Gå til indhold

EU-klimachef: Regionerne er nøglespillere i en styrket grøn omstilling frem mod 2050

Klima og grøn omstilling står øverst på den nye EU-Kommissions dagsorden. Det understregede klimakommissær Frans Timmermans da han gæstede Det Europæiske Regionsudvalg. ”Regionerne er klar til at løfte vores del af ansvaret i forbindelse med den grønne omstilling, og vi er allerede med i forreste linje i indsatsen", siger Karsten Uno Petersen, international talsperson i Danske Regioner.

Under sit besøg i Det Europæiske Regionsudvalg, der består af 329 lokalt og regionalt valgte repræsentanter fra alle EU’s medlemsstater, erklærende klimakommissær Frans Timmermanns undtagelsestilstand for klimaet. Han fremhævede det presserende behov for handling på den grønne omstilling, som EU’s New Green Deal lægger op til. Kommissæren understregede nødvendigheden af, at opgaven løftes i fællesskab:

- Alle myndighedsniveauer bliver nødt til at bidrage mere og sammen, hvis vi vil lykkes med at forme vores fælles fremtid. Dette er ikke en opgave, som nationale regeringer kan løfte alene, sagde Timmermanns under sit besøg i Regionsudvalget.

Han fremhævede, at regionerne kommer til at spille en vigtig og afgørende rolle i omstillingen til et bæredygtigt samfund, som det myndighedsniveau, der i praksis skal implementere langt størstedelen af de foreslåede klima- og miljøtiltag fra EU.

De danske regioner i arbejdstøjet for den grønne omstilling

Karsten Uno Petersen, international talsperson i Danske Regioner og medlem af Det Europæiske Regionsudvalg bakker op om EU-Kommissionens ambition om et grønnere Europa:

- Vi er parate til at løfte vores del af ansvaret i forbindelse med den grønne omstilling, og vi er allerede med i forreste linje i indsatsen. De danske regioner har i mange år investeret i klimavenlige løsninger bl.a. i forbindelse med energirenovering af bygninger, grønne offentlige indkøb og en grønnere offentlig transport.

Karsten Uno Petersen finder det positivt, at EU-Kommissionen anerkender regionernes væsentlige rolle i at få klimaindsatsen op i gear, og han fremhæver behovet for, at de decentrale myndigheder får endnu bedre mulighed for at gøre mere for klimaet og hurtigere, end det er tilfældet i dag.

Under Regionsudvalgets debat med EU-Kommissionens første næstformand Frans Timmermanns præsenterede en gruppe af unge politikere deres krav til den nye EU-Kommission om at handle for at redde miljø og klima.

 

Under Regionsudvalgets debat med EU-Kommissionens første næstformand Frans Timmermanns præsenterede en gruppe af unge politikere deres krav til den nye EU-Kommission om at handle for at redde miljø og klima. Foto: European Union / John Thys / Philippe Buissin.

Hvis du vil vide mere

Kontakt

Asger Andreasen, chefrådgiver/Teamleder
Center for Regional Udvikling, EU og Miljø (REM)
T: 3529 8367
M: 2917 0907
E: asa@regioner.dk

relaterede nyheder

Læs mere

Debatindlæg: Vandet kommer - vi skal lave planer, der kan prioritere klimatilpasningen

Danmark har brug for, at det er de rigtige løsninger, vi sætter i gang. Først og fremmest for at sikre en omkostningseffektiv klimatilpasning – bl.a. så der også er midler til dele af klimaindsatsen, der handler om at nedbringe CO2-udledningerne – men i ligeså høj grad for at sikre en sammenhængende og effektiv indsats, der beskytter borgere og centrale samfundsværdier, skriver Danske Regioners udvalg for miljø og klima.

Læs mere

Regeringen, Danske Regioner og KL er enige om at spare på energien i det offentlige

Vi står i en alvorlig energikrise – ikke bare i Danmark, men i hele Europa. Krisen gør omstilling til grøn varme og vedvarende energi endnu mere presserende, men vi har også brug for at spare på energi. Derfor går det offentlige nu forrest.

Læs mere

Regioner: Nyt værktøj skal skabe bedre grundlag for at genanvende mursten og beton

Vi skal genanvende flere råstoffer, når vi bygger huse, veje og anlæg. Det mener Danske Regioner, som foreslår, at der laves en landsdækkende kortlægning af materialer, som kan genanvendes i byggerier.

Læs mere

Danske Regioner og Nordisk Råd vil mindske plastaffald fra Europas hospitaler

Danske Regioner og Nordisk Råds danske delegation vil udbrede nye miljøkriterier ved indkøb af produkter til hospitaler i hele Europa. Norden er allerede med. Mere bæredygtig emballage fra hospitalerne kan spare miljøet for bjerge af plastik. Det understøtter regeringens klimaplan for grøn affaldssektor og europæiske målsætninger om cirkulær økonomi.

Læs mere