Gå til indhold

Nudging

Dyre udeblivelser: Flere patienter husker at melde afbud, hvis de får sms med oplysning om pris

Det er dyrt for sundhedsvæsenet, når patienter udebliver fra deres aftaler. Hvis sms’er med påmindelse om tider oplyser, hvor meget udeblivelser koster, husker patienterne i højere grad at melde afbud.

Hvert år udebliver mange patienter fra deres ambulante aftaler på hospitalerne. De mange udeblivelser giver selvsagt dårlig udnyttelse af ressourcerne på hospitalerne, så spørgsmålet er, hvordan man får patienter til at huske at melde afbud, hvis de ikke kan bruge de tider, de har på hospitalerne.

40 procent flere meldte afbud

Firmaet iNudgeyou har på vegne af Danske Regioner undersøgt effekten af forskellige oplysninger i de sms-påmindelser, som hospitalerne sender ud til patienterne for at minde dem om deres aftaler.

 Undersøgelsen viser, at hvis patienterne oplyses om, at en udeblivelse i gennemsnit koster hospitalet og skatteborgerne 1500 kr., så husker 40 pct. flere at melde afbud. Påmindelsen afhjælper dog ikke hele udfordringen. Der er derfor stadig grund til at forsøge at finde nye måder at undgå udeblivelser på.

Andre patienter kan overtage tiderne

Undersøgelsen blev foretaget på Sydvestjysk Sygehus, og konklusionen er vigtig, fordi ordlyden i sms’erne kan reducere spild af sundhedsvæsenets ressourcer. Desuden kan afbud give hurtig hjælp til andre patienter, der kan overtage tiderne fra de patienter, der husker at give besked om, at de ikke kan møde op.

Udeblivelse fra konsultationstider er en stor omkostning, og firmaet iNudgeyou anbefaler derfor, at oplysninger om pris bliver en fast bestanddel af sms’erne med påmindelser. Undersøgelsen er foretaget på baggrund af over 20.000 aftaler på endokrinologisk, kardiologisk og lungemedicinsk afdeling på Sydvestjysk Sygehus.

Læs mere

 

Illustration med teksten "1500 kr. - så meget koster det sundhedsvæsenet, når du ikke dukker op"
Hvis du vil vide mere

Kontakt

Pressekontakt

Kontakt pressevagten på telefon 5151 1818 (ikke sms) eller pressekontakt@regioner.dk

Hvis du vil vide mere

Kontakt

Martin Bredgaard, Seniorkonsulent

Center for Sundhed og Socialpolitik

E: mbs@regioner.dk

M:2712 9935

Hvis du vil vide mere

Relaterede nyheder

Kære regering: Styrk sundhedsvæsenet før stormen med ny teknologi

Den aldrende befolkning og mangel på sundhedspersonale er sundhedsvæsenets største udfordring. Danske Regioner og Øjenforeningen ser et stort potentiale i, at innovativ ny teknologi kan frigøre arbejdskraft og dermed bidrage til at løse nogle af de udfordringer, sundhedsvæsenet står over for.

Læs mere

Debat: På høje tid vi sikrer sundhedsvæsenet mod cyberkrig

Krigen raser, også i cyberspace. Fremmede magter og kriminelle vil volde skade på vores sundhedsvæsen. Der er brug for særskilt finansiering til øget cybersikkerhed, ellers kan pengene fremadrettet alene tages fra patientbehandlingen.

Læs mere

Regionerne ønsker særskilte midler til hospitalernes cyberforsvar

Cybertruslen mod hospitalerne er forværret med Ruslands invasion af Ukraine. Danske Regioner opfordrer regeringen til at afsætte særskilt finansiering til cyberforsvar af sundhedsvæsenet i den økonomiske aftale for 2024. Ellers skal pengene fremadrettet tages fra patientbehandlingen, siger 2. næstformand for Danske Regioner, Lars Gaardhøj.

Læs mere

Debat: Sundhedsvæsenet har brug for en teknologifond til at frigøre arbejdskraft

Teknologi og kunstig intelligens spiller en central rolle i udviklingen af et mere bæredygtigt og effektivt sundhedsvæsen. Danske Regioner og Dansk Industri vil etablere en teknologifond, som kan frigøre arbejdskraft, skriver formand for Danske Regioner, Anders Kühnau, i Børsen.

Læs mere