Gå til indhold

Danmark europæisk topscorer i anvendelse af elektroniske patientdata

91 procent af danske praktiserende læger deler patientoplysninger elektronisk, viser ny international opgørelse.

Det sikrer bedre behandling, siger Jens Stenbæk, formand for Danske Regioners udvalg for Sundhedsinnovation og Erhvervssamarbejde

Blandt de 28 EU-lande er Danmark det land, hvor flest praktiserende læger tager hånd om patienters oplysninger elektronisk. 91 procent af danske læger lagrer og deler patientoplysninger elektronisk, eksempelvis når en patient sendes videre fra egen praktiserende læge til sygehuset. Gennemsnitligt gør 34 procent af de samlede EU-landes praktiserende læger det. Det viser en netop offentliggjort undersøgelse foretaget af de internationale analysebureauer research2guidance og HIMSS.

 - Brugen af sundhedsdata kan måske forekomme teknisk for nogle borgere, men den her topplacering er der virkelig grund til at glæde sig over. Når de praktiserende læger på forsvarligt grundlag indsamler og deler patientoplysninger elektronisk, forbedrer vi både behandlingsforløb, forebyggelse og medicinering til gavn for patienterne, siger Jens Stenbæk, formand for Danske Regioners udvalg for Sundhedsinnovation og Erhvervssamarbejde.

Digitale muligheder på sygehusene også i top
 Kort før årsskiftet viste en anden analyse fra HIMMS, at Danmark ligeledes var førende inden for digitale muligheder for borgere og sundhedspersonale. Målingen for sundhedspersonalet var foretaget på alle landets sygehuse og afdækkede blandt andet kvaliteten af sygehusenes it-systemer og dagligdagsanvendelsen af dem.

 - Indsamlingen af patienters sundhedsoplysninger er afgørende for, at sundhedsvæsenet kan udvikle sig. Det må naturligvis aldrig gøres uden lovgrundlag, og patienterne skal informeres grundigt om indsamlingen, og når de ting opfyldes, er vi i Danmark enestående dygtige til at benytte teknologien til at skabe et bedre sundhedsvæsen, siger Jens Stenbæk.

 Mulighederne for at udvikle mobile sundhedsdata-løsninger i Danmark er også i top, viser den nye undersøgelse. Flere end 5000 sundhedspersoner og mobil-app-udviklere har peget på Danmark som det EU-land, der er mest parat til at indføre nye mobilteknologier i sundhedsvæsenet. 

 - Danmarks parathed på dette område kommer ikke blot patienter og sundhedspersonale til gode, det sikrer også meget fine betingelser for at skabe nye arbejdspladser. Det er selvsagt utroligt positivt, siger Jens Stenbæk.

Læs mere
Electronic Medical Data Exchange Used by 91% of Doctors in Denmark, According to Recent Survey Findings - fra eHealthNews.eu