Gå til indhold

Høringssvar til udkast til bekendtgørelser vedr. forslag til lov om sikkerhed og beredskab i telesektoren (L 142)

Danske Regioner takker for muligheden for at give bemærkninger til udkast til bekendtgørelser vedr. lov om sikkerhed og beredskab i telesektoren. Med høringssvaret ønsker Danske Regioner at bidrage konstruktivt til de foreliggende udkast til bekendtgørelser.

Danske Regioner henviser som udgangspunkt til lovens ordlyd i § 1, stk. 2: ”Loven finder ikke anvendelse for kommuner og regioner, der stiller offentlige elektroniske kommunikationsnet eller offentligt tilgængelige elektroniske kommunikationstjenester til rådighed.”, og noterer sig, at regionerne ikke direkte er omfattet af loven.

Danske Regioner bakker grundlæggende op om bekendtgørelserne, men har dog en række bemærkninger i forhold til bekendtgørelsernes mulige indvirkninger på regionernes arbejde, primært på det præhospitale område.Samtidigt vurderer Danske Regioner, at bekendtgørelserne vil kunne medføre en ekstraudgift for de regionale leverandører, der efterfølgende pålægges regionerne.

Udover de generelle bemærkninger nedenfor, har Danske Regioner samlet en række konkrete bemærkninger til de fire udkast til bekendtgørelser. Disse konkrete bemærkninger er samlet i et bilag, som medsendes høringssvaret.


Merudgifter til leverandører

De samlede udkast til bekendtgørelser medfører en række meropgaver til de vigtige og væsentlige leverandører indenfor telesektoren, uden at der tilsyneladende er anvist økonomisk kompensation hertil.
Det vil forventeligt medføre en ekstraudgift ved leverandørerne, som i sidste ende vil skulle afholdes af teleudbydernes kunder, private som offentlige. Dette perspektiv bør inddrages i lovarbejdet og gerne med henblik på anvisning af finansiering af de kommende merudgifter. 


Oplysning til befolkningen 

Det er Danske Regioners vurdering, at der i forhold til nedbrud i telesektoren også er behov for oplysning af befolkningen. Når der er større nedbrud i telesektoren, kan borgerne opleve, at de ikke kan ringe til 112. Der er dog den løsning, at borgeren kan ringe uden SIM-kort i telefonen. Procedurer for dette er ikke nødvendigvis kendt i befolkningen. Udfordringen kompliceres endvidere af, at der kan være forskellige procedurer afhængigt af, hvilken mobilenhed borgeren har. Danske Regioner ønsker at gøre klart, at der bør produceres 
læringsmateriale eller instruks til borgerne, så de ved, hvordan de skal agere, når der er problemer med telefonien. 


Klare rammer og rollefordeling

De nærværende udkast til bekendtgørelser bør så vidt muligt præcisere definitioner og ansvarsfordeling for at undgå tvivl om, hvilke enheder eller leverandører, der er omfattet af hvilke krav. Det er for eksempel essentielt at afgørende begreber som ”væsentlige” og ”vigtige” teleudbydere er entydigt defineret, så der ikke kan opstå tvivl om hvilke operatører der er indbefattet. Ligeledes bør grænsefladerne mellem teleudbydernes nye forpligtelser og det eksisterende beredskabssystem (f.eks. Regionernes sundhedsberedskab og det nationale beredskab) fremstå tydelige. 

Danske Regioner efterspørger en samlet redegørelse for, hvordan den samlede beredskabshåndtering er udformet, såleles at alle beredskabsaktører på tværs af Danmark opnår indblik i, hvordan det samlede beredskabssystem er indrettet. Danske regioner mener, at en sådan indsigt på tværs af instanser og enheder kan bidrage til læring og en højere grad af synergieffekter. 

Økonomiske konsekvenser

Danske Regioner forventer, at der vil være økonomiske konsekvenser for regionerne som følge af lovændringen da bekendtgørelserne vil kunne medføre en ekstraudgift for de regionale leverandører, der efterfølgende pålægges regionerne.


Sagen ønskes derfor medtaget på Lov- og Cirkulæreprogrammet med henblik på forhandling af lovforslagets konsekvenser for regionernes økonomi, jfr. Det Udvidede Totalbalanceprincip (DUT) i henhold til VEJL nr. 63 af 09/10/2007.

 

Læs også Danske Regioners høringssvar i pdf-format herunder:

Bilag til høringssvaret kan læses her: