Gå til indhold

Nye erhvervsuddannelser på vej i hele landet

Fem nye erhvervsskoler og hundredvis af nye erhvervsuddannelser kan være på vej, viser netop opgjorte tal. Det kan sikre virksomheder den faglærte arbejdskraft, de efterspørger. Nu venter opgaven med at tiltrække unge til uddannelserne, siger Jens Stenbæk, næstformand i Danske Regioner

Helt nye erhvervsskoler er på tegnebrættet i Farum, Taastrup, Fårevejle, Greve og Maribo. Og på tværs af landet har erhvervsskoler søgt om at udbyde 269 flere grundforløb end det nuværende antal på 1638. Det fremgår af de ansøgninger, som erhvervsskolerne har sendt til Undervisningsministeriet, forud for at skolernes godkendelser skal fornys frem mod 1. august 2017.

Skolernes ansøgninger om nye grundforløb fordeler sig på alle fem regioner, og også de ydre områder af Danmark er dækket ind. Ud af 215 ansøgninger om nye grundforløb 2 er 42 procent placeret i landdistrikterne (defineret som 35 kommuner af De Økonomiske Råd i 2015), og udbredelsen af erhvervsuddannelser er helt essentiel, mener Jens Stenbæk, næstformand i Danske Regioner.

- Virksomheder over hele landet mangler faglærte medarbejdere, og vi ved, at mange unge bliver boende der, hvor de uddanner sig. Derfor er det helt afgørende og meget positivt, at skolerne tydeligt signalerer, at de ønsker at være endnu mere til stede i hele landet, siger han.

Elever skal tiltrækkes
Landets erhvervsskoler skulle inden midten af marts sende ansøgninger til Undervisningsministeriet, og regionerne har nu samlet ansøgningerne. Det er regionernes ansvar at vurdere, om der er bred geografisk dækning af erhvervsuddannelsernes grundforløb. Regionerne afgiver indstillinger til Undervisningsministeriet senest 27. maj, og til september træffer ministeriet afgørelse om skolernes ansøgninger.

- Skolerne har budt sig til med en flot geografisk udbredelse, så nu har vi en stor opgave i at tiltrække elever til erhvervsuddannelserne. Der skal laves oplysningskampagner, etableres busruter, skaffes praktikpladser og skabes gode miljøer på skolerne. Det ansvar hviler både på folkeskoler, virksomheder, regioner, kommuner og regering, siger Jens Stenbæk.

Regional indsats for praktikpladser
Sidste år begyndte 10.440 unge på en erhvervsuddannelse, men andelen af unge, der søger ind på en erhvervsuddannelse direkte efter folkeskolen, er faldet fra 32 procent i 2001 til 19 procent sidste år. Det risikerer at forstærke det uopfyldte behov på arbejdsmarkedet, hvor der i 2020 vil mangle op mod 35.000 faglærte og i 2023 vil betyde 250.000 færre ufaglærte job.

- Vi er nødt til at få de unges øjne op for, at der er glimrende alternativer til gymnasiet. Virksomhederne leder med lys og lygte efter kloge hænder, og i regionerne arbejder vi for at få flere unge ind på erhvervsuddannelserne. Blandt andet kan en region med sin størrelse og sit kendskab til nærområdet skabe kontakter mellem skoler og virksomheder og hjælpe med at skaffe flere praktikpladser, siger Jens Stenbæk.