Gå til indhold

Miljø

Regionerne går til kamp for mere bæredygtig emballage på hospitaler i Norden

Nye miljøkriterier fra regionerne skal få producenter af hospitalsudstyr til at bruge mindre mængder emballage til gavn for miljø og klima. MedicoIndustrien ser positivt på initiativet. Indkøbere på hospitaler i Danmark og resten af Norden går med.

Knæimplantater, kanyler, kitler og køkkenruller. Sengeskærme, sugepumper og sonder. Danske hospitaler er storforbrugere af produkter, som alle er pakket forsvarligt ind i emballage. Det resulterer i store mængder affald. Rådgivningsvirksomheden COWI anslår, at alene plastdelen fra danske hospitalers emballageaffald udgør i omegnen af 4.000 ton årligt. På et år svarer det til mere end plastaffaldet hos alle husholdninger i Sønderborg.

For at passe bedre på miljøet og klimaet har de fem regioner taget initiativ til et sæt nye nordiske kriterier for mere bæredygtig emballage til produkter til sundhedssektoren.

Danske Regioner vil have emballageforbruget ned

Kan noget af emballagen undværes? Kan det være genanvendt materiale? Kan der være flere produkter i én emballageenhed? Det er nogle af de spørgsmål, leverandører fremover skal tage stilling til, når de er med i udbud for produkter til sundhedsvæsenet. For de nye kriterier er fremover med i overvejelserne, når indkøbere Norden vælger leverandør af hjertestartere, handsker og et væld af andre produkter og varer, som hospitaler har brug for.

Regionerne har fra starten arbejdet sammen med nordiske indkøbere og har taget brancheforeningen Medicoindustrien med på råd i en løbende dialog, så miljøgevinsten er størst og markedet med. Det flugter godt med Medicoindustriens allerede store fokus på bæredygtighed.

Danske Regioners formand for Udvalget for miljø og klima, Mads Duedahl, siger:
- Nu handler regionerne på at nedbringe emballageforbruget fra hospitalerne. Ligesom med sundhed, starter vi med at forebygge. Emballagekriterierne skal først og fremmest få producenterne til at mindske mængderne af emballage til gavn for miljøet og skubbe på for mere genanvendelse af for eksempel plastik.

 

Fra Stockholm til Sevilla

Samtlige regioner i Danmark har igangsat de allerførste hospitalsindkøb, hvor kriterierne indgår. Flere indkøbsorganisationer i Norden er startet op. Mads Duedahl udtaler:
- At regionerne har fået Norden med, har været en kæmpe motivationsfaktor. Vores næste mål er at få kriterierne bredere ud internationalt. Nu tager regionerne skridtet videre og ser, om vi kan udbrede emballagekriterierne i resten af EU. Alle skal med fra Stockholm til Sevilla. Lykkes vi, vil det gøre en endnu større forskel for miljøet.

Mads Duedahl opfordrer nu staten til at engagere sig i at få udbredt kriterierne til resten af EU. Det vil samtidig understøtte regeringens klimaplan for grøn affaldssektor og cirkulær økonomi.

Faktaark om regionernes miljøkriterier (pdf, 2 s)

 

 

 

Faktaboks

Kriterierne er udviklet af Region Hovedstaden, Region Syddanmark, Region Midtjylland, Region Nordjylland og Region Sjælland i samarbejde med offentlige indkøbere i Norden, dog er Åland og Grønland ikke med.

Kriterierne er frivillige og sætter en ny retning for leverandører i forhold til at understøtte en udvikling mod mere klima og miljømæssig bæredygtig emballage til produkter i sundhedssektoren. Bæredygtighedsemnerne er at mindske materialespild, designe for genanvendelse og øge indhold af genanvendt materiale eller materiale fra bæredygtige kilder.

Udbud, hvor emballagekriterierne bliver anvendt:

  • Aftørrings- og lejepapir. Fællesregionalt indkøb i Region Nordjylland
  • Stomiprodukter. Tværoffentligt udbud i Region Midtjylland
  • Infusions og transfusionssæt. Region Syddanmark
  • Knæimplantater. Region Sjælland
  • Produkter til minimal invasiv kirurgi. Region Hovedstaden
  • Skyllevæsker, Fælles Regionalt Indkøb. AMGROS

Se kriterierne:

Hvis du vil vide mere

Kontakt

Hvis du vil vide mere

Kontakt

Camilla Hove Lund,
Formand for Udvalg for miljø og klima, regionsrådsmedlem
T
M 21 56 25 54
E cahlu@regionsjaelland.dk
Læs mere

Relaterede nyheder