Gå til indhold

Stigende forbrug af råstoffer truer med at tømme grusgravene

Forbruget af råstoffer forventes at stige med 50 procent frem mod 2040. Samtidig er grusgravene ved at være tomme. Det viser tal fra Danske Regioners nye råstofredegørelse. ”Der er brug for, at regeringen melder sig på banen, så vi kan få en fælles strategi for Danmarks råstoffer,” siger formand for Danske Regioners Miljøudvalg, Heino Knudsen.

Sten, grus, sand, ler og kalk. Det er råstoffer i den danske undergrund, og fremover stiger behovet for dem. Faktisk så meget, at råstofforbruget forventes at stige med mere end 50 procent fra 29 mio. m3 i 2016 til knap 45 mio. m3 i 2040.

Det viser en fremskrivning af råstofforbruget fra NIRAS, som Danske Regioner nu fremlægger som del af sin nye råstofredegørelse, ”Råstoffer – en regional opgave”.

Kilde: Niras for Danske Regioner (2017)

 

Problemet er bare, at råstofferne i den danske undergrund ikke kan følge med. I 2032 vil der f.eks. ikke være flere råstoffer i grusgravene øst for Storebælt, og det er mere end vanskeligt at finde nye områder at grave i. Sidenhen løber Vestdanmark ind i samme problem.

Udviklingen bekymrer formand for Danske Regioners miljøudvalg, Heino Knudsen (S):

- Når forbruget stiger og ressourcen bliver mindre, skal råstofferne graves op stadigt længere væk fra der, hvor de skal bruges – og det er både dyrt, miljøskadeligt og trafikbelastende, siger Heino Knudsen.

Brug for en samlet råstofstrategi

Med udsigten til en enorm råstofudfordring undrer det Heino Knudsen, at regeringen helt ignorerer området i sin nye strategi for cirkulær økonomi.

- Vi ved, at råstofferne er ved at slippe op, og at både trafikken og klimaaftrykket kun bliver værre, når lastbilerne skal køre endnu længere fra grusgrav til byggeplads, siger Heino Knudsen og fortsætter:

- Derfor klinger det også noget hult, når regeringen på den ene side foreslår en Kattegatbro, der kræver enorme mængder byggemateriale, men på den anden side ikke nævner råstofudfordringen med et ord i sin nye strategi for cirkulær økonomi.

Da regionerne har ansvaret for råstofferne på land og staten har ansvaret for ressourcerne til havs, har regionerne i flere år opfordret skiftende miljøministre til samarbejde om en fælles strategi for Danmarks råstoffer. 90 pct. af råstofressourcer kommer imidlertid i dag fra grusgravene på land.

Nu håber Heino Knudsen, at de nye tal kan få regeringens øjne op, så flere ressourcer kan indvindes til havs:

- Vi har en fælles opgave med at sikre grus, sten, sand og ler til fremtidens byggerier, og det har vi også peget på over for adskillige miljøministre. I regionerne sidder vi kun med halvdelen af løsningen, siger Heino Knudsen og afslutter:

- Vi klar til at løfte opgaven, og det samme er erhvervslivet. Nu mangler vi bare, at regeringen snart melder sig på banen, så vi kan hente flere råstoffer fra havet og få en fælles strategi for vores råstoffer. Miljøet og væksten i Danmark har simpelthen ikke råd til andet.

Læs mere:

kontakt

Hvis du vil vide mere

Bente Villumsen, chefrådgiver
Regionernes Videncenter for Miljø og Ressourcer
T: 3529 8183
M: 2399 2372
E: bvi@regioner.dk

Morten Christensen, pressekonsulent
Kommunikation
T: 3529 8413
M: 3069 1917
E: moc@regioner.dk

Relaterede nyheder

Læs mere

Over halvdelen af drikkevandsboringerne i Danmark er forurenet

Forureningen af det danske drikkevand har nået et kritisk punkt. Hvis der også skal være rent drikkevand til vores børn, skal der gøres noget nu, advarer Danske Regioner i et nyt udspil. I udspillet efterlyses der blandt andet, at der laves et samlet overblik over vores grundvand.

Læs mere

Regionerne vil halvere hospitalernes CO2-udledninger inden 2035

Med en ny strategi vil regionerne halvere hospitalernes CO2-udledninger inden 2035 sammenlignet med 2022. Det gør en stor forskel for klimaet, da sundhedsvæsnet tegner sig for omkring 6 procent af Danmarks CO2-udledninger, hvoraf hospitalerne er den primære udleder.

Læs mere

Danske borgmestre og en regionsformand skal dele unik klima-viden på COP28

Lokal klimahandling er blandt temaerne ved COP28. Det er et område, som Danmark er langt fremme på, og på klimatopmødets dag to skal en række danske borgmestre og formanden for Danske Regioner derfor fortælle om deres arbejde med lokale klimahandlingsplaner.

Læs mere

Debat: Tænk Danmarks arealer sammen og red os fra oversvømmelser

Vandet kommer. Det holder sig hverken inden for den enkelte kommune eller ministerium. Regeringens Klimatilpasningsplan 2 bør sætte rammer for en helhedsplan, hvor lodsejere, kommuner, regioner og staten bidrager til at finde samlede løsninger. Danske Regioner med Økologisk Landsforening og SEGES Innovation i Avisen Danmark.

Læs mere