Fra Gedser til Skagen: Hospitaler har adgang til nødvendige oplysninger om patienterne

Det er en fair sag at arbejde for at afskaffe folkestyret i regionerne. Men argumentet om, at it-systemerne ikke kan tale sammen, er usagligt og faktuelt forkert, skriver Stephanie Lose og Ulla Astman, formand og næstformand for Danske Regioner.

Debatindlæg af Stephanie Lose og Ulla Astman, hhv. formand og næstformand for Danske Regioner. Bragt i Avisen Danmark d. 20. marts 2019.

Der er forskel på en iPhone- og en Android-telefon. Men alligevel kan vi tale sammen uanset, om vi har den ene eller den anden. Og sådan er det også med regionernes it-systemer. De ”taler” sammen, så oplysninger kan udveksles på tværs af landet.

Lad os give et eksempel: En københavner på ferie i Nordjylland falder om med hjerteproblemer. Lægen i Aalborg slår straks op i Sundhedsjournalen og ser, at patienten sidste år var indlagt på hospitalet i Hvidovre, har for højt blodtryk og er i behandling. Lægen har nu kendskab til patienten og ved, hvilken behandling der skal til. Opdateringen af patientjournalen kan bagefter bruges af patientens egne læger hjemme i København.

Oplysninger bliver altså delt. Og derfor undrer det os, at nogle folketingspolitikere mener, at regionerne skal nedlægges og bl.a. bruger et argument om, at vores it-systemer ikke kan udveksle data. Vi skal have ét fælles system, siger de.

Usagligt og faktuelt forkert

Det er en fair sag at arbejde for at afskaffe folkestyret i regionerne. Men argumentet om, at it-systemerne ikke kan tale sammen, er usagligt og faktuelt forkert.

Regionerne har forskellige overordnede patientjournalsystemer. For ti år siden havde vi 23, i dag har vi fire og i 2021 vil landets fem regioner have to leverandører af systemer. Men faktisk er det ikke afgørende, om vi har ét eller flere systemer. Det afgørende er derimod, at sundhedspersonale kan dele oplysninger på tværs af landet, så patienter får den bedst mulige hjælp uanset hvor, de bliver behandlet.

Kåret som Europas bedste

Sidste år hentede praksislæger og hospitalsansatte oplysninger om en patient 428.000 gange via Sundhedsjournalen, hvor de kan hente relevante data fra hospitaler i hele landet. Nemt, sikkert og én af grundene til, at dansk sundheds-it flere gange er blevet kåret som Europas bedste.

Nu arbejder vi så på, at praksislæger, privathospitaler og kommuner også leverer data til Sundhedsjournalen. Men selv om regionerne har forskellige systemer, så udveksler de altså hver eneste dag store mængder af vigtig viden til gavn for patienter i hele landet.

Læs mere

Faktaark om regionernes EPJ-systemer (pdf) 

Hvis du vil vide mere

Kontakt

Stephanie Lose,
Formand for Danske Regioner, regionsrådsformand
T -
M 25 33 09 82
E formanden@regioner.dk
Stephanie Lose (1)
Hvis du vil vide mere

Kontakt

Ulla Astman,
1. næstformand, regionsrådsformand
T 96 35 11 00
M 30 23 64 54
E ullaa@rn.dk
Ulla Astman ny
Læs mere

Relaterede nyheder

Ny IT-sikkerhedskampagne: Et klik kan ændre alt

20.000 danskere har på kun seks måneder anmeldt it-kriminalitet, viser tal fra politiets center for it-relateret økonomisk kriminalitet, LCIK. Nu lancerer Digitaliseringsstyrelsen kampagnen ”Et klik kan ændre alt”, for at rette opmærksomhed mod problematikken. Danske Regioner er med i kampagnen, som lanceres i dag den 7. oktober.

Læs mere

Kommuner og regioner skal afprøve kunstig intelligens for at løfte kvaliteten i den offentlige service

Kommuner og regioner skal gennem 15 signaturprojekter afprøve kunstig intelligens inden for sundhedsområdet, social- og beskæftigelsesområdet samt tværgående sagsbehandling.

Læs mere

Rapport: Regionerne sikrer effektiv og billig it-drift

Selvom det danske sundhedsvæsen er blandt verdens mest digitale, viser ny rapport, at regionerne bruger færre penge på drift af it end et sammenligneligt internationalt gennemsnit. ”Jeg er stolt af, at vi løbende og effektivt har øget digitaliseringen i sundhedsvæsenet,” siger næstformand i Danske Regioner, Ulla Astman.

Læs mere

Sammen gør vi Danmark til førende HealthTech nation

Forestil dig, at du ved at sluge en robot i tabletform på størrelse med en Kodimagnyl, kan behandles for din sukkersyge ved et snuptag - helt uden brug af nåle. Dine helbredstjek klarer du hurtigt med en sundhedsbot på din telefon. Science fiction? Nej, for sundhedsteknologiske løsninger som disse kan blive til virkelighed om få år, hvis sundhedsvæsen, industri og forskning og andre gode kræfter lægger sig i selen – sammen.

Læs mere