Gå til indhold

Færre dør af kræft

Siden 2001 er kræftdødeligheden faldet markant, samtidig med at flere kræfttilfælde konstateres. En dedikeret indsats har båret frugt, og nu skal behandlingsforskellene mellem regionerne udlignes, siger Bent Hansen, formand for Danske Regioner

Fra 2001 til 2013 faldt antallet af kræftdødsfald fra 287 til 251 per 100.000 indbyggere. Et fald på mere end 10 procent. I samme periode steg antallet af nye kræfttilfælde fra 515 til 588 per 100.000 indbyggere.
Det viser tal fra Statens Serum Institut, beregnet af Danske Regioner. De færre kræftdødsfald er gode nyheder på en række områder, mener Bent Hansen, formand for Danske Regioner.
 
- Det er en fantastisk nyhed for kræftpatienterne og deres pårørende og viser, at en kræftsygdom langt fra altid er en definitiv farvel og tak-diagnose. Vi har bragt os i en situation, hvor vores nabolande kan lære af den danske kræftbehandling og den måde, vi organiserer kræftforløbene på. Flere danske kræftpatienter overlever, og de venter kortere tid på bedre behandling. Det er stærkt.
 
Regionerne har de seneste år investeret massivt i kræftområdet og har blandt andet indkøbt den nyeste teknologi i form af strålekanoner og scannere. Samtidig er der nedsat regionale kræftstyregrupper, og igennem kræftpakkerne har kræftpatienter fået strømlinede behandlingsforløb. Kræftområdet har desuden fået tilført midler fra Christiansborg, og regionerne har netop indgået en aftale med regeringen om 1,1 milliard kroner til kræftområdet for de næste fire år.
 
- Borgere og patienter skal måle sundhedsvæsenet og regionerne på de ydelser, der leveres, og derfor glæder det mig, at vi - regioner, Folketinget og ikke mindst det dedikerede sundhedspersonale - har kunnet gøre en forskel for en stor gruppe meget syge patienter, siger Bent Hansen og tilføjer:
 
- Men selvom den danske kræftbehandling har udviklet sig særdeles positivt, er der plads til forbedringer. Vi kan se, at der fra region til region fortsat er forskelle i både behandlingstider og behandlingskvalitet. Det er ikke godt nok. Derfor går Danske Regioner nu sammen med regionerne og Danske Multidisciplinære Cancer Grupper for at undersøge, hvorfor der er forskel på kræftbehandlingen fra region til region på konkrete områder, og hvad der kan gøres ved det. Der skal arbejdes endnu mere på tværs af regionerne, så vi sikrer ensartet behandling, uanset hvor i landet man bor.

Læs mere
Kræftdødeligheden er faldet (pdf) - tal fra Statens Serum Institut, beregnet af Danske Regioner