Gå til indhold

Regioner vil tilbyde forebyggende medicin mod HIV-smitte

Regionerne har besluttet, at hospitaler i fremtiden vil tilbyde medicin til personer med særlig risiko, så de kan undgå HIV-smitte. - Forebyggende medicin betyder, at færre vil blive smittet med HIV, så det ser vi frem til, siger formanden for Danske Regioners sundhedsudvalg, Karin Friis Bach.

Medicinen, der består af en pille dagligt, kaldes PrEP, og kan tages af raske som forebyggelse mod HIV-smitte. Sundhedsstyrelsen har anbefalet at udvalgte grupper tilbydes behandlingen, og henviser bl.a. til en engelsk undersøgelse, der peger på, at antallet af nysmittede i fremtiden måske kan halveres med PrEP. I øjeblikket får visse borgere medicinen via infektionsmedicinske afdelinger som led i en international afprøvning. Hospitalerne kontrollerer jævnligt deltagernes sundhedstilstand, ligesom det vil ske i fremtiden.

- Ét nyt tilfælde af HIV er ét tilfælde for meget. Selv om HIV-smitte heldigvis i dag kan behandles, og der sjældent er dødsfald forårsaget af AIDS herhjemme, så bør smitten begrænses, siger Karin Friis Bach. 

- HIV kan fortsat få vidtrækkende konsekvenser for dem, der bliver ramt. Derfor er vi glade for, at PrEP-medicin snart bliver et fast tilbud, der er tilgængeligt for de borgere, som er i særlig risiko, siger Karin Friis Bach. Hun tilføjer dog, at kondom for langt de fleste fortsat bør være det naturlige førstevalg for at undgå HIV-smitte.

Sundhedsstyrelsen har anbefalet, at PrEP årligt tilbydes til op mod 500 danskere med stor risiko for HIV-smitte, og en arbejdsgruppe under Danske Regioner går nu i gang med at tilrettelægge, hvordan den forebyggende behandling skal håndteres i praksis.

- I starten af det nye år venter vi derfor at være klar med de endelige retningslinjer. Hvert år konstateres 150-200 nye smittede, og jeg ser frem til, at færre får HIV i fremtiden, siger Karin Friis Bach.

Læs mere

Kontakt

Hvis du vil vide mere

Læs mere

Relaterede nyheder