelle behov

Foruden de nye regler findes der allerede aftalte rammer, som sikrer seniorer gode muligheder for at forlænge arbejdslivet fremfor at trække sig tilbage.

I forbindelse med OK21 indgik regionerne og Forhandlingsfællesskabet en rammeaftale, som blandt andet giver mulighed for at afholde en seniorsamtale mellem leder og medarbejder. Her kan man lave en aftale med senioren om at forlænge arbejdslivet, for eksempel ved at ændre på arbejdstid eller opgaver, eller ved at der aftales et løntillæg.

Anders Kühnau understreger, at der i overenskomsten allerede er muligheder for at tilpasse et godt arbejdsliv for den enkelte medarbejder. Han ser gerne, at hospitalerne bliver bedre til at benytte sig af mulighederne, så seniorer kan bevares på arbejdspladsen så længe som muligt.

- Det handler ikke om at opfinde en one-size-fits-all løsning. Det er tværtimod vigtigt, at vi har fokus på at opfylde de individuelle behov for den enkelte medarbejder. Dem, der har lyst til at blive lidt længere, skal have de bedst mulige forudsætninger for det, siger Anders Kühnau.

Hvis du vil vide mere

Kontakt

Pressekontakt:

Kontakt pressevagten på 51 51 18 18 (ikke sms) eller pressekontakt@regioner.dk

Relaterede nyheder

Læs mere

Overenskomster for det regionale arbejdsmarked er stemt hjem

Afstemningen om OK24 er afsluttet for 150.000 regionalt ansatte, og resultatet er et klart ja. Dermed træder de nye overenskomster i kraft med tilbagevirkende kraft fra 1. april 2024. Heino Knudsen, formand for Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN), glæder sig over opbakningen til de indgåede aftaler.

Læs mere

Danske Regioner efter kritik: Der er rettet op

Regionerne tager Rigsrevisionens kritik af overholdelse af de maksimale ventetider for kræftpatienter alvorligt. Rapporten understreger, at reglerne på området har været uklare. Der er nu skabt klarhed med en ny vejledning fra Sundhedsstyrelsen og langt mere systematisk monitorering af de maksimale ventetider.

Læs mere

Nye tal fra regionerne: Langt de fleste kræftpatienter bliver behandlet til tiden

Langt de fleste kræftpatienter kommer i gang med deres behandling inden for tidsfristerne af de maksimale ventetider, og det er kun en brøkdel af patienterne som venter længere af kapacitetsmæssige årsager.

Læs mere

Psykiatrisk team vinder Årets Patientoplevelsespris 2024 for at hjælpe hjemløse på deres præmisser

Hjemløse har ofte oplevet mange svigt. Også fra systemet. Det Tværsektorielle Fællesteam i Psykiatrisk Center Amager og Københavns Kommune vinder Årets Patientoplevelsespris 2024 for at samarbejde tæt med aktører og at give samfundets mest udsatte borgere professionel her-og-nu-hjælp, når de er klar.

Læs mere