Gå til indhold

Miljø

Regionerne går til kamp for mere bæredygtig emballage på hospitaler i Norden

Nye miljøkriterier fra regionerne skal få producenter af hospitalsudstyr til at bruge mindre mængder emballage til gavn for miljø og klima. MedicoIndustrien ser positivt på initiativet. Indkøbere på hospitaler i Danmark og resten af Norden går med.

Knæimplantater, kanyler, kitler og køkkenruller. Sengeskærme, sugepumper og sonder. Danske hospitaler er storforbrugere af produkter, som alle er pakket forsvarligt ind i emballage. Det resulterer i store mængder affald. Rådgivningsvirksomheden COWI anslår, at alene plastdelen fra danske hospitalers emballageaffald udgør i omegnen af 4.000 ton årligt. På et år svarer det til mere end plastaffaldet hos alle husholdninger i Sønderborg.

For at passe bedre på miljøet og klimaet har de fem regioner taget initiativ til et sæt nye nordiske kriterier for mere bæredygtig emballage til produkter til sundhedssektoren.

Danske Regioner vil have emballageforbruget ned

Kan noget af emballagen undværes? Kan det være genanvendt materiale? Kan der være flere produkter i én emballageenhed? Det er nogle af de spørgsmål, leverandører fremover skal tage stilling til, når de er med i udbud for produkter til sundhedsvæsenet. For de nye kriterier er fremover med i overvejelserne, når indkøbere Norden vælger leverandør af hjertestartere, handsker og et væld af andre produkter og varer, som hospitaler har brug for.

Regionerne har fra starten arbejdet sammen med nordiske indkøbere og har taget brancheforeningen Medicoindustrien med på råd i en løbende dialog, så miljøgevinsten er størst og markedet med. Det flugter godt med Medicoindustriens allerede store fokus på bæredygtighed.

Danske Regioners formand for Udvalget for miljø og klima, Mads Duedahl, siger:
- Nu handler regionerne på at nedbringe emballageforbruget fra hospitalerne. Ligesom med sundhed, starter vi med at forebygge. Emballagekriterierne skal først og fremmest få producenterne til at mindske mængderne af emballage til gavn for miljøet og skubbe på for mere genanvendelse af for eksempel plastik.

 

Fra Stockholm til Sevilla

Samtlige regioner i Danmark har igangsat de allerførste hospitalsindkøb, hvor kriterierne indgår. Flere indkøbsorganisationer i Norden er startet op. Mads Duedahl udtaler:
- At regionerne har fået Norden med, har været en kæmpe motivationsfaktor. Vores næste mål er at få kriterierne bredere ud internationalt. Nu tager regionerne skridtet videre og ser, om vi kan udbrede emballagekriterierne i resten af EU. Alle skal med fra Stockholm til Sevilla. Lykkes vi, vil det gøre en endnu større forskel for miljøet.

Mads Duedahl opfordrer nu staten til at engagere sig i at få udbredt kriterierne til resten af EU. Det vil samtidig understøtte regeringens klimaplan for grøn affaldssektor og cirkulær økonomi.

Faktaark om regionernes miljøkriterier (pdf, 2 s)

Faktaark illustration

 

 

 

Faktaboks

Kriterierne er udviklet af Region Hovedstaden, Region Syddanmark, Region Midtjylland, Region Nordjylland og Region Sjælland i samarbejde med offentlige indkøbere i Norden, dog er Åland og Grønland ikke med.

Kriterierne er frivillige og sætter en ny retning for leverandører i forhold til at understøtte en udvikling mod mere klima og miljømæssig bæredygtig emballage til produkter i sundhedssektoren. Bæredygtighedsemnerne er at mindske materialespild, designe for genanvendelse og øge indhold af genanvendt materiale eller materiale fra bæredygtige kilder.

Udbud, hvor emballagekriterierne bliver anvendt:

  • Aftørrings- og lejepapir. Fællesregionalt indkøb i Region Nordjylland
  • Stomiprodukter. Tværoffentligt udbud i Region Midtjylland
  • Infusions og transfusionssæt. Region Syddanmark
  • Knæimplantater. Region Sjælland
  • Produkter til minimal invasiv kirurgi. Region Hovedstaden
  • Skyllevæsker, Fælles Regionalt Indkøb. AMGROS

Se kriterierne:

Hvis du vil vide mere

Kontakt

Hvis du vil vide mere

Kontakt

Mads Duedahl,
Formand for udvalget for miljø og klima, regionsrådsformand
T
M 24 40 24 18
E mads.duedahl@rn.dk
Bestyrelsesmedlem og formand for miljø og klima Mads Duedahl
Læs mere

Relaterede nyheder

Debatindlæg: Kære nye regering: Regionerne har en vigtig rolle at spille i den kommende nationale klimatilpasningsplan

1,8 meter. Så meget kan havet omkring de danske kyster stige frem mod år 2150. Det viser en ny analyse fra GEUS. Det kan lyde som en udfordring, der ligger langt ude i fremtiden, men så lang tid har vi ikke til at forberede os.

Læs mere

Norden skal gøre Europas emballage grønnere

Miljøhensyn og konkurrence går hånd i hånd i de nordiske indkøbskriterier på hospitalsområdet udviklet af de fem danske regioner. Kriterierne kan effektivt begrænse emballagemængderne fra Europas hospitaler – ikke mindst plastik, skriver Anders Kühnau og Bertel Haarder i AvisenDanmark.

Læs mere

Debatindlæg: Vandet kommer - vi skal lave planer, der kan prioritere klimatilpasningen

Danmark har brug for, at det er de rigtige løsninger, vi sætter i gang. Først og fremmest for at sikre en omkostningseffektiv klimatilpasning – bl.a. så der også er midler til dele af klimaindsatsen, der handler om at nedbringe CO2-udledningerne – men i ligeså høj grad for at sikre en sammenhængende og effektiv indsats, der beskytter borgere og centrale samfundsværdier, skriver Danske Regioners udvalg for miljø og klima.

Læs mere

Regeringen, Danske Regioner og KL er enige om at spare på energien i det offentlige

Vi står i en alvorlig energikrise – ikke bare i Danmark, men i hele Europa. Krisen gør omstilling til grøn varme og vedvarende energi endnu mere presserende, men vi har også brug for at spare på energi. Derfor går det offentlige nu forrest.

Læs mere