Gå til indhold

Høringssvar – lovforslag om ændring af gymnasieloven og folkeskoleloven

Danske Regioner har modtaget høringen over udkast til forslag om ændring af lov om de gymnasiale uddannelser og lov om ændring af lov om folkeskolen.

Lovforslaget vedrører hf som en trædesten til erhvervsuddannelse, kommunalbestyrelsernes forsyningspligt vedr. 10. klasse og gymnasieelevers forhåndstilkendegivelser vedr. studieretning.

Danske Regioner bakker op om de foreslåede ændringer, idet der dog tages forbehold for godkendelse på Danske Regioners bestyrelsesmøde den 26. juni 2025.

Udvidelse af formålet med hf
Danske Regioner finder det hensigtsmæssigt at udvide formålet med hf til også at have fokus på hf-elevernes mulige overgang til erhvervsuddannelse. Øget overgang til erhvervsuddannelserne er et vigtigt politisk mål, som har vist sig svært at indfri. Lovændringen vil give uddannelsesinstitutionerne mulighed for at påbegynde forsøg og arbejde målrettet med, hvordan man pædagogisk kan arbejde med at give eleverne indsigt og motivation for øget overgang til erhvervsuddannelserne. Dette vil være vigtige erfaringer, når der senere skal arbejdes med indhold på epx-uddannelsen og med overgange fra exp til eud.

Kommunalbestyrelsens forsyningspligt ift. 10. klasse
Danske Regioner støtter op om muligheden for at lægge kommunens 10. klasser på erhvervsskoler, da dette ligeledes kan understøtte målet om øget overgang til erhvervsuddannelserne. Eleverne kan via 10. klasseundervisning på erhvervsskolerne blive bekendt med erhvervsskolemiljøet og kan komme i praktik og afprøve undervisning her. Overgangen mellem folkeskole og erhvervsuddannelse og motivation for at påbegynde en erhvervsuddannelse kan herigennem formodes at stige. Tilsvarende vil erhvervsskolernes erfaringer med målgruppen og det pædagogiske blik for gruppen øges, hvilket igen kan blive en god forberedelse til epx-reformen.

Forhåndstilkendegivelse om studieretning
Danske Regioner bakker op om forslaget om at give gymnasieelever mulighed for at tilkende deres ønsker om studieretning allerede inden skolestart og dermed give uddannelsesinstitutionen mulighed for at danne klasser herudfra, allerede når eleverne starter i 1. g, og ikke først når grundforløbet stopper. Dette vil øge tilknytning og relationsdannelse for eleverne i klasserne tidligere end nu og kan dermed bidrage til fastholdelse og trivsel for de unge.


Læs også Danske Regioners høringssvar i pdf-format herunder: 

Danske Regioners høringssvar vedr. lovforslag om ændring af gymnasieloven og folkeskoleloven