Gå til indhold

Sundhedsdata og -it

Få det gule sundhedskort på din mobil

Fra i dag kan danskerne få det velkendte gule sundhedskort som app på mobiltelefonen. Appen fungerer som et gyldigt sundhedskort og giver adgang til offentlige sundhedsydelser.

Appen ”Sundhedskortet” ligger klar til download til både Android og iOS og giver fra i dag danskerne adgang til en ny, nem og bekvem måde at medbringe det gule sundhedskort. Sundhedskort-appen lanceres præcis 50 år efter, at det ved lov blev besluttet, at danskerne skulle medbringe et bevis for retten til at modtage offentlige sundhedsydelser.

Ved at downloade ”Sundhedskortet” i App Store eller Play Store kan du få det velkendte gule sundhedskort som app på din mobil, så du altid har dit sundheds-kort lige ved hånden. Hvis du har børn, kan du automatisk se dine børns sundhedskort i appen.

Finansminister Nicolai Wammen glæder sig over at fremtidens digitale sundhedskort nu lanceres:

- Det gule sundhedskort er et solidt symbol på den danske velfærdsmodel, der gennem mange år har givet borgerne adgang til offentlige sundhedsydelser. Fra i dag kan danskerne downloade en digital version af sundhedskortet til mobiltelefonen. Sundhedskort-appen er et frivilligt tilbud, som jeg tror, at mange danskere vil tage til sig, og især børnefamilier vil glæde sig over også at kunne se børnenes sundhedskort i appen.

Sundhedsminister Magnus Heunicke udtaler:

- Sundhedskort-appen er endnu et eksempel på, at digitalisering gør hverdagen lettere for danskerne. I dag har vi altid vores mobiltelefon på os, og med Sundhedskort-appen er man sikker på altid at have sit eget og børnenes sundhedskort lige ved hånden, når man skal til lægen, på apoteket eller ned og have taget en coronatest.

Formand for Danske Regioner, Stephanie Lose mener også, at appen rummer en række fordele:

- Sundhedskort-appen har flere fordele. For nogle er det nemmere end kortet, appen er bedre sikret mod misbrug, og man har børnenes kort, selvom de fx har adresse hos den anden forælder. For dem, der hellere vil beholde kortet, er der også mulighed for det. Vi er i en overgangsperiode, hvor vi bliver mere digitale, men vi skal have alle med. Derfor kører vi med både-og lidt endnu. Både hos dem, der skal læse sundhedskortet og dem, der skal bruge det.

Formand for KL’s Sundheds- og Ældreudvalg Jette Skive udtaler:

- Sundhedskort-appen er en smart løsning, som kan gøre adgangen til kommunernes tilbud endnu lettere for de borgere, som i forvejen har deres smartphone med sig over alt. Men der er jo også borgere, som har det bedst med fortsat at vise det klassiske sundhedskort, og derfor er det frivilligt, om man vil benytte sig af det. Man går ikke glip af nogen tilbud eller hjælp fra det offentlige, hvis man ikke benytter sig af appen.

Behold det gule kort

Sundhedskort-appen er et frivilligt supplement til det gule sundhedskort, så du skal beholde dit fysiske sundhedskort – også efter at du har downloadet appen.

I en overgangsperiode kan du opleve, at der er steder, hvor du ikke kan aflæse sundhedskortet via appen. Det kan fx være klinikker, som anvender magnetstribelæser eller har en aflæser, som ikke kan aflæse mobilskærme. Derfor er det en god idé, at du medbringer dit fysiske sundhedskort, hvis du er i tvivl om aflæseren hos fx din læge kan aflæse sundhedskortet via appen.

På sigt er det meningen, at du skal kunne vælge mellem Sundhedskort-appen og det fysiske sundhedskort, så Sundhedskort-appen kan være med til at reducere antallet af fysiske udstedte kort.

 

Fordele ved Sundhedskort-appen

  1. Med Sundhedskort-appen kan du automatisk se dine børns sundhedskort i appen frem til, at børnene er fyldt 15 år.

  2. Dine oplysninger bliver automatisk opdateret i appen, hvis du fx skifter adresse, læge eller får nyt efternavn.

  3. Du kan spærre Sundhedskort-appen via borger.dk, hvis du mister din mobiltelefon.

  4. Du kan ringe direkte til din læge ved at trykke på lægens telefonnummer i appen.

Fakta om sundhedskort-appen

  • Hent appen, hvor du normalt henter apps til din telefon ved at søge efter Sundhedskortet.
  • Sundhedskort-appen er, ligesom det fysiske gule sundhedskort, gyldig dokumentation for retten til modtage offentlige sundhedsydelser i Danmark.
  • For at kunne bruge Sundhedskort-appen skal du have bopæl i Danmark, være i sikringsgruppe 1 eller 2 samt have NemID.
  • Stregkoden i Sundhedskort-appen indeholder dit CPR-nummer.
  • Sundhedskort-appen bygger videre på platformen og infrastrukturen fra Kørekort-appen. Etablering af Sundhedskort-appen er gennemført inden for et aftalt fællesoffentligt budget på 10 mio. kr. fordelt på 6 mio. kr. til udvikling, 2,7 mio. kr. til personaleudgifter og 1,3 mio. kr. til øvrige omkostninger som fx sikkerheds- og tilgængelighedstest samt informationsmateriale.
  • Appen er udviklet af Digitaliseringsstyrelsen under Finansministeriet i samarbejde med Sundhedsministeriet, Danske Regioner og KL.
Hvis du vil vide mere

Kontakt

Hvis du vil vide mere

Kontakt

Digitaliseringsstyrelsen

E: presse@digst.dk
M: 4178 6060

Relaterede nyheder

Læs mere

App gør det nemt at få hjælp ved akut sygdom og skader

Over 4 mio. gange er appen MinSundhed fra sundhed.dk blevet downloadet. Med appen får man nu adgang til en ny funktion. Den gør det muligt hurtigt og nemt at ringe efter den rigtige hjælp ved akut sygdom eller skader, uanset hvor man er i landet.

Læs mere

Digitalisering skal tænkes ind i en kommende sundhedsaftale

Det danske sundhedsvæsen skal være blandt de bedste i verden til at udnytte de enorme potentialer i digitalisering, ny teknologi og sundhedsdata som løftestang til at øge nærheden og kvaliteten i behandlingen. Derfor skal digitale løsninger tænkes ind i en kommende sundhedsaftale. Men bedre brug af data i det nære sundhedsvæsen skal også skabe grundlag for banebrydende forskning og nye digitale løsninger i Life Science-industrien til gavn for patienter og samfund.

Læs mere

Danmark vil være førende i brug af sundhedsdata

Parterne på sundhedsdataområdet er blevet enige om en fælles vision for strategisk samarbejde om bedre og mere sikker brug af sundhedsdata. Danske sundhedsdata er internationalt enestående, og nye teknologiske muligheder giver bedre muligheder for at anvende sundhedsdata til at forbedre sundhedsvæsenet og danskernes sundhed. En række udfordringer står dog i vejen for at opnå det fulde potentiale. Det vil parterne nu løse.

Læs mere

Nyt tilbud: Det skal være lettere for forskere at få rådgivning om adgang til sundhedsdata

En ny landsdækkende vejledningsfunktion skal hjælpe forskere og virksomheder med at finde rundt i det danske sundhedsdatalandskab og processen med at søge om adgang til relevant sundhedsdata til forskningsbrug. Vejledningen åbner i dag.

Læs mere