Gå til indhold

Akutlægehelikopter

Den fjerde akutlægehelikopter har fundet sin blivende placering

Efter knap tre år på en midlertidige placering ved Aalborg Lufthavn har den fjerde akutlægehelikopter fundet plads på sin blivende base ved Saltum i Nordjylland. Fremover bliver det herfra, den sikrer hurtig hjælp til alvorligt syge eller tilskadekomne borgere, der befinder sig i områder med lang transporttid til et akuthospital.

Den fjerde akutlægehelikopter kom på finansloven i 2018, hvor der blev afsat 45 mio. kroner om året til at drive det ekstra beredskab, som skulle have base i det nordlige Danmark. Og tallene viser, at der er stigende brug for den flyvende hjælp.
Alene i perioden 2018-2020 har ordningen haft en stigning i aktiviteten på knap 15 pct. Foreløbige tal for 2021 tyder på yderligere aktivitetsstigning på ca. 6 pct.

Del af en samlet indsats

De fire akutlægehelikoptere indgår som en integreret del af hele den præhospitale indsats, som tilsammen yder borgerne hjælp, når de bliver akut syge eller kommer til skade. Indsatsen rækker fra den praktiserende læge og lægevagten, Alarmcentralen 1-1-2, ambulancer, akutlægebiler og endelig helikopterne.

- I akutte situationer er tid ofte en afgørende faktor. Det kan eksempelvis være ved blodprop i hjerne eller hjerte, eller ved alvorlige ulykker. Det er meningsfuldt at være med til at yde den hurtige indsats, som lægehelikopteren tilbyder, siger Troels M. Hansen, lægefaglige leder af akutlægehelikopteren.

Helikopteren er bl.a. bemandet med en læge og en paramediciner. Det betyder, at behandling og diagnostik af patienten kan gå i gang, allerede når helikopteren er fremme ved patienten. Indsatsen sker i et tæt samarbejde med ambulancer, akutlægebiler og personalet på hospitalerne.

 

Fakta om Akutlægehelikopter-ordningen og den fjerde helikopter:

  • Den nationale akutlægehelikopterordning drives af regionerne i fællesskab, og midlerne til drift kommer fra Staten.
  • Akutlægehelikopteren, der nu får base ved Saltum, blev sat i drift 2. januar 2019. De første 2 år og 9 måneder har den haft midlertidig base ved Aalborg Lufthavn. 
  • Udover helikopteren ved Saltum har regionerne yderligere tre akutlægehelikoptere med baser i henholdsvis Skive, Billund og Ringsted.
  • Helikopterne er døgnbemandede året rundt af en pilot, en akutlæge og en paramediciner.
  • Fra januar til og med juli 2021 har de fire akutlægehelikoptere i alt fløjet 2.890 gange. I hele 2020 fløj de i alt 4.672 gange.
  • Mere end hver tredje flyvning går til en patient med symptomer på hjerte/kar-sygdomme. Andre store grupper er patienter med symptomer på blodprop eller blødning i hjernen og patienter med svær tilskadekomst, fx efter store trafikulykker.

Læs mere:

Hvis du vil vide mere

Kontakt

Relaterede nyheder

Læs mere

Mindre tilfredshed med akutmodtagelserne i et år med corona

67 procent er i høj eller meget høj grad tilfredse efter et besøg på én af landets akutmodtagelser eller akutklinikker. Det er resultatet af regionernes Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser 2021.

Læs mere

Der skal spilles på flere tangenter, hvis presset på akutområdet skal lettes

Coronapandemien har lagt et kæmpe pres på det præhospitale område. Iført beskyttelsesdragter har ambulancepersonalet skulle transportere og akutbehandle coronapatienter, og personalet på regionernes vagtcentraler har skulle arrangere hjemmetest af borgere og håndtere ekstraordinært mange 112-opkald, hver gang samfundet igen har fået pulsen op efter en nedlukning.

Læs mere

App gør det nemt at få hjælp ved akut sygdom og skader

Over 4 mio. gange er appen MinSundhed fra sundhed.dk blevet downloadet. Med appen får man nu adgang til en ny funktion. Den gør det muligt hurtigt og nemt at ringe efter den rigtige hjælp ved akut sygdom eller skader, uanset hvor man er i landet.

Læs mere

Franske SAF skal flyve akutlægehelikoptere i Danmark

Regionernes fire akutlægehelikoptere har været i udbud. Valget er faldet på det franske selskab SAF Helicopteres i samarbejde med danske UNI-FLY A/S.
SAF har fløjet rednings- og akutlægehelikoptere i Frankrig siden 1979. Det betyder samtidig et skifte af leverandør og dermed et farvel til Norsk Luftambulanse efter mange års godt samarbejde.

Læs mere