Gå til indhold

Læger, patienter og regioner: Fem principper skal sikre den rette styring af sundhedsvæsenet

Lægeforeningen, Danske Patienter og Danske Regioner kommer nu med en klar udmelding til regering og Folketinget om, hvordan sundhedsvæsenet frem over bør styres. Fem principper skal sætte retningen.

Inden sommer skal det besluttes, hvordan sundhedsvæsenet skal styres, efter produktivitetskravet med dets årlige krav om to procent mere aktivitet uden flere penge er suspenderet. Lægeforeningen, Danske Patienter og Danske Regioner er derfor gået sammen om fem principper for bedre styring af et mere sammenhængende sundhedsvæsen.

Parterne ønsker et stærkt og sammenhængende sundhedsvæsen – og det skal en ny model for styring bidrage til.

”Vi siger klart nej til en strammere styring af sundhedsvæsenet. Tiden er løbet fra produktivitetskravet. Det skal ikke kun suspenderes, men helt væk, for der er i forvejen masser af styring i sundhedsvæsenet. Vi mener, at regionerne skal holdes op på, om de leverer god kvalitet og lever op til eksisterende krav som f.eks. udredningsretten og budgetloven. Det vil skabe bedre forudsætninger for at arbejde med sammenhæng i sundhedsvæsenet,” siger Andreas Rudkjøbing, formand for Lægeforeningen.

Mere fleksibel styring

Hos Danske Regioner pointerer formand Stephanie Lose, at regionerne fortsat vil stå på mål for at skabe mere og bedre sundhed for pengene, og at patientrettigheder, nationale sundhedsmål og stram budgethåndtering er garanter for en sikker og god styring af sundhedsvæsenet.

”Vi er nødt til at gøre tingene anderledes i sundhedsvæsenet, hvis vi frem over skal få enderne til at nå sammen og sikre befolkningen den bedst mulige sundhed for de ressourcer, der er til rådighed. Det skal statens styring skabe rammerne for. Patienterne skal kunne tilbydes hele eller dele af deres behandling tættere på deres hverdag, fx i samarbejde med kommuner eller almen praksis. Og hospitalerne skal arbejde anderledes for at understøtte det,” siger Stephanie Lose.

Kassetænkning skal undgås

Ifølge Danske Patienter er det nødvendigt at skabe en styringsmodel, som ikke direkte kobler økonomiske incitamenter og kvalitet, da det skaber en uhensigtsmæssig adfærd i sundhedsvæsenet. I stedet skal den styrke sammenhængskraften mellem sektorerne.

”Sammenhæng på tværs giver bedre kvalitet i behandlingen. Og derfor skal en ny model for styring af sundhedsvæsenet skabe rammer, der sikrer, at fælles ledelse og fælles finansiering for sektorerne kan blive virkelighed. Vi kan derved undgå den kassetænkning, der i dag forhindrer patienter og pårørende i at få en effektiv behandling,” siger formand Camilla Hersom fra Danske Patienter.

LÆS MERE: Fem principper for styring af et sammenhængende sundhedsvæsen

Kontakt

Andreas Rudkjøbing, formand i Lægeforeningen, via pressekonsulent Anders Høj Eggers, mobil: 42 14 46 32

Camilla Hersom, formand i Danske Patienter, via pressetelefonen: 42 42 93 93

Kontakt

Hvis du vil vide mere

Relaterede nyheder

Læs mere

Psykiatrien har brug for et bredt forlig, selvom valget snart er over os

Selvom valgkampen nærmer sig, må de længe ventede forhandlinger om en 10-årsplan for psykiatrien ikke ende i et hjørnespark. Bolden skal helt i mål, og folketingets partier må forpligte hinanden på langsigtede løsninger og en aftale, som også holder på den anden side af valget.

Læs mere

Forhandlingsstart: 2,7 mio. patienter har brug for penge til bedst mulig behandling næste år

Første møde om pengene til sundhedsvæsenet næste år er afholdt. Danske Regioner håber på et betydeligt løft af økonomien. - Det er tiltrængt af hensyn til de mange patienter, vi kan imødese, og som vi gerne vil hjælpe bedst muligt, lyder det fra formanden, Bent Hansen.

Læs mere

Konkrete mål for værdibaseret styring på plads

Regionerne ønsker i højere grad at styre hospitalerne efter den værdi, som patienterne oplever, og nu er regionerne klar med konkrete effektmål for fem behandlingsområder.
"Vi har nået den første af mange milepæle inden for værdibaseret styring, som vil komme patienterne til gode", siger Bent Hansen, formand for Danske Regioner.

Læs mere

Mindre regneark – mere værdi

DEBAT: Vi har brug for en ny kurs både for sundhedsvæsenet som helhed og for vores hospitaler og sygehuse. Vi har brug for en justeret retning, fordi vi hverken kan eller vil presse tempoet yderligere op på hospitalerne. Og vi har brug for nye vinde, fordi vi skal skabe bedre sundhed hos befolkningen for de ressourcer, der er til rådighed, mener Danske Regioners formandskab.

Læs mere