Gå til indhold

Sundhedsdata

Nyt tilbud: Det skal være lettere for forskere at få rådgivning om adgang til sundhedsdata

En ny landsdækkende vejledningsfunktion skal hjælpe forskere og virksomheder med at finde rundt i det danske sundhedsdatalandskab og processen med at søge om adgang til relevant sundhedsdata til forskningsbrug. Vejledningen åbner i dag.

Sundhedsdata i Danmark er fordelt på mere end 160 unikke databaser og registre på tværs af forskellige dataansvarlige myndigheder. Derfor kan det også som forsker være svært at finde ud af, hvordan man opnår adgang til de forskellige datakilder.

Med en ny vejledningsfunktion gør Danske Regioner og Sundhedsministeriet det imidlertid nu lettere for både private og offentlige forskere at få hjælp til processen med at ansøge om adgang til relevant sundhedsdata, der skal bruges i forbindelse med forskning eller innovation.

Vejledningsfunktionen åbner i dag, den 1. oktober 2021, og placeres hos forskerstøtteenheden OPEN i Region Syddanmark, der har mere end 10 års erfaring med at hjælpe forskere.

Målgruppen for det nye tilbud er såvel danske som internationale forskere og virksomheder. Der vil både være værdifuld rådgivning at hente for dem, der ikke har stor erfaring i processen med at søge om adgang til data, og dem, der allerede har erfaring, men har brug for en ny slags data – og derfor potentielt skal til at lave nye ansøgninger.

Vejledningsfunktionen er ét blandt tre initiativer under ”En indgang til Sundhedsdata”-portalen, som Danske Regioner og Sundhedsministeriet har etableret i fællesskab. De to øvrige initiativer, der er undervejs, er et datalandkort og en ansøgningsportal.

Den landsdækkende vejledningsfunktion er foreløbigt et pilotprojekt og løber over 12 måneder, hvorefter funktionen vil blive evalueret med fokus på, om den skal gøres permanent.

 

Læs mere:

Informationer og kontaktinfo om det nye vejledningstilbud kan findes her:

Hvis du vil vide mere

Kontakt

Hvis du vil vide mere

Kontakt

Relaterede nyheder

Læs mere

Kære regering: Styrk sundhedsvæsenet før stormen med ny teknologi

Den aldrende befolkning og mangel på sundhedspersonale er sundhedsvæsenets største udfordring. Danske Regioner og Øjenforeningen ser et stort potentiale i, at innovativ ny teknologi kan frigøre arbejdskraft og dermed bidrage til at løse nogle af de udfordringer, sundhedsvæsenet står over for.

Læs mere

Debat: På høje tid vi sikrer sundhedsvæsenet mod cyberkrig

Krigen raser, også i cyberspace. Fremmede magter og kriminelle vil volde skade på vores sundhedsvæsen. Der er brug for særskilt finansiering til øget cybersikkerhed, ellers kan pengene fremadrettet alene tages fra patientbehandlingen.

Læs mere

Regionerne ønsker særskilte midler til hospitalernes cyberforsvar

Cybertruslen mod hospitalerne er forværret med Ruslands invasion af Ukraine. Danske Regioner opfordrer regeringen til at afsætte særskilt finansiering til cyberforsvar af sundhedsvæsenet i den økonomiske aftale for 2024. Ellers skal pengene fremadrettet tages fra patientbehandlingen, siger 2. næstformand for Danske Regioner, Lars Gaardhøj.

Læs mere

Debat: Sundhedsvæsenet har brug for en teknologifond til at frigøre arbejdskraft

Teknologi og kunstig intelligens spiller en central rolle i udviklingen af et mere bæredygtigt og effektivt sundhedsvæsen. Danske Regioner og Dansk Industri vil etablere en teknologifond, som kan frigøre arbejdskraft, skriver formand for Danske Regioner, Anders Kühnau, i Børsen.

Læs mere