Gå til indhold

Afbrudte forhandlinger om ny tandlægeoverenskomst

Danske Regioner og Tandlægeforeningen har ikke kunnet nå til enighed om en ny overenskomst for landets tandlæger. Det samlede sundhedsvæsen kan ikke holde til, at vi bliver ved med at bruge flere penge på tandlægerne end aftalt, siger Bo Libergren, forhandlingsleder for Danske Regioner.

Forhandlingerne om en ny tandlægeoverenskomst er afbrudt. Det er på nuværende tidspunkt uvist, hvornår og hvordan forhandlingerne igen kan optages. En ny aftale skulle træde i kraft den 1. april 2018, efter at forhandlingerne har været i gang siden august sidste år.

Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN) og Tandlægeforeningen har forhandlet om en række forhold for landets tandlæger, og særligt økonomien skiller parterne, forklarer Bo Libergren, forhandlingsleder for Danske Regioner og næstformand i RLTN.

Den nuværende overenskomst med Tandlægeforeningen indeholder en såkaldt ramme for, hvor mange penge landets tandlæger hver måned får i tilskud fra det offentlige (knap 1,4 milliarder kroner). Tandlægerne ønsker en fortsat høj indtjening som gør, at tandlægerne årligt tjener 300 millioner kroner mere, end der er råd til - rammen overskrides.

- Det her er det største problem. Hver eneste måned bruger regionerne 23 millioner kroner mere på tandlægeområdet, end vi reelt set har økonomi til. Hvis det fortsætter, udhuler vi økonomien i andre dele af sundhedsvæsenet, så vi er nødt til at sætte en prop i, siger Bo Libergren.

Tandlægeforeningen har fremlagt forslag til at løse udfordringen, som ikke er gangbare.

- Vi kan i regionerne for eksempel ikke acceptere, at patienterne skal til at betale mere af egen lomme, siger Bo Libergren.

Indtil en ny overenskomst er på plads, fortsætter den gældende overenskomst, med mindre den opsiges af en af parterne.

 

kontakt

Hvis du vil vide mere

Tina Vester Jensen, seniorkonsulent/teamleder
Center for forhandling, aftaler og overenskomster
T: 3529 8409
M: 2747 2195
E: tvj@regioner.dk

Jon Bøge Gehlert, presserådgiver
Kommunikation
M: 2115 2910
E: jbg@regioner.dk

relaterede nyheder

Læs mere

Nu får alle ansatte i regionerne ret til fuld tid

Siden 2020 har alt plejepersonale haft ret til at blive ansat på fuld tid. Nu har Danske Regioner besluttet, at man vil udvide den nuværende ordning til alle faggrupper i regionerne

Læs mere

- Bedre folkesundhed bør være en del af regeringsgrundlaget

- Vi skal systematisk indrette samfundet på en måde, som styrker folkesundheden både fysisk og mentalt, siger formand for Danske Regioner, Anders Kühnau. Han mener, at en folkesundhedslov kan skabe rammerne om en hverdag med bedre sundhed og mere trivsel. Om det gælder skolelivet, beskæftigelsesindsatsen, fødevarepolitik eller adgangen til fællesskaber, så bør politikerne gå foran. Ikke færre end 71 organisationer ønsker sig nu en folkesundhedslov.

Læs mere

Ét system løser ikke udfordringerne i sundhedsvæsenet

Avisen Danmark retter kritik mod regionernes to systemer til elektroniske patientjournaler. Kritikken holder dog ikke vand, og ét system vil ikke løse udfordringerne i sundhedsvæsenet, skriver formand for Danske Regioner, Anders Kühnau, i et debatindlæg i Avisen Danmark.

Læs mere

Regionerne sætter ind mod brug af dyre private vikarbureauer

Danske Regioner har vedtaget en handleplan, som skal halvere udgifterne til eksterne vikarer på plejeområdet inden 2025. Målet er at få flere fastansatte på hospitalerne og dække en større del af det resterende vikarbehov ved hjælp af interne vikarbureauer.

Læs mere