Gå til indhold

Økonomiforhandlinger

Aldrende it er hospitalernes bærende skelet

Når vi i disse dage forhandler med regeringen om regionernes økonomi, er behovet for milliardinvesteringer i de diagnostiske it-systemer og de ca. 3.600 andre systemer, som tilsammen udgør fundamentet for fremtidens sammenhængende sundhedsvæsen helt centralt. Det skriver Stephanie Lose i et debatindlæg.

Af Stephanie Lose, formand for Danske Regioner. Bragt i Avisen Danmark den 30. maj 2021.

Når vi forestiller os et hospital, ser vi måske sengestuer på række, opredte med stramme stiklagner. Men i virkeligheden burde vi se kabelbundter, servere og computere. Det er det bærende skelet på hospitalerne - særligt i diagnosticeringen af patienterne, som sikrer, de kan få den rette behandling.

Det er også it-systemer, der håndterer prøvesvar til og fra laboratorier og holder styr på data til både læger og brugere af sundhedsvæsnet. Det oplever vi alle lige nu i forhold til corona-tests, sekventering for mutationer, vaccinationer og overvågning af pandemien.

Vi er i Danmark stolte af sundhedssektorens digitaliseringsgrad, men der er brug for investeringer, hvis vi forsat skal behandle danskerne korrekt og effektivt.

Diagnostiske it-systemer håndterer dagligt over 1 million prøver og undersøgelser. Både på hospitalerne og når praktiserende læger sender blod- og vævsprøver til laboratorierne. Og vi bruger data til algoritmer og kunstig intelligens, for at lokalisere såvel et dårligt knæ som en psykisk lidelse og for at tilpasse medicin og behandling til den enkelte, så vi får bedre behandling og færre bivirkninger.

Vi var blandt de første til at digitalisere sundhedsvæsenet. Vi var frontløbere til gavn for først og fremmest patienterne og sundhedsvæsnet men også for forskningen og for samspillet med Danmarks betydelige vækstdrivere i medico- og life science industri.

Men i dag er de godt 500 diagnostiske it-systemer både 10 og 20 år gamle, og hvis vi ikke moderniserer de eksisterende og investerer i nye, kommer prøver og svar ikke frem til tiden. Lagerkapacitet til data skal udvides og sikres mod cyberangreb.

IT spiller en hovedrolle i diagnostikken, en vigtig rolle i understøtningen af vitalt medico-udstyr som strålekanoner og operationsrobotter og en voksende rolle i det nære og sammenhængende sundhedsvæsen.

Når vi i disse dage forhandler med regeringen om regionernes økonomi, er behovet for milliardinvesteringer i de diagnostiske it-systemer og de ca. 3.600 andre systemer, som tilsammen udgør skelettet på hospitalerne - og fundamentet for fremtidens sammenhængende sundhedsvæsen - helt centralt. Det skal gøre os klar til fremtiden med flere ældre, et stigende antal patienter og nye sygdomme og behandlinger.

Læs mere

Relaterede nyheder

Læs mere

Ny kampagne med Bodil Jørgensen giver danskerne huskeregel, så de bedre kan undgå svindel med personlige oplysninger

Svindlere kan være svære at gennemskue – særligt når de efterligner eksempelvis banker og myndigheder for at få fat i dine personlige oplysninger. Derfor lancerer Digitaliseringsstyrelsen, KL og Danske Regioner i dag en kampagne, der skal hjælpe danskerne til at undgå at få stjålet og misbrugt deres identitet.

Læs mere

Lars Gaardhøj: Kære folketing. Tag debatten om en teknologifond for et sundere Danmark

"Handling nu er nødvendig, for der står en kæmpe udfordring og banker på." Sådan skriver 2. næstformand i Danske Regioner om arbejdskraftudfordringen i sundhedsvæsenet og kommer med bud på løsning fra DI og Danske Regioner.

Læs mere

Regeringen, KL og Danske Regioner enige om ny fællesoffentlig digitaliseringsstrategi

Med Den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi for 2022-2025 vil regeringen, KL og Danske Regioner gøre det lettere at være borger i et digitalt Danmark. Strategien skal desuden bidrage til at løse udfordringerne med mangel på arbejdskraft og styrke den grønne omstilling.

Læs mere

Stigende risiko for cyberangreb på sundhedsvæsnet efter krig og corona

Cybersikkerheden i sundhedsvæsnet bør forbedres, for risikoen for angreb er stigende. Flere europæiske lande er blevet ramt af cyberangreb, hvor patienter har fået aflyst behandling, og IT-systemer er blokeret.

Læs mere