Gå til indhold

Hvem gør hvad?

Her på siden kan du få et overblik over de forskellige myndigheders rolle i forbindelse med PFAS.

Regioner tager sig af:

Regionerne skal håndtere risikoen fra forureninger med PFAS, hvis der ikke er en forurener, der kan pålægges at betale. Regionerne undersøger, om der er mulige forureninger, som kan udgøre en risiko overfor f.eks. vores grundvand. Hvis der findes forurening, skal regionen sikre, at den ikke udgør en risiko for mennesker eller miljø.

Kommuner tager sig af:

Kommunerne fører tilsyn med virksomheder, der håndterer PFAS i deres produktion. Kommunerne skal sikre, at virksomhederne ikke udleder PFAS fra produktionen. Det er også kommunerne, der skal give påbud til forurenere, og sikre at de fjerner en eventuel forurening, som deres produktion har forårsaget.

Kommunerne fører desuden tilsyn med vandforsyninger og sikrer i samarbejde med forsyningerne, at drikkevandet kontrolleres for PFAS.

Miljøstyrelsen tager sig af:

Miljøstyrelsen overvåger PFAS og andre miljøfarlige stoffer i grundvandet og i overfladevand. De overvåger også rensningsanlægs udledning af PFAS, og er tilsynsmyndighed for større virksomheder. 

Sundhedsstyrelsen tager sig af:

Sundhedsstyrelsen afdækker de helbredsmæssige effekter af at være udsat for høje mængder PFAS. Sundhedsstyrelsen udarbejder vejledninger om, hvilke eventuelle undersøgelser og behandlinger det anbefales at tilbyde borgere, der har været udsat for høje mængder for PFAS.

Styrelsen for Patientsikkerhed tager sig af:

Styrelsen for Patientsikkerhed er myndighed, når det drejer sig om vejledning af kommuner og regioner i de områder, hvor der er fundet PFAS i miljøet.

Fødevarestyrelsen tager sig af:

Fødevarestyrelsen overvåger farlige stoffer i fødevarer, herunder PFAS-stoffer. Hvis der er en konkret oplysning om forurening af jord eller vand, der anvendes til fx afgræsning af kvæg, gennemfører Fødevarestyrelsen analyser af kød for at afgøre indhold af PFAS. Det er også Fødevarestyrelsen, der sanktionerer markedsføring og håndtering af forurenede fødevarer på markedet og hos forbrugere.

Hvis du vil vide mere

Kontakt

Pressekontakt
Kontakt pressevagten på telefon 5151 1818 (ikke sms) eller pressekontakt@regioner.dk

Relaterede nyheder

Læs mere

Aldrig har den grønne omstilling af sundhedsvæsenet været vigtigere

Hvis vi for alvor vil gøre en forskel for klimaet, kan vi ikke nøjes med at se på det, som vi udleder fra sundhedsvæsnets egne bygninger og transport. Vi er også nødt til at se på vores indkøb og forbrug af produkter og serviceydelser. Samtidig er vi nødt til at løfte sammen. Både på tværs af fagligheder, hospitaler og regioner. Der er ikke tid til, at vi opfinder den dybe flere gange, skriver en række organisationer i sundhedssektoren i en kronik i Avisen Danmark.

Læs mere

Regionernes klimaaftryk fra el, varme og transport er faldet med 45% på blot fem år

Nye tal viser, at regionerne lige nu er godt på vej til at realisere deres målsætning om at reducere klimaaftrykket fra drift af egne bygninger og transport med 75% før 2030.

Læs mere

Danske Regioner: 54 millioner kroner til jordforurening rækker ikke langt

De ekstra millioner, som Miljø- og Ligestillingsministeriet har afsat til at håndtere jordforureninger, der truer søer, åer, fjorde og kyster, er kun nok til at håndtere én forurening om året.

Læs mere

Kære Folketing: Husk, at drikkevandet ikke følger kommunegrænser 

Her i landet åbner mange af os stadig for hanen i køkkenet, når vi har brug for et glas koldt drikkevand – modsat flere steder i Sydeuropa. Og vi skal fortsat have tillid til, at vi kan drikke rent vand fra hanen herhjemme. Det vil vi -som repræsentanter for regioner og vandværker- gerne slå et slag for.

Læs mere