Gå til indhold

Økonomiforhandlinger

Aldrende it er hospitalernes bærende skelet

Når vi i disse dage forhandler med regeringen om regionernes økonomi, er behovet for milliardinvesteringer i de diagnostiske it-systemer og de ca. 3.600 andre systemer, som tilsammen udgør fundamentet for fremtidens sammenhængende sundhedsvæsen helt centralt. Det skriver Stephanie Lose i et debatindlæg.

Af Stephanie Lose, formand for Danske Regioner. Bragt i Avisen Danmark den 30. maj 2021.

Når vi forestiller os et hospital, ser vi måske sengestuer på række, opredte med stramme stiklagner. Men i virkeligheden burde vi se kabelbundter, servere og computere. Det er det bærende skelet på hospitalerne - særligt i diagnosticeringen af patienterne, som sikrer, de kan få den rette behandling.

Det er også it-systemer, der håndterer prøvesvar til og fra laboratorier og holder styr på data til både læger og brugere af sundhedsvæsnet. Det oplever vi alle lige nu i forhold til corona-tests, sekventering for mutationer, vaccinationer og overvågning af pandemien.

Vi er i Danmark stolte af sundhedssektorens digitaliseringsgrad, men der er brug for investeringer, hvis vi forsat skal behandle danskerne korrekt og effektivt.

Diagnostiske it-systemer håndterer dagligt over 1 million prøver og undersøgelser. Både på hospitalerne og når praktiserende læger sender blod- og vævsprøver til laboratorierne. Og vi bruger data til algoritmer og kunstig intelligens, for at lokalisere såvel et dårligt knæ som en psykisk lidelse og for at tilpasse medicin og behandling til den enkelte, så vi får bedre behandling og færre bivirkninger.

Vi var blandt de første til at digitalisere sundhedsvæsenet. Vi var frontløbere til gavn for først og fremmest patienterne og sundhedsvæsnet men også for forskningen og for samspillet med Danmarks betydelige vækstdrivere i medico- og life science industri.

Men i dag er de godt 500 diagnostiske it-systemer både 10 og 20 år gamle, og hvis vi ikke moderniserer de eksisterende og investerer i nye, kommer prøver og svar ikke frem til tiden. Lagerkapacitet til data skal udvides og sikres mod cyberangreb.

IT spiller en hovedrolle i diagnostikken, en vigtig rolle i understøtningen af vitalt medico-udstyr som strålekanoner og operationsrobotter og en voksende rolle i det nære og sammenhængende sundhedsvæsen.

Når vi i disse dage forhandler med regeringen om regionernes økonomi, er behovet for milliardinvesteringer i de diagnostiske it-systemer og de ca. 3.600 andre systemer, som tilsammen udgør skelettet på hospitalerne - og fundamentet for fremtidens sammenhængende sundhedsvæsen - helt centralt. Det skal gøre os klar til fremtiden med flere ældre, et stigende antal patienter og nye sygdomme og behandlinger.

Læs mere

Relaterede nyheder

Læs mere

Algoritmer på arbejde: Nye projekter med kunstig intelligens flytter ind på hospitalerne

I det nye år starter 12 nye projekter med kunstig intelligens i regioner og kommuner. De skal blandt andet anvende kunstig intelligens til at sikre patienter en tryg hjemsendelse fra hospitalet gennem hjemmemonitorering og udbrede en algoritme til sortering af indkomne mails.

Læs mere

Debatindlæg: Ny sundhedsteknologi gavner både borgere, medarbejdere og samfundsøkonomien

Dansk Metal og Danske regioner, - industrien og sundhedssektoren, - har en del til fælles, når det kommer til ny teknologi. På samme måde som robotteknologi og automatisering gavner dansk industri, så har vi brug for mere digitalisering og ny teknologi i sundhedsvæsnet, hvis vi skal kunne følge med. Det skriver forbundsformand for Dansk Metal, Claus Jensen, og formand for regionerne, Stephanie Lose her i et fælles indlæg.

Læs mere

Få det gule sundhedskort på din mobil

Fra i dag kan danskerne få det velkendte gule sundhedskort som app på mobiltelefonen. Appen fungerer som et gyldigt sundhedskort og giver adgang til offentlige sundhedsydelser.

Læs mere

En stærk 10-årsplan for psykiatrien kræver ægte vilje til forandring

Regeringens kommende 10-årsplan for psykiatrien er en historisk chance for et ambitiøst løft af indsatsen for mennesker med psykisk sygdom. Men skal borgere og pårørende for alvor mærke en forskel, skal socialpsykiatrien og dens opgaver standardiseres og styrkes markant, skriver Stephanie Lose og Lars Gaardhøj i Kristeligt Dagblad.

Læs mere