Gå til indhold

Forebyggelse

Regioner vil udbrede gratis hjemmetest for klamydia

Mange er ufrivilligt barnløse, fordi de har haft klamydia uden at vide det, og ikke er blevet behandlet i tide. Regionerne støtter derfor nu et tilbud, så flere 15-29-årige i hele landet gratis og anonymt kan få en test, som de kan tage derhjemme.

-Det kan være belastende ikke at kunne få børn eller at være i fertilitetsbehandling. Når en af årsagerne til ufrivillig barnløshed er klamydia, er det vigtigt, at vi gør noget for at begrænse smitten, siger formand for Danske Regioners sundhedsudvalg, Karin Friis Bach.

-Vi ved, at mange unge foretrækker en anonym og nem hjemmetest frem for at gå til lægen. Derfor ønsker vi at udbrede tilbuddet til hele landet, tilføjer Karin Friis Bach.

10 mio. kroner fra regionerne til flere hjemmetests

Flere og flere -især unge- er de seneste år blevet konstateret smittet med klamydia. Danske Regioners bestyrelse har derfor netop besluttet at afsætte 10 mio. kr. som et bidrag til at udbrede hjemmetestene de næste fire år. På den måde kan der foretages og analyseres 65.000 hjemmetests. Regionerne regner med, at kunne opspore omkring 9.000 tilfælde af klamydia med bevillingen, hvis kommuner også vælger at støtte projektet.

Tilbuddet kommer til at ligne dét, som Region Hovedstaden og seks hovedstadskommuner allerede har i dag i samarbejde med organisationen Sex og Samfund, der bl.a. tager imod bestillinger fra de unge og sørger for at sende test-kits til dem.
En undersøgelse har vist, at 30-35 procent af de unge foretrækker de anonyme hjemmetest og ellers ikke ville have opsøgt deres læge, fordi de bl.a. foretrækker, at testen foregår anonymt.

Klamydia årsag til ufrivillig barnløshed næsten 500 gange årligt

Sundhedsstyrelsen vurderer, at cirka 50.000 danskere bliver smittet med klamydia, og at smitten er årsag til 480 tilfælde af ufrivillig barnløshed årligt. 80 procent af de smittede er unge 15-29-årige.

Hjemmetestene, som for øvrigt også kan afsløre, om man har gonorré, kan være med til at forebygge behovet for nogle af de over 20.000 reagensglasbehandlinger, som foretages hvert år.

-Vi vil gerne styrke forebyggelsen af ufrivillig barnløshed, og undgå at behovet for mere omfattende behandling opstår. Derfor er det oplagt at tilbyde gratis hjemmetests for klamydia, konkluderer Karin Friis Bach.

Indsatsen er en del af et større udspil på området, der netop er vedtaget af bestyrelsen i Danske Regioner. Bl.a. skal forskning i infertilitet og graviditetstab styrkes, ligesom et ekspertpanel skal komme med anbefalinger til, hvordan man forebygger infertilitet. Desuden skal der mere fokus på, at hjælpe dem, der ikke har haft held med behandling, da en del udvikler depression.

 

Fakta:

  • I dag tilbydes unge op til 29 år gratis hjemmetest i otte kommuner -især i Region Hovedstaden. Tilbuddet begyndte i Københavns Kommune i 2008. Kommuner og region bidrager økonomisk, og ordningen administreres af Sex og Samfund.
  • Antallet af danskere, der fra 2010-2020 er konstateret smittet med klamydia er steget fra 26.323 til 34.689 tilfælde. Illustration: Søjler
  • Hjemmetesten foregår ved at de unge kvinder bruger en tilsendt vatpind til podning i underlivet, mens de unge mænd indsender en urinprøve, der bliver analyseret for smitte på et mikrobiologisk laboratorium i deres region.
  • I Danmark er klamydia ifølge en rapport fra Vidensråd for Forebyggelse hvert år årsag til ca. 4.000 tilfælde af underlivsbetændelse, 480 tilfælde af ufrivillig barnløshed, 320 tilfælde af graviditet udenfor livmoderen og 600 tilfælde af kroniske underlivssmerter.

Læs mere:

 

 

Kontakt

Hvis du vil vide mere

Hvis du vil vide mere

Kontakt

Karin Friis Bach,
Formand for Sundhedsudvalget, regionsrådsmedlem
T -
M 21 70 50 49
E karin.friis.bach@regionh.dk
Billede af Karen Friis Bach.
Læs mere

Relaterede nyheder

Flere obduktioner kan give bedre forebyggelse af for tidlig død

Når et familiemedlem pludselig afgår ved døden, står familien tilbage i chok, sorg og med en masse ubesvarede spørgsmål. Det kan f.eks. være spørgsmål om, hvorvidt dødsfaldet skyldes arvelig sygdom, og det kan selvsagt skabe stor bekymring for familien. Danske Regioner har derfor nu indgået en aftale med landets tre retsmedicinske institutter, som skal sikre, at flere pårørende får hjælp til en afklaring af, hvorfor et familiemedlem er død uventet, pludseligt og i en tidlig alder.

Læs mere

Søg penge fra regionernes forebyggelsespulje

Den fællesregionale pulje til forskning i forebyggelse er forlænget og nu igen åben for ansøgninger. -Vi vil målrette forebyggelsesindsatsen bedst muligt, siger Karin Friis Bach, sundhedsudvalgsformand for Danske Regioner.

Læs mere

Ekspertpanel klar med anbefalinger: Corona-erfaringer skal bruges til at til at få skovlen under forebyggelig sygdom

Landets førende sundhedseksperter har kigget på hvordan corona har påvirket danskernes generelle sundhed, og hvordan vi kan bruge erfaringerne til at løfte sundheden.

Læs mere

Lad os sende vores unge tilbage til sundere fællesskaber

Over halvdelen af de 15-20-årige drak slet ikke eller næsten ikke alkohol under coronanedlukningen i foråret. De kan altså sagtens undvære alkoholen i sig selv. Fællesskabet kan de derimod ikke undvære. Lad os gribe den gyldne mulighed, som genåbningen giver, for at hjælpe unge med at skabe sundere fællesskaber, skriver en stribe interessenter på området, herunder formand for Danske Regioners Sundhedsudvalg, Karin Friis Bach, i et debatindlæg.

Læs mere