Virksomheder: Vi mangler digital viden

Danske virksomheder vurderer selv, at de mangler både viden og de rigtige medarbejdere for at udnytte digitaliseringen. Det er et signal, som vi må tage alvorligt, mener regionerne, der vil understøtte små og mellemstore virksomheders digitale udvikling.

Hver tredje virksomhed oplever manglende viden som en barriere for at bruge nye digitale løsninger – og hver tredje virksomhed har ikke adgang til arbejdskraft med de rette kompetencer. Det viser en undersøgelse af 1000 små og mellemstore danske virksomheder. Undersøgelsen viser også, at udfordringer med viden og kompetencer er en langt større barriere for digitalisering end for eksempel udfordringerne med at skaffe finansiering.

- Det her er et wake up call. I den øgede internationale konkurrence er det nødvendigt, at vi sikrer virksomhederne adgang til viden og rådgivning om nye digitale forretningsmuligheder og kompetenceudvikling af medarbejderne. I de seks regionale vækstfora prioriterer vi i et partnerskab mellem virksomheder, arbejdsmarkedets parter, kommuner, regioner og uddannelses- og videninstitutioner netop nu væsentlige midler i at understøtte virksomhedernes digitale og teknologiske omstilling, siger næstformand i Danske Regioner, Stephanie Lose.

Regionernes vækstfora forventer at bevillige i alt ca. 130 mio. kr. i perioden 2017-2018 til en række programmer med fokus på små og mellemstore virksomheders digitale omstilling. Virksomhederne stiller også selv med medfinansiering. Det sikrer, at indsatsen opfylder virksomhedens helt konkrete behov. Erfaringerne viser, at investeringerne bærer frugt:

- Vi har haft god gavn af det program, som blev sat i søen af Syddansk Vækstforum. Midlerne fra programmet gav os mulighed for i langt højere grad at fokusere på udvikling via målrettede og frugtbare samarbejder med blandt andet videninstitutioner. For os har det bidraget til en mere konkurrencedygtig produktportefølje, markant øget efterspørgsel og en fordobling af medarbejderskaren, siger Leo Zhou, direktør i robotvirksomheden Nordbo Systems i Odense.

Mens danske virksomheder var blandt de allerførste på verdensplan til at integrere internet, mail og brug af sociale medier, halter det mere med at gøre selve forretningen digital ved for eksempel at anvende digitale løsninger i produktionsstyring og logistik eller benytte kunstig intelligens og big data i forretningsudviklingen. Her bliver vi overhalet af andre europæiske såvel som asiatiske virksomheder.

Kontakt

Hvis du vil vide mere

Lone Vingtoft, chefkonsulent
Center for Regional Udvikling, EU og Miljø (REM)
T: 3529 8194
M: 2222 2674
E: lvi@regioner.dk

Marie Tromborg Petterson, presserådgiver​
Kommunikation
M: 2292 3859
E: mtp@regioner.dk

Kontakt

Hvis du vil vide mere

Stephanie Lose,
Formand for Danske Regioner, regionsrådsformand
T -
M 25 33 09 82
E formanden@regioner.dk
Stephanie Lose (1)
Relaterede nyheder

Læs mere

Sammen gør vi Danmark til førende HealthTech nation

Forestil dig, at du ved at sluge en robot i tabletform på størrelse med en Kodimagnyl, kan behandles for din sukkersyge ved et snuptag - helt uden brug af nåle. Dine helbredstjek klarer du hurtigt med en sundhedsbot på din telefon. Science fiction? Nej, for sundhedsteknologiske løsninger som disse kan blive til virkelighed om få år, hvis sundhedsvæsen, industri og forskning og andre gode kræfter lægger sig i selen – sammen.

Læs mere

Regionerne og erhvervslivet samarbejder om digitalt løft af sundhedsvæsenet

For første gang går sundhedsvæsenet og erhvervslivet sammen i et større offentlig-privat samarbejde om at udnytte den nyeste digitale teknologi til at skabe bedre sundhed. Det er Danske Regioner og Dansk Industri som nu indleder et utraditionelt samarbejde om at bruge teknologien til at give bedre forebyggelse, diagnostik, behandling, rehabilitering og genoptræning.

Læs mere

Fra Gedser til Skagen: Hospitaler har adgang til nødvendige oplysninger om patienterne

Det er en fair sag at arbejde for at afskaffe folkestyret i regionerne. Men argumentet om, at it-systemerne ikke kan tale sammen, er usagligt og faktuelt forkert, skriver Stephanie Lose og Ulla Astman, formand og næstformand for Danske Regioner.

Læs mere

Regeringen, KL og Danske Regioner indgår aftale om fælles digitaliseringspagt

Det tætte samarbejde mellem kommunerne, regionerne og staten om offentlig digitalisering skal fastholdes, men også nytænkes for at udnytte ny teknologi bedre og skabe større gennemsigtighed og sammenhæng for borgerne. Derfor har regeringen, KL og Danske Regioner indgået en digitaliseringspagt.

Læs mere