Gå til indhold

EU-klimachef: Regionerne er nøglespillere i en styrket grøn omstilling frem mod 2050

Klima og grøn omstilling står øverst på den nye EU-Kommissions dagsorden. Det understregede klimakommissær Frans Timmermans da han gæstede Det Europæiske Regionsudvalg. ”Regionerne er klar til at løfte vores del af ansvaret i forbindelse med den grønne omstilling, og vi er allerede med i forreste linje i indsatsen", siger Karsten Uno Petersen, international talsperson i Danske Regioner.

Under sit besøg i Det Europæiske Regionsudvalg, der består af 329 lokalt og regionalt valgte repræsentanter fra alle EU’s medlemsstater, erklærende klimakommissær Frans Timmermanns undtagelsestilstand for klimaet. Han fremhævede det presserende behov for handling på den grønne omstilling, som EU’s New Green Deal lægger op til. Kommissæren understregede nødvendigheden af, at opgaven løftes i fællesskab:

- Alle myndighedsniveauer bliver nødt til at bidrage mere og sammen, hvis vi vil lykkes med at forme vores fælles fremtid. Dette er ikke en opgave, som nationale regeringer kan løfte alene, sagde Timmermanns under sit besøg i Regionsudvalget.

Han fremhævede, at regionerne kommer til at spille en vigtig og afgørende rolle i omstillingen til et bæredygtigt samfund, som det myndighedsniveau, der i praksis skal implementere langt størstedelen af de foreslåede klima- og miljøtiltag fra EU.

De danske regioner i arbejdstøjet for den grønne omstilling

Karsten Uno Petersen, international talsperson i Danske Regioner og medlem af Det Europæiske Regionsudvalg bakker op om EU-Kommissionens ambition om et grønnere Europa:

- Vi er parate til at løfte vores del af ansvaret i forbindelse med den grønne omstilling, og vi er allerede med i forreste linje i indsatsen. De danske regioner har i mange år investeret i klimavenlige løsninger bl.a. i forbindelse med energirenovering af bygninger, grønne offentlige indkøb og en grønnere offentlig transport.

Karsten Uno Petersen finder det positivt, at EU-Kommissionen anerkender regionernes væsentlige rolle i at få klimaindsatsen op i gear, og han fremhæver behovet for, at de decentrale myndigheder får endnu bedre mulighed for at gøre mere for klimaet og hurtigere, end det er tilfældet i dag.

Under Regionsudvalgets debat med EU-Kommissionens første næstformand Frans Timmermanns præsenterede en gruppe af unge politikere deres krav til den nye EU-Kommission om at handle for at redde miljø og klima.

 

Under Regionsudvalgets debat med EU-Kommissionens første næstformand Frans Timmermanns præsenterede en gruppe af unge politikere deres krav til den nye EU-Kommission om at handle for at redde miljø og klima. Foto: European Union / John Thys / Philippe Buissin.

Hvis du vil vide mere

Kontakt

Asger Andreasen, chefrådgiver/Teamleder
Center for Regional Udvikling, EU og Miljø (REM)
T: 3529 8367
M: 2917 0907
E: asa@regioner.dk

relaterede nyheder

Læs mere

Kommuner og regioner danner fortrop i klimakampen

Som det første land i verden har tæt på alle danske kommuner lavet klimahandlingsplaner med det mål at leve op til Parisaftalen. KL, Realdania og de fem regioner indgår en ny alliance, der sammen med kommunerne tager næste afgørende skridt for at gøre lokale klimaplaner til virkelighed.

Læs mere

Regioner vil være med til at løse PFAS-gåden

Regionerne har sat gang i flere forsknings- og udviklingsinitiativer på sundheds- og miljøområdet, der skal give ny viden i forhold til PFAS-forurening. Det gælder f.eks. forskning i stoffernes udbredelse, nye og mere effektive metoder til oprensning og sundhedspåvirkning ved eksponering af PFAS.

Læs mere

Regionerne: Sådan ved du, om der er risiko for PFAS-forurening på din grund

Ud af de ca. 15.000 grunde, som regionerne har i kikkerten for mulig PFAS-forurening, har 12.000 grundejere allerede viden om, at grunden er eller kan være forurenet. De resterende er ved at blive vurderet. Så snart regionen har konkret viden om grunden, får grundejeren besked.

Læs mere

Debatindlæg: Regionerne: Rent drikkevand kræver fokus på alle forureningskilder

Det danske drikkevand er unikt og noget af det bedste i verden. I regionerne er vi enige med regeringen, når den i sit grundlag for det kommende regeringssamarbejde erklærer, at vi skal værne om det danske drikkevand, som vi trygt kan drikke direkte fra vandhanen uden afsmagen af klor.

Læs mere