Gå til indhold

Uddannelse

Ny uddannelse i sundhedsadministration

I fremtiden kan vi blive mødt af sundhedsadministrative koordinatorer på hospitaler og klinikker. Efter sommerferien vil de første studerende blive optaget på den nye uddannelse, der erstatter den nuværende uddannelse til lægesekretær.

Uddannelsen skal sikre de rette sundhedsadministrative kompetencer til fremtidens sundhedsvæsen. De studerende vil kunne tage uddannelsen på seks professionshøjskoler, og praktik i sundhedsvæsenet bliver en integreret del af uddannelsen.

- Sundhedsvæsenet, behandlinger og administrative systemer udvikler sig konstant, og det skal naturligvis afspejle sig i uddannelserne, siger Karin Friis Bach, sundhedsudvalgsformand for Danske Regioner.

Tæt samarbejde om uddannelsen 

Den nye uddannelse er et resultat af et samarbejde mellem Danske Regioner og HK, der de sidste mange år har arbejdet på at ruste lægesekretærerne til de udviklingstendenser, vi ser i sundhedsvæsenet.

Hos Danske Lægesekretærer under HK er formand, Nathali Schaap Degn, ikke i tvivl om, at uddannelsen som sundhedsadministrativ koordinator vil matche kompetencebehovet.

- Jeg glæder mig til at opleve, at den næste generation af administrative medarbejdere i sundhedssektoren får det faglige løft, der skal til for, at vores fag også fremover bliver en central brik i et tidssvarende og veldrevet sundhedsvæsen, siger Nathali Schaap Degn.

30 ugers praktik

Karin Friis Bach fra Danske Regioner er glad for, at der er erfarne lægesekretærer, der sammen med ledelserne på hospitalerne kan tage godt imod de nye studerende og bidrage med deres viden, når de studerende kommer i praktik i sundhedsvæsenet. Der bliver i alt 30 ugers praktik i løbet af uddannelsen fordelt på to perioder.

Den kommende uddannelse imødekommer regionernes forventning til fremtiden, hvor de sundhedsadministrative opgaver bliver mere komplekse og koordinerende på tværs af sektorer og faggrupper. Kerneområder i uddannelsen bliver bl.a. databehandling, kommunikation, jura samt grundlæggende sundhedsfaglig viden. De sundhedsfaglige koordinatorer får dermed solidt grundlag for at bidrage til, at patienterne får et godt og sammenhængende forløb.

Sammenhæng mellem teori og praksis

Danske Regioner samarbejder med Dansk Lægesekretærforening/HK Kommunal og professionshøjskolerne om at udvikle den nye uddannelse og løfte den nye uddannelsesopgave i regionerne. Det skal blandt andet sikre høj kvalitet i praktikperioderne og god sammenhæng mellem teori og praksis.

Der vil fortsat blive ansat lægesekretærelever i regionerne i 2021. Uddannelsen udfases herefter. De nuværende og kommende lægesekretærelever vil naturligvis kunne gøre deres uddannelse færdig efter deres oprindelige plan, og der vil fortsat også være behov for deres kompetencer i sundhedsvæsenet.

- Vi ser frem til at byde de nye studerende og kommende medarbejdere velkommen til en travl, men indholdsrig hverdag i sundhedsvæsenet, hvor alle ansatte bidrage med at gøre en forskel, siger sundhedsudvalgsformand Karin Friis Bach fra Danske Regioner.

Allerede nu har 608 håbefulde ansøgere søgt uddannelsen via kvote 2.

- Det er en flot start for en helt ny uddannelse, siger Nathali Schaap Degn, der samtidig glæder sig over, at der ved overenskomstbordet er aftalt en særlig indsats for videreuddannelse af lægesekretærer.
-Samlet betyder det et stort kompetenceløft af sundhedsadministrative medarbejdere, siger hun.

FAKTA:

  • De første studerende kan begynde på den nye uddannelse efter sommerferien 2021
  • De vil efter 2½ års studium være færdiguddannede sundhedsadministrative koordinatorer.
  • Der optages 331 studerende første år
  • Uddannelsen vil kunne tages på professionshøjskolerne i København, Næstved, Odense, Esbjerg, Aarhus og Aalborg.
  • Adgangskriterier findes på professionshøjskolernes hjemmesider.

Læs mere:

Hvis du vil vide mere

Kontakt

Relaterede nyheder

Læs mere