Gå til indhold

Sundhedsdata

Nyt tilbud: Det skal være lettere for forskere at få rådgivning om adgang til sundhedsdata

En ny landsdækkende vejledningsfunktion skal hjælpe forskere og virksomheder med at finde rundt i det danske sundhedsdatalandskab og processen med at søge om adgang til relevant sundhedsdata til forskningsbrug. Vejledningen åbner i dag.

Sundhedsdata i Danmark er fordelt på mere end 160 unikke databaser og registre på tværs af forskellige dataansvarlige myndigheder. Derfor kan det også som forsker være svært at finde ud af, hvordan man opnår adgang til de forskellige datakilder.

Med en ny vejledningsfunktion gør Danske Regioner og Sundhedsministeriet det imidlertid nu lettere for både private og offentlige forskere at få hjælp til processen med at ansøge om adgang til relevant sundhedsdata, der skal bruges i forbindelse med forskning eller innovation.

Vejledningsfunktionen åbner i dag, den 1. oktober 2021, og placeres hos forskerstøtteenheden OPEN i Region Syddanmark, der har mere end 10 års erfaring med at hjælpe forskere.

Målgruppen for det nye tilbud er såvel danske som internationale forskere og virksomheder. Der vil både være værdifuld rådgivning at hente for dem, der ikke har stor erfaring i processen med at søge om adgang til data, og dem, der allerede har erfaring, men har brug for en ny slags data – og derfor potentielt skal til at lave nye ansøgninger.

Vejledningsfunktionen er ét blandt tre initiativer under ”En indgang til Sundhedsdata”-portalen, som Danske Regioner og Sundhedsministeriet har etableret i fællesskab. De to øvrige initiativer, der er undervejs, er et datalandkort og en ansøgningsportal.

Den landsdækkende vejledningsfunktion er foreløbigt et pilotprojekt og løber over 12 måneder, hvorefter funktionen vil blive evalueret med fokus på, om den skal gøres permanent.

 

Læs mere:

Informationer og kontaktinfo om det nye vejledningstilbud kan findes her:

Hvis du vil vide mere

Kontakt

Hvis du vil vide mere

Kontakt

Billede af Tommy
Relaterede nyheder

Læs mere

Danmark vil være førende i brug af sundhedsdata

Parterne på sundhedsdataområdet er blevet enige om en fælles vision for strategisk samarbejde om bedre og mere sikker brug af sundhedsdata. Danske sundhedsdata er internationalt enestående, og nye teknologiske muligheder giver bedre muligheder for at anvende sundhedsdata til at forbedre sundhedsvæsenet og danskernes sundhed. En række udfordringer står dog i vejen for at opnå det fulde potentiale. Det vil parterne nu løse.

Læs mere

Digitaliseringspartnerskabets anbefaling: Sundhedsområdet som digitale frontløbere

I dag afleverede Digitaliseringspartnerskabet 46 anbefalinger til, hvordan digitaliseringen styrker både velfærd og vækst. Et af hovedområderne er, at sundhedsområdet skal ses som digitale frontløbere.

Læs mere

Algoritmer på arbejde: Nye projekter med kunstig intelligens flytter ind på hospitalerne

I det nye år starter 12 nye projekter med kunstig intelligens i regioner og kommuner. De skal blandt andet anvende kunstig intelligens til at sikre patienter en tryg hjemsendelse fra hospitalet gennem hjemmemonitorering og udbrede en algoritme til sortering af indkomne mails.

Læs mere

Debatindlæg: Ny sundhedsteknologi gavner både borgere, medarbejdere og samfundsøkonomien

Dansk Metal og Danske regioner, - industrien og sundhedssektoren, - har en del til fælles, når det kommer til ny teknologi. På samme måde som robotteknologi og automatisering gavner dansk industri, så har vi brug for mere digitalisering og ny teknologi i sundhedsvæsnet, hvis vi skal kunne følge med. Det skriver forbundsformand for Dansk Metal, Claus Jensen, og formand for regionerne, Stephanie Lose her i et fælles indlæg.

Læs mere