Gå til indhold

Virksomheder: Vi mangler digital viden

Danske virksomheder vurderer selv, at de mangler både viden og de rigtige medarbejdere for at udnytte digitaliseringen. Det er et signal, som vi må tage alvorligt, mener regionerne, der vil understøtte små og mellemstore virksomheders digitale udvikling.

Hver tredje virksomhed oplever manglende viden som en barriere for at bruge nye digitale løsninger – og hver tredje virksomhed har ikke adgang til arbejdskraft med de rette kompetencer. Det viser en undersøgelse af 1000 små og mellemstore danske virksomheder. Undersøgelsen viser også, at udfordringer med viden og kompetencer er en langt større barriere for digitalisering end for eksempel udfordringerne med at skaffe finansiering.

- Det her er et wake up call. I den øgede internationale konkurrence er det nødvendigt, at vi sikrer virksomhederne adgang til viden og rådgivning om nye digitale forretningsmuligheder og kompetenceudvikling af medarbejderne. I de seks regionale vækstfora prioriterer vi i et partnerskab mellem virksomheder, arbejdsmarkedets parter, kommuner, regioner og uddannelses- og videninstitutioner netop nu væsentlige midler i at understøtte virksomhedernes digitale og teknologiske omstilling, siger næstformand i Danske Regioner, Stephanie Lose.

Regionernes vækstfora forventer at bevillige i alt ca. 130 mio. kr. i perioden 2017-2018 til en række programmer med fokus på små og mellemstore virksomheders digitale omstilling. Virksomhederne stiller også selv med medfinansiering. Det sikrer, at indsatsen opfylder virksomhedens helt konkrete behov. Erfaringerne viser, at investeringerne bærer frugt:

- Vi har haft god gavn af det program, som blev sat i søen af Syddansk Vækstforum. Midlerne fra programmet gav os mulighed for i langt højere grad at fokusere på udvikling via målrettede og frugtbare samarbejder med blandt andet videninstitutioner. For os har det bidraget til en mere konkurrencedygtig produktportefølje, markant øget efterspørgsel og en fordobling af medarbejderskaren, siger Leo Zhou, direktør i robotvirksomheden Nordbo Systems i Odense.

Mens danske virksomheder var blandt de allerførste på verdensplan til at integrere internet, mail og brug af sociale medier, halter det mere med at gøre selve forretningen digital ved for eksempel at anvende digitale løsninger i produktionsstyring og logistik eller benytte kunstig intelligens og big data i forretningsudviklingen. Her bliver vi overhalet af andre europæiske såvel som asiatiske virksomheder.

Kontakt

Hvis du vil vide mere

Lone Vingtoft, chefkonsulent
Center for Regional Udvikling, EU og Miljø (REM)
T: 3529 8194
M: 2222 2674
E: lvi@regioner.dk

Marie Tromborg Petterson, presserådgiver​
Kommunikation
M: 2292 3859
E: mtp@regioner.dk

Relaterede nyheder

Læs mere

Ny kampagne med Bodil Jørgensen giver danskerne huskeregel, så de bedre kan undgå svindel med personlige oplysninger

Svindlere kan være svære at gennemskue – særligt når de efterligner eksempelvis banker og myndigheder for at få fat i dine personlige oplysninger. Derfor lancerer Digitaliseringsstyrelsen, KL og Danske Regioner i dag en kampagne, der skal hjælpe danskerne til at undgå at få stjålet og misbrugt deres identitet.

Læs mere

Stigende risiko for cyberangreb på sundhedsvæsnet efter krig og corona

Cybersikkerheden i sundhedsvæsnet bør forbedres, for risikoen for angreb er stigende. Flere europæiske lande er blevet ramt af cyberangreb, hvor patienter har fået aflyst behandling, og IT-systemer er blokeret.

Læs mere

Brug for milliarder til modernisering af hospitaler

Ikke alle hospitaler er nye som fx Gødstrup. Faktisk udgør ældre hospitaler 80 procent af hospitalsbygningerne, og flere af dem har brug for modernisering. Regionernes behov for anlægsinvesteringer næste år er 4,6 mia. kr, hvis det nuværende niveau skal opretholdes.
- Vi har virkelig brug for en saltvandsindsprøjtning. Patienterne bør behandles ens, uanset om de besøger et gammelt eller et nyt hospital, siger formand for Danske Regioner, Anders Kühnau.

Læs mere

Digital diagnosticering skal op i galop

Fra tøven til tempo. It-systemer inden for diagnostik på regionernes hospitaler er et af de steder, hvor vi bør få digitalisering og ny teknologi op i fart med massive investeringer, skriver Danske Regioners 2. næstformand, Lars Gaardhøj.

Læs mere