Gå til indhold

Grønne Hospitaler

Med den fællesregionale strategi for Grønne Hospitaler sætter regionerne et fælles mål om at halvere hospitalernes CO2-udledninger inden 2035. Samtidig har regionerne en ambition om, at det samlede sundhedsvæsen er klimaneutralt i 2050.

Klima og sundhed hænger uløseligt sammen. Ifølge WHO er klimaforandringerne den største trussel mod den globale folkesundhed. Klimaforandringerne medfører allerede risiko for en lang række sundhedsproblemer, også i Danmark. Omvendt står sundhedsvæsenet for omkring seks procent af Danmarks samlede CO2-udledninger, hvoraf hospitalerne er den primære udleder.

Alle fem regioner er i fuld gang med at omstille til grønnere og mere bæredygtige hospitaler. I januar 2024 byggede de oven på egne indsatser med lanceringen af den fællesregionale strategi for Grønne Hospitaler. Strategien sætter et fælles mål om at halvere hospitalernes CO2-udledninger inden 2035, sammenlignet med 2022, og at arbejde for et klimaneutralt sundhedsvæsen i 2050.

Formålet med den fælles strategi er at sikre, at regionernes kompetencer og ressourcer udnyttes bedst muligt, og at løsninger til gavn for klimaet udbredes til alle regioner.

Læs hele strategien "En fællesregional strategi for Grønne Hospitaler"

 

 

Strategiens opbygning

Den fællesregionale strategi for Grønne Hospitaler er bygget op omkring tre handlingsspor og fem understøttende tiltag. De tre handlingsspor er: 1) Indkøb, 2) Cirkulær økonomi og adfærd, og 3) Energi, transport og bygninger.

De fem understøttende tiltag skal være med til at sikre fremdrift i regionernes arbejde med den grønne omstilling. Tiltagene har bl.a. fokus på medarbejderinvolvering, dataunderstøttelse, udbredelse af konkrete løsninger og partnerskaber. Hertil blev der med strategien udpeget 10 lead-områder, hvor hver region og Amgros fik ansvar for udvikling af 1-2 områder med særligt innovationspotentiale.

Læs mere om de understøttende initiativer og handling inden for de tre handlingsspor her på siden og på de fire undersider.

 

 

Hvis du vil vide mere

Kontakt

Hvis du vil vide mere

Kontakt

Ann Højer Hoffmann
Relaterede nyheder

Læs mere

Regionerne åbner for ansøgninger til Medicin- og Behandlingspuljen

Nu er det igen muligt at søge om midler fra Regionernes Medicin- og Behandlingspulje. Puljen støtter uafhængig forskning inden for medicin- og behandlingsområdet og udgør i år samlet 18,5 millioner kroner.

Læs mere

Danske Regioner undersøger mulige juridiske udfordringer med diabetesteknologi

Den måde, som man i dag bruger teknologien ved glukosemålere til diabetespatienter på, kan indebære nogle juridiske udfordringer. Det skyldes, at leverandørerne af målerne, indsamler patienternes data fra diabetesteknologien. Regionerne undersøger sammen med Indenrigs- og Sundhedsministeriet og de private virksomheder de mulige juridiske udfordringer med diabetesteknologi.

Læs mere

Regionernes regnskaber er inden for de aftalte rammer

De fem regioner går samlet ca. en promille under driftsrammen, til trods for at blandt andet udgifterne til sygehusmedicin vokser markant. Regnskaberne viser samtidig et stort pres på anlægsinvesteringer i regionerne.

Læs mere

Aldrig har den grønne omstilling af sundhedsvæsenet været vigtigere

Hvis vi for alvor vil gøre en forskel for klimaet, kan vi ikke nøjes med at se på det, som vi udleder fra sundhedsvæsnets egne bygninger og transport. Vi er også nødt til at se på vores indkøb og forbrug af produkter og serviceydelser. Samtidig er vi nødt til at løfte sammen. Både på tværs af fagligheder, hospitaler og regioner. Der er ikke tid til, at vi opfinder den dybe flere gange, skriver en række organisationer i sundhedssektoren i en kronik i Avisen Danmark.

Læs mere