Regioner vil tilbyde forebyggende medicin mod HIV-smitte

Regionerne har besluttet, at hospitaler i fremtiden vil tilbyde medicin til personer med særlig risiko, så de kan undgå HIV-smitte. - Forebyggende medicin betyder, at færre vil blive smittet med HIV, så det ser vi frem til, siger formanden for Danske Regioners sundhedsudvalg, Karin Friis Bach.

Medicinen, der består af en pille dagligt, kaldes PrEP, og kan tages af raske som forebyggelse mod HIV-smitte. Sundhedsstyrelsen har anbefalet at udvalgte grupper tilbydes behandlingen, og henviser bl.a. til en engelsk undersøgelse, der peger på, at antallet af nysmittede i fremtiden måske kan halveres med PrEP. I øjeblikket får visse borgere medicinen via infektionsmedicinske afdelinger som led i en international afprøvning. Hospitalerne kontrollerer jævnligt deltagernes sundhedstilstand, ligesom det vil ske i fremtiden.

- Ét nyt tilfælde af HIV er ét tilfælde for meget. Selv om HIV-smitte heldigvis i dag kan behandles, og der sjældent er dødsfald forårsaget af AIDS herhjemme, så bør smitten begrænses, siger Karin Friis Bach. 

- HIV kan fortsat få vidtrækkende konsekvenser for dem, der bliver ramt. Derfor er vi glade for, at PrEP-medicin snart bliver et fast tilbud, der er tilgængeligt for de borgere, som er i særlig risiko, siger Karin Friis Bach. Hun tilføjer dog, at kondom for langt de fleste fortsat bør være det naturlige førstevalg for at undgå HIV-smitte.

Sundhedsstyrelsen har anbefalet, at PrEP tilbydes til op mod 500 danskere med stor risiko for HIV-smitte, og en arbejdsgruppe under Danske Regioner går nu i gang med at tilrettelægge, hvordan den forebyggende behandling skal håndteres i praksis.

- I starten af det nye år venter vi derfor at være klar med de endelige retningslinjer. Hvert år konstateres 150-200 nye smittede, og jeg ser frem til, at færre får HIV i fremtiden, siger Karin Friis Bach.

Læs mere:
Anbefalingerne pr. 31/1 2019 om ibrugtagning (PDF)

Kontakt

Hvis du vil vide mere

kontakt

Hvis du vil vide mere

Karin Friis Bach,
Formand for Sundhedsudvalget, regionsrådsmedlem
T -
M 21 70 50 49
E karin.friis.bach@regionh.dk
Karin-Friis-Bach
Læs mere

Relaterede nyheder

Patienters tilfredshed med helikopterhjælp er helt i top

Ny undersøgelse af tilfredsheden blandt de patienter, der får hjælp med akutlægehelikopter, viser, at de er yderst tilfredse og føler sig trygge i hænderne på helikoptermandskabet.

Læs mere

Sammen gør vi Danmark til førende HealthTech nation

Forestil dig, at du ved at sluge en robot i tabletform på størrelse med en Kodimagnyl, kan behandles for din sukkersyge ved et snuptag - helt uden brug af nåle. Dine helbredstjek klarer du hurtigt med en sundhedsbot på din telefon. Science fiction? Nej, for sundhedsteknologiske løsninger som disse kan blive til virkelighed om få år, hvis sundhedsvæsen, industri og forskning og andre gode kræfter lægger sig i selen – sammen.

Læs mere

Blåt stempel til kvaliteten hos de praktiserende speciallæger

Alle landets 1000 praktiserende speciallæger har nu fået det blå stempel af Den Danske Kvalitetsmodel efter en grundig akkreditering. Dermed står speciallægerne godt rustet til at behandle flere patienter i det nære sundhedsvæsen de kommende år, fastslår Danske Regioner og Foreningen af Praktiserende Speciallæger.

Læs mere

60.000 danskeres gener kan forbedre sundheden

Genetiske oplysninger kan afgøre liv eller død. Mange kræft- og hjertepatienter er blandt dem, der allerede i dag har gavn af, at deres gener undersøges af eksperter. På den måde får de hurtigt behandling, der virker. Behandling der kan udvides til langt flere grupper af patienter i fremtiden.

Læs mere