Gå til indhold

Regionernes HPV-centre fortsætter med at udrede piger

Flere end 2100 piger er nu henvist til regionernes specialiserede centre for piger med diffuse sygdomssymptomer, og ventelisterne er næsten i bund. "Så længe piger bliver henvist, vil vi tage grundigt hånd om dem", siger Ulla Astman, formand for Danske Regioners Sundhedsudvalg.

1.976 piger, som mener at opleve bivirkninger efter HPV-vaccinen mod livmoderhalskræft, er sat i gang med et specialiseret udredningsforløb på et af regionernes fem Én Indgang-centre. Det viser en ny opgørelse per 1. marts 2017. Dermed er 97 flere piger sat i gang med udredning siden den seneste opgørelse i september 2016.

I alt er 2.129 piger blevet henvist til de fem centre, som samler specialister fra både børneafdelinger, neurologiske afdelinger og medicinske afdelinger. 30 piger venter i øjeblikket på at blive sat i gang med udredning. Heraf har 12 fået tildelt en tid, mens fire selv har valgt at vente. Siden den seneste opgørelse er 88 piger blevet henvist til centrene.

- Vi kan konstatere, at langt færre piger end tidligere henvises med diffuse symptomer, men så længe der er henvisninger, vil vi i regionerne gøre alt, hvad vi kan, for at tage hånd om pigerne. Som jeg tidligere har sagt, er det her område utroligt komplekst, for pigerne kommer med mange forskellige symptomer, hvor der desværre ikke findes én diagnose eller én type behandling, siger Ulla Astman, formand for Danske Regioners Sundhedsudvalg.

Nødvendig vaccine mod livmoderhalskræft

I løbet af foråret vil der blive etableret en database, som de fem Én Indgang-centre skal levere data til. Databasen skal samle viden om symptomer, udredning og behandling, så hjælpen til pigerne fremover kan tilpasses bedre. Databasen vil også indsamle viden om de piger, der allerede har været tilknyttet centrene.

- Fordi pigerne kommer med de her alvorlige, men også diffuse symptomer, som for en dels vedkommende minder om funktionelle lidelser, skal vi gå meget systematisk til værks. Når vi samler al den tilgængelige viden om pigernes forskellige situationer, regner jeg stærkt med, at vi kan gøre hjælpen endnu bedre, siger Ulla Astman og tilføjer:

- Og så er det vigtigt at hæfte sig ved, at ingen har kunnet fastslå en sammenhæng mellem HPV-vaccinen og symptomerne. Til gengæld er der en helt klar sammenhæng mellem livmoderhalskræft og ikke at lade sig vaccinere. Derfor håber jeg meget, at flere unge piger og deres forældre igen vil begynde at vælge vaccinen til.

Blot 25 procent af de piger, som i 2016 fyldte 12 år, har fået første del af HPV-vaccinen mod livmoderhalskræft

Læs mere:

Opgørelse for Én Indgang, 1. marts 2017 (pdf)

kontakt

hvis du vil vide mere

Anne-Dorthe Sørensen, seniorkonsulent
Center for sundhed og sociale indsatser
T: 3529 8191
M: 4022 3173
E: ans@regioner.dk

Jon Bøge Gehlert, presserådgiver
Kommunikation
M: 2115 2910
E: jbg@regioner.dk

læs mere

relaterede nyheder