Gå til indhold

Forebyggelse

OECD: Danskerne har nordisk alkohol-rekord

9,1 liter ren alkohol årligt. Så meget drikker en gennemsnitlig dansker over 15 år, og det er væsentligt mere end befolkningerne i det øvrige Norden.

6,0 liter i Norge, 7,1 i Sverige, 8,4 i Finland – og hele 9,1 i Danmark. Så meget købte vi hver især i gennemsnit forrige år. Det viser den nye sammenligning i OECD-rapporten ”Health at a Glance, 2019”. Også i Holland og Spanien er forbruget lavere end herhjemme. Forbruget er for højt, lyder det fra formanden for Danske Regioners sundhedsudvalg, Karin Friis Bach:

- Vi ved, at en usund alkohol-kultur grundlægges i ungdommen, og at et stort forbrug kan give alvorlige skader i forbindelse med ulykker, og på sigt også sygdom og tidlig død. Derfor går vi ind for en minimumspris pr. genstand og et forbud mod at sælge fx øl og vin til de 16-17-årige.

Forbruget er faldet, men vi drikker stadig mest

Karin Friis Bach peger på, at Folketinget bør indføre en 18-års grænse for køb af alkohol, ligesom i både Norge, Sverige og Finland.
Nok er forbruget herhjemme faldet fra 12 til godt ni liter i gennemsnit pr. år i løbet af en ti-årig periode, men et forbrug på over ni liter er stadig nordisk rekord.

- Derfor er der grund til handling fra Christiansborgs side nu. Det er fodslæbende, at vi som det eneste land i Norden stadig tillader salg af fx alkohol-sodavand, breezers, øl og vin til de 16-årige. Det bidrager til øget ulighed i sundhed, siger Karin Friis Bach. 

Hun mener grundlæggende, at det er på tide, at vi tør tale om de problemer, som det store alkoholforbrug giver, og at vi politisk tager et større ansvar for de kommende generationers sundhed.

Fakta fra Sundhedsstyrelsen om unge og alkohol

  • Alkohol kan give skader på indlæringsevnen, og unges hjerner er først færdigudviklet, når de er 20 år.
  • Danske unge er blevet udnævnt som Europamestre i druk: Hver femte af de unge på gymnasier og erhvervsskoler drikker mere end den ugentlige højrisikogrænse.
  • Hvert år er over 1.400 af de 15-19-årige i kontakt med et hospital pga. alkohol.
  • 64 % af danskerne enige i, at aldersgrænsen for køb af alkohol bør hæves (Megafon).
  • Aldersgrænsen herhjemme for køb af tobak er 18 år, mens unge fra de er 16 år gamle lovligt kan købe alkohol, hvis procenten er under 16,5 procent.

Læs mere:

Hvis du vil vide mere

Kontakt

Frederik Wøhlk, konsulent
Center for Økonomi, Sammenhæng og Aftaler (ØSA)
T: 3529 8468
M: 9117 0350
E: frw@regioner.dk

Torsten Ellermann Eriksen, presserådgiver
Kommunikation
M: 4020 2057
E: tee@regioner.dk

Relaterede nyheder

Læs mere