Gå til indhold

En milepæl for bedre behandling af gigtpatienter

Den første gigtpatient i ny biobank på Glostrup Hospital mødte op i dag

Banken har blandt andet fået støtte på 14 millioner kroner fra Danske Regioner til den foreløbige drift.

Målet er at skræddersy medicin til gigtpatienter. I dag er der nemlig mange gigtpatienter, der enten ikke har gavn af den biologiske medicin, de får, eller har så alvorlige bivirkninger, at de må stoppe behandlingen.

En tredjedel af de 3.000 patienter, der hvert år får biologisk medicin, oplever problemer. Håbet er at undgå den slags i fremtiden.

Blod- og vævsprøverne i biobanken kan analyseres for biomarkører og ændringer i generne. Dermed vil diagnoser kunne stilles meget præcist, og sygdomsudviklingen kan forudses.

Ud fra den detaljerede viden vil lægerne kunne ordinere netop dén personlige medicin, der kan gavne patienter med blandt andet leddegigt. Og medicin, der ikke vil virke - eller vil give voldsomme bivirkninger - kan på forhånd afskrives.

I første omgang vil patienter med kronisk leddegigt, psoreasisgigt og rygsøjlegigt få gavn af biobanken.

Flere hospitaler over hele landet bliver involveret i projektet i løbet af den kommende tid. Patienter fra hele landet kan blive bedt om at aflevere blodprøver til projektet, og på sigt få glæde af det.

Fordelen ved den personlige medicin er ikke alene at undgå overflødig behandling eller bivirkninger, men også at spare penge på den ofte meget dyre, og i nogle tilfælde virkningsløse, biologiske medicin.