2,3 millioner kroners rabat på fælles indkøb af bleer

De regionale hospitaler og institutioner bruger læssevis af bleer, så hvad er mere naturligt end at sikre sig mængderabat? 15 millioner bleer lød ordren på ved sidste udbud – og de mange bleer gav en samlet rabat på 2,3 millioner kroner.

Hospitaler er store enheder, og køber ind for mange penge:

”Vi har ofte den store tegnebog fremme, men vi sikrer os, at den ikke bliver lænset fuldstændig for pengesedler ved at få så store mængderabatter som muligt”, siger formanden for Danske Regioner, Stephanie Lose. 

Eksemplet med de store stakke bleer til indlagte voksne på hospitaler og regionale institutioner er bare ét af de mange fællesudbud, som RFI, Regionernes Fælles Indkøb, kan berette om. Udbuddene gælder alt fra nye strålekanoner, udstyr til behandling med ultralyd og flytning i forbindelse med, at de mange nye hospitalsbyggerier bliver taget i brug.  

Samlet set har regionerne siden 2010 opnået indkøbsbesparelser på 1,89 milliarder kroner. Besparelserne skyldes både de store mængder, elektroniske udbud, der ikke kræver megen administration, og at leverandørerne ofte kun skal køre varerne nogle få steder hen, så transportudgifterne er lave. I modsætning til de 98 kommuner har de fem regioner ikke brug for, at varerne bliver afleveret nær så mange steder.  

Regionerne køber hvert år mere og mere ind i fællesskab, og målet er fælles udbud for 2 milliarder kroner i perioden 2015-20. Ved indgangen til i år var der købt ind for 1,3 milliarder kroner i fællesskab.

”Vi arbejder hele tiden på at nå i mål i 2020, og indtil videre er jeg tilfreds med indsatsen”, siger Stephanie Lose. Hun understreger dog, at besparelserne ikke betyder, at der er ekstra midler til nye tiltag:

 ”Rabatterne er derimod med til at holde regionernes samlede udgifter til indkøb nogenlunde i ro på trods af ekstra indkøb af f.eks udstyr og teknologi, som er nødvendigt i takt med den stigende aktivitet i sundhedsvæsenet”

”Målet er fortsat at opnå besparelser, men vi har selvfølgelig i første omgang høstet de frugter der hænger lavest”, tilføjer formanden for Danske Regioner. 

Figuren viser, at det samlede indkøb har svinget (rød kurve) og i dag ligger på niveau med udgangspunktet i 2009 trods stigende aktivitet i sundhedsvæsenet. Det har bl.a. kunnet lade sig gøre i kraft af mere fælles indkøb og større rabatter.
Figuren viser, at det samlede indkøb har svinget (rød kurve) og i dag ligger på niveau med udgangspunktet i 2009 trods stigende aktivitet i sundhedsvæsenet. Det har bl.a. kunnet lade sig gøre i kraft af mere fælles indkøb og større rabatter.

 

Kontakt

Hvis du vil vide mere

Kontakt

Hvis du vil vide mere

Stephanie Lose,
Formand for Danske Regioner, regionsrådsformand
T -
M 25 33 09 82
E formanden@regioner.dk
Stephanie Lose (1)
Relaterede nyheder

Læs mere

Patienters tilfredshed med helikopterhjælp er helt i top

Ny undersøgelse af tilfredsheden blandt de patienter, der får hjælp med akutlægehelikopter, viser, at de er yderst tilfredse og føler sig trygge i hænderne på helikoptermandskabet.

Læs mere

Sammen gør vi Danmark til førende HealthTech nation

Forestil dig, at du ved at sluge en robot i tabletform på størrelse med en Kodimagnyl, kan behandles for din sukkersyge ved et snuptag - helt uden brug af nåle. Dine helbredstjek klarer du hurtigt med en sundhedsbot på din telefon. Science fiction? Nej, for sundhedsteknologiske løsninger som disse kan blive til virkelighed om få år, hvis sundhedsvæsen, industri og forskning og andre gode kræfter lægger sig i selen – sammen.

Læs mere

Blåt stempel til kvaliteten hos de praktiserende speciallæger

Alle landets 1000 praktiserende speciallæger har nu fået det blå stempel af Den Danske Kvalitetsmodel efter en grundig akkreditering. Dermed står speciallægerne godt rustet til at behandle flere patienter i det nære sundhedsvæsen de kommende år, fastslår Danske Regioner og Foreningen af Praktiserende Speciallæger.

Læs mere

60.000 danskeres gener kan forbedre sundheden

Genetiske oplysninger kan afgøre liv eller død. Mange kræft- og hjertepatienter er blandt dem, der allerede i dag har gavn af, at deres gener undersøges af eksperter. På den måde får de hurtigt behandling, der virker. Behandling der kan udvides til langt flere grupper af patienter i fremtiden.

Læs mere