Gå til indhold

Regionale udviklingsstrategier

Regionerne arbejder for, at borgere i alle dele af Danmark kan arbejde, uddanne sig og få et godt liv med sundhed, tryghed og livskvalitet – både nu og i fremtiden.

Omdrejningspunktet for regionernes indsats er den regionale udviklingsstrategi. Med strategien sætter hver region – i samarbejde med alle regionens aktører – en fælles, visionær og analysebaseret retning for landsdelens udvikling.

Strategien tager fat i såvel aktuelle som fremtidens samfundsmæssige udfordringer med fokus på løsninger, der skaber værdi og livskvalitet i borgernes hverdag. Den nedbryder siloer og helhedstænker den regionale udvikling i en sammenhængende indsats. Den sætter bæredygtighed i centrum og får hele regionen til at samarbejde om at opfylde FN’s verdensmål inden 2030. Og den skaber en region i balance, hvor by og land bindes sammen, og landdistrikterne ikke lades i stikken.

 

Udviklingsstrategiens mål

Med den regionale udviklingsstrategi vil regionen og de regionale samarbejdspartnere – fra uddannelsessteder, kommuner og civilsamfund til trafikselskaber, kulturinstitutioner og arbejdsmarkedsorganisationer – arbejde tæt sammen om:

  • At unge i både by og land har adgang til gode uddannelser inden for en rimelig transporttid
  • At by og land er bundet sammen af en velfungerende infrastruktur – hvad end det gælder vejnet, kollektiv trafik, cykelstier eller bredbånd
  • At alle borgere har kompetencer, der passer til det regionale arbejdsmarkeds nuværende og fremadrettede behov
  • At Danmark er frontløbere for den grønne omstilling og opfyldelsen af FN’s verdensmål
  • At regionale busser, lokalbaner og letbaner hver dag bringer hundredtusindvis af danskere på arbejde – hurtigt, sikkert og med god sammenhæng på tværs af transportformer
  • At vores drikkevand, boliger og kyster er beskyttet mod forurening og klimaforandringer
  • At det er attraktivt at bosætte sig i både byer og landdistrikter – også for de unge
  • At alle borgere har adgang til attraktive, sundhedsfremmende og rekreative tilbud i både kulturen og naturen
  • At regionerne har internationalt udsyn og har et tæt samarbejde med vores nabolande, så der bygges broer og knyttes bånd på tværs af grænser og folk
  • At der sikres tæt sammenhæng mellem den regionale udviklingsindsats og erhvervsfremmeindsatsen i regi af hhv. Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse og de tværkommunale erhvervshuse

 

Hvis du vil vide mere

Kontakt

Lone Vingtoft,
Chefrådgiver
T
M 2222 2674
E lvi@regioner.dk
Lone Vingtoft
PUBLIKATIONER

Læs mere

I vores publikationsarkiv findes vores udgivelser om regional udvikling - foruden naturligvis magasiner, pjecer og andre publikationer om Danske Regioners indsatser på andre sagsområder.

RELATEREDE NYHEDER

Læs mere

Samfundet går glip af en større gevinst end tidligere antaget, fordi cyklen vælges fra

Nye beregninger viser, at samfundet vinder stort på at få flere ud på cykelstien. Alligevel blev der cyklet færre kilometer i 2023 end året før. Udviklingen skal vendes – blandt andet ved at gøre det mere attraktivt at cykle uden for byerne.

Læs mere

Snæver sundhedsdebat truer andre vigtige samfundsopgaver  

Sundhedsstrukturkommissionen vil - uden nogen analyse og uden at pege på alternativer - fjerne centrale samfundsopgaver fra regionerne. Det kalder på en bredere debat om, hvem der bedst håndterer store udfordringer som fx forurening, kollektiv trafik og uddannelse i de danske landsdele.  

Læs mere

Unge på erhvervsskoler har længere transporttid end unge på gymnasier

Der er stor forskel på, hvor lang tid unge bruger med kollektiv transport til deres gymnasier og erhvervsskoler. Det viser en undersøgelse fra Danske Regioner. Den længere transporttid kan få nogle til at vælge erhvervsskolerne fra – stik mod regeringens mål.

Læs mere

Debat: Regionerne: Styrk grøn og sammenhængende mobilitet

I regionerne arbejder vi omhyggeligt med at få den kollektive trafik og borgernes mobilitet til at passe sammen. Det skal være muligt at bo og arbejde og uddanne sig i hele landet, også hvis man har bosat sig uden for de store byer, skriver Danske Regioners formand for regional udvikling og EU, Anders G. Christensen, i Altinget.

Læs mere