Luk
PFAS er en stofgruppe, som består af flere tusinde forskellige fluorerede stoffer. PFAS-stofferne har i forskellig grad vist sig at kunne påvirke helbredet.
Sundhedsstyrelsen konkluderer:
Ved befolkningsundersøgelser er følgende tilstande sat i forbindelse med høje niveauer af PFAS - men det er statistiske fund, som ikke kan vise, om PFAS er årsagen.
Du kan finde Sundhedsstyrelsens vejledninger om PFAS på deres hjemmeside:
Produktionen af PFAS-stoffer startede omkring 1950, men brugen af stofferne slog først rigtigt igennem i 1960’erne i Danmark. PFAS-stofferne har været anvendt i rigtigt mange produkter til imprægnering og andre specielle anvendelser, for at give en vand- og fedtafvisende effekt. I 2006 blev det forbudt at anvende PFOS i brandskum – dog måtte restlageret bruges frem til 2011. I dag er al brug af PFOS forbudt.
Den historiske udvikling for produktion og brug af PFAS-stoffer fremgår af figuren.
Liste over de overordnede brancher, der kan have anvendt PFAS:
Pressekontakt
Kontakt pressevagten på telefon 5151 1818 (ikke sms) eller pressekontakt@regioner.dk
De danske kommuner står til at bidrage væsentligt til den grønne omstilling, viser en ny analyse af 92 kommuners klimaklimahandlingsplaner. Kommunerne sigter efter at reducere udledningen af drivhusgasser med 76% i 2030.
Klimaalliancen er et stærkt eksempel på, hvordan kommuner og regioner samarbejder om at implementere lokale klimahandlingsplaner. De lokale tiltag betyder noget for hele landets klimaindsats, skriver Mads Duedahl m.fl. i et debatindlæg i Altinget.
Klar prioritering af den kæmpe opgave, som kampen mod PFAS er. Og skabelse af én samlet indgang, hvor borgerne let kan finde de informationer, de har brug for om PFAS. Det anbefaler Danske Regioner i deres udspil til regeringens nationale PFAS-handlingsplan.
Hvis folk stadig skal kunne bo og leve overalt i landet – også på landet – får vi brug for en bred vifte af initiativer, siger Anders G. Christensen fra Danske Regioner.