Forebyggelse

OECD: Danskerne har nordisk alkohol-rekord

9,1 liter ren alkohol årligt. Så meget drikker en gennemsnitlig dansker over 15 år, og det er væsentligt mere end befolkningerne i det øvrige Norden.

6,0 liter i Norge, 7,1 i Sverige, 8,4 i Finland – og hele 9,1 i Danmark. Så meget købte vi hver især i gennemsnit forrige år. Det viser den nye sammenligning i OECD-rapporten ”Health at a Glance, 2019”. Også i Holland og Spanien er forbruget lavere end herhjemme. Forbruget er for højt, lyder det fra formanden for Danske Regioners sundhedsudvalg, Karin Friis Bach:

- Vi ved, at en usund alkohol-kultur grundlægges i ungdommen, og at et stort forbrug kan give alvorlige skader i forbindelse med ulykker, og på sigt også sygdom og tidlig død. Derfor går vi ind for en minimumspris pr. genstand og et forbud mod at sælge fx øl og vin til de 16-17-årige.

Forbruget er faldet, men vi drikker stadig mest

Karin Friis Bach peger på, at Folketinget bør indføre en 18-års grænse for køb af alkohol, ligesom i både Norge, Sverige og Finland.
Nok er forbruget herhjemme faldet fra 12 til godt ni liter i gennemsnit pr. år i løbet af en ti-årig periode, men et forbrug på over ni liter er stadig nordisk rekord.

- Derfor er der grund til handling fra Christiansborgs side nu. Det er fodslæbende, at vi som det eneste land i Norden stadig tillader salg af fx alkohol-sodavand, breezers, øl og vin til de 16-årige. Det bidrager til øget ulighed i sundhed, siger Karin Friis Bach. 

Hun mener grundlæggende, at det er på tide, at vi tør tale om de problemer, som det store alkoholforbrug giver, og at vi politisk tager et større ansvar for de kommende generationers sundhed.

Fakta fra Sundhedsstyrelsen om unge og alkohol

  • Alkohol kan give skader på indlæringsevnen, og unges hjerner er først færdigudviklet, når de er 20 år.
  • Danske unge er blevet udnævnt som Europamestre i druk: Hver femte af de unge på gymnasier og erhvervsskoler drikker mere end den ugentlige højrisikogrænse.
  • Hvert år er over 1.400 af de 15-19-årige i kontakt med et hospital pga. alkohol.
  • 64 % af danskerne enige i, at aldersgrænsen for køb af alkohol bør hæves (Megafon).
  • Aldersgrænsen herhjemme for køb af tobak er 18 år, mens unge fra de er 16 år gamle lovligt kan købe alkohol, hvis procenten er under 16,5 procent.

Læs mere:

Hvis du vil vide mere

Kontakt

Frederik Wøhlk, konsulent
Center for Økonomi, Sammenhæng og Aftaler (ØSA)
T: 3529 8468
M: 9117 0350
E: frw@regioner.dk

Torsten Ellermann Eriksen, presserådgiver
Kommunikation
M: 4020 2057
E: tee@regioner.dk

Hvis du vil vide mere

Kontakt

Karin Friis Bach,
Formand for Sundhedsudvalget, regionsrådsmedlem
T -
M 21 70 50 49
E karin.friis.bach@regionh.dk
Karin-Friis-Bach
Relaterede nyheder

Læs mere

Aftale om 1.000 flere sygeplejersker på sygehusene

Regeringen og Danske Regioner har indgået en aftale om 500 flere sygeplejersker i 2020 og 1.000 flere sygeplejersker fra 2021. Dermed frigives de afsatte midler til flere sygeplejersker (300 mio. kr. i 2020, 600 mio. kr. årligt fra 2021) i finanslovaftalen mellem regeringen, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet. Det sikrer mere tid til patienterne på landets sygehuse.

Læs mere

Nytårshilsen fra Stephanie Lose

Vi vil fortsætte vores kamp for at forandre, forbedre og udvikle det danske sundhedsvæsen og skabe mere regional udvikling, lyder det i nytårshilsnen fra formand for Danske Regioner, Stephanie Lose.

Læs mere

Bredt samarbejde - for en sundere indkøbskurv

Der er behov for en bred indsats, hvis vi skal vende udviklingen med et stigende antal overvægtige danskere. Et godt første skridt vil være en folkesundhedslov, mener Ulla Astman, næstformand i Danske Regioner.

Læs mere

Danske Regioner klar med model for behandlingsråd

Et nyt råd skal vurdere, om prisen på forskellige behandlinger og teknologier står mål med effekten for patienterne. Det foreslår Danske Regioner, som nu fremlægger en model for et såkaldt Behandlingsråd. "Hvis patienterne fortsat skal have det bedste mulige sundhedsvæsen, skal vi bruge pengene på det, der virker bedst, og giver mest sundhed for pengene", siger Stephanie Lose, formand i Danske Regioner.

Læs mere