Gå til indhold

Hospitaler på rette vej: Bruger mindre antibiotika

Antibiotikaforbruget på hospitalerne falder og er nu lavere, end da det toppede for nogle år siden. Forbruget af en gruppe særlig vigtige typer antibiotika er faldet med 16,6 procent på to år, viser nye tal. Det går altså den rette vej, men forbruget skal længere ned.

For jo højere forbrug – jo større er risikoen for, at livstruende bakterier bliver resistente og ikke kan slås ned. Situationen er så alvorlig, at Verdenssundhedsorganisationen, WHO, har udråbt resistens som én af de største trusler mod vores sundhedstilstand. Vi er på rette vej, men ambitionen er et endnu lavere forbrug. Regeringens mål er, at forbruget af de typer antibiotika, vi skal værne mest om, skal være 10 procent lavere i 2020 end i dag.

De sidste to år er det samlede forbrug af antibiotika på hospitalerne faldet med 4,1 procent. Det viser rapporten, ”Danmap 2016” fra DTU og Statens Seruminstitut.

Nye tal viser pænt fald de seneste to år

Det største fald, på 16,6 procent er sket fra 2014-2016 i dén gruppe af antibiotika, der er vigtigst at værne om. De kaldes i fagsprog de ”kritisk vigtige” typer antibiotika, fordi de kan være livsvigtige, når der kun er få alternative behandlingsmuligheder, hvis bakterier er blevet modstandsdygtige.

- Vi er godt på vej, og skal nok nå målet om at bruge endnu mindre antibiotika, siger overlæge, dr. med. Jenny Dahl Knudsen fra Hvidovre Hospital.

Fald vigtigt af hensyn til kræftpatienter

- Men det er også vigtigt, understreger hun og forklarer, at det især er meget svækkede kræftpatienter i kemoterapi, patienter med leukæmi og patienter med alvorlige nyre- eller lungesygdomme, der har gavn af, at de kritisk vigtige typer antibiotika fortsat vil kunne bruges.

- De skal selvfølgelig fortsat have dén slags antibiotika, mens andre patienter har gavn af en mere smalspektret behandling og i kortere perioder end i dag, lyder det fra Jenny Dahl Knudsen.

- Nogle gange det helt lavpraktisk: At vi husker at skrive i journalen, at en kur, der ser ud til at virke hurtigt, skal slutte lørdag, tilføjer hun.

Personale skal lære af hinanden

Jenny Dahl Knudsen er blandt dem, der nu skal dele af deres viden. For at nå målet om at nedsætte forbruget af antibiotika i 2020 mødes 150 fagfolk fra de danske hospitaler til Lærings- og Kvalitets-team-dage d. 13. og 14. november. Det sker op til, at den årlige europæiske antibiotika-kampagne udrulles senere på ugen.

Læger og fagfolk fra hospitalerne bruger teamet for læring og kvalitet til at udveksle erfaringer. Målet er at lære af hinanden, så de bedste tiltag kan brede sig, og forbruget af de kritisk vigtigste typer antibiotika vil være nedsat med ti procent i snit på deres afdelinger i 2020.

Patienterne bliver også hørt

Lotte Kliim er patient-repræsentant i Lærings- og Kvalitetsteamet. Hendes budskab til fagfolkene er, at det er nødvendigt at forklare patienterne, hvorfor de fremover ikke altid får den samme slags antibiotika, som de før har haft gavn af. Og sundhedspersonalet skal også huske at fortælle, hvorfor en kur måske kun varer fem dage frem for en uge:

- Jeg har diabetes, og risikerer ligesom andre med diabetes infektioner i urinveje og i sår. Det er vigtigt, at lægerne forklarer patienterne, hvorfor de måske ordinerer en anden type antibiotika end hidtil. Ellers er der nogle patienter, der bliver utrygge og tvivler på, om kuren virker hurtigt og effektivt, siger hun.

Disse fire områder er fagfolkene i Lærings- og Kvalitetsteamet opmærksomme på, for at minimere antibiotikaforbruget på hospitalerne:

  • Indikation for brug af antibiotika
  • Valg af antibiotika
  • Revurdering af behandling
  • Behandlingsvarighed

Læs mere:

Kontakt

Hvis du vil vide mere

Bodil Bjerg, seniorkonsulent
Center for Sundhed og Sociale Indsatser
T: 3529 8106
M: 2222 2170
E: bbj@regioner.dk

Torsten Ellermann Eriksen, presserådgiver
Kommunikation
M: 4020 2057
E: tee@regioner.dk

kontakt

Hvis du vil vide mere

Jenny Dahl Knudsen ,
Overlæge, Københavns Universitetshospital, Hvidovre Hospital
T 3862 2428
M 2051 2704
E inge.jenny.dahl.knudsen@regionh.dk
Relaterede nyheder

Læs mere

Overenskomster for det regionale arbejdsmarked er stemt hjem

Afstemningen om OK24 er afsluttet for 150.000 regionalt ansatte, og resultatet er et klart ja. Dermed træder de nye overenskomster i kraft med tilbagevirkende kraft fra 1. april 2024. Heino Knudsen, formand for Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN), glæder sig over opbakningen til de indgåede aftaler.

Læs mere

Psykiatrisk team vinder Årets Patientoplevelsespris 2024 for at hjælpe hjemløse på deres præmisser

Hjemløse har ofte oplevet mange svigt. Også fra systemet. Det Tværsektorielle Fællesteam i Psykiatrisk Center Amager og Københavns Kommune vinder Årets Patientoplevelsespris 2024 for at samarbejde tæt med aktører og at give samfundets mest udsatte borgere professionel her-og-nu-hjælp, når de er klar.

Læs mere

Kronik: I en nær fremtid

Hvad har H.C. Andersen og det danske sygehusvæsen til fælles? Jo, de nyder begge stor opmærksomhed og anerkendelse uden for landets grænser.

Læs mere

Danske Regioner: Bedre lægedækning for de mest syge danskere er muligt med ny patientfordeling i almen praksis

Det skal være mere attraktivt at være praktiserende læge i de områder, hvor behovet hos borgerne er størst.  Det er det ofte i områderne længst væk fra de største byer, og derfor skal læger her have færre patienter for at sikre bedre forebyggelse og behandling af fx kroniske sygdomme. Omvendt bør læger med de mest raske patienter have et højere patientantal. Det mener Danske Regioner, der snart forhandler ny overenskomst med Praktiserende Lægers Organisation. 

Læs mere