Gå til indhold

Teknologifonden for et Sundere Danmark

Teknologi kan løse manglen på arbejdskraft i sundhedsvæsenet

Vil du også gerne vide, hvordan sundhedsvæsenet kan blive bedre i de kommende år? Danmark skal have en teknologifond, der bryder med konventionerne og tager løsninger hele vejen, skriver Anders Kühnau, formand for Danske Regioner og Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i DI i Børsen.

Debatindlæg i Børsen (borsen.dk) d. 28. oktober 2022 af Anders Kühnau, formand for Danske Regioner og Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i DI.

Vil du også gerne vide, hvordan sundhedsvæsenet kan blive bedre i de kommende år? Dansk Industri og Danske Regioner foreslår en offentlig-privat teknologifond, som har fokus på én hovedudfordring: Manglen på arbejdskraft. Fonden bryder med konventionerne og tager løsningerne hele vejen. Fra idé til fuld skalering ude i virkeligheden for at nå målet om mere tid og sundhed for patienter og virksomheder.

Noget skal gøres markant anderledes

Sundhedsvæsenet er presset. Det er ingen nyhed og fylder næsten dagligt i både TV, aviser og på nettet. Derfor står vi også ved en skillevej her midt i valgkampen. Gør vi ikke noget markant anderledes nu, er fremtiden dyster. For manglen på arbejdskraft står i vejen for, at Danmark kan behandle et stigende antal patienter i fremtiden. Opgaven ser næsten umulig ud. Frem mod 2060 vil antallet af ældre over firs være mere end fordoblet. Det er selvfølgelig glædeligt, at vi lever længere, men med længere liv følger flere kroniske sygdomme, som kræver kontakt med sundhedsvæsenet i de mange ekstra år.

Samtidig har vi knapt 20.000 ubesatte stillinger i social- og sundhedsvæsenet, mens efterspørgslen på behandling vokser markant. Forventningen er, at der frem mod 2030 eksempelvis vil være en kæmpe ’overefterspørgsel’ på arbejdskraft indenfor de erhvervsfaglige sundhedsuddannelser som sosuhjælpere og -assistenter, hvor der forventes en mangel på ca. 25.000 medarbejdere. Mangel på sundhedsprofessionelle er den ubetinget største udfordring i sundhedsvæsenet – nu og så langt frem, vi overhovedet kan se.

Kan frigive tid til omsorg, behandling og pleje

Danske Regioner og DI har sammen foreslået en løsning, der kan gøre en markant forskel. Danmark skal have en teknologifond. En fond, der styrker det offentlig-private samarbejde om udviklingen og af nye innovative teknologiske løsninger, der sikrer en hurtigere udredning, behandling og pleje af det stigende antal danskere, der får brug for sundhedsvæsenet. Så vores kære også i fremtiden kan få behandling af høj kvalitet som i dag, når I har brug for det. Så sundhedsprofessionelle får frigivet tid til at give omsorg, behandling og pleje. Så life science og sundhedsindustrien kan udvikle og implementere de bedste sundhedsløsninger i Danmark først.

Det skal være hele Danmarks fond. En fond, der fokuserer benhårdt på løsninger, der frigiver tid og skaber mere sundhed. En fond, der arbejder fokuseret i et spænd fra at udvikle videre på kendt teknologi, til at opfinde nye teknologiske løsninger fra bunden af. Løsninger, vi slet ikke kunne forestille os i dag. Med denne fond er vi ikke færdige, når løsningerne er udviklede. Vi er først i mål, når løsningerne er implementeret, fuldt skaleret og frigør sundhedsprofessionelle til det voksende antal patienter og andre patientnære opgaver. Vi er i mål, når patienterne bliver udredt og behandlet hurtigt uden at medarbejdere skal presses til det yderste.

Et nyt eksporteventyr

Når vi lykkes med at udvikle og udbrede nye innovative løsninger i det danske sundhedsvæsen, ligger et nyt eksporteventyr og venter. Det meste af verden står reelt i samme situation som Danmark og har desperat brug for medarbejdere i sundhedsvæsenet. Medarbejdere, der ikke findes. Der er potentialer i at gå forrest. Danmark er verdensmestre i digitalisering og har en stærk life science- og tech-industri. Skifter vi gear, kan vi øge life science-industriens eksportindtægter, der allerede har rundet 150 mia. kr. årligt.
Sundhedsvæsenet løber tør for arbejdskraft, hvis vi ikke tænker nyt og langsigtet nu. Teknologifonden er svaret. Vi opfordrer den kommende regering og folketing til at tage fat på etableringen hurtigst muligt.

N-billede: Teknologi kan løse manglen på arbejdskraft
Relaterede nyheder

Læs mere

- Bedre folkesundhed bør være en del af regeringsgrundlaget

- Vi skal systematisk indrette samfundet på en måde, som styrker folkesundheden både fysisk og mentalt, siger formand for Danske Regioner, Anders Kühnau. Han mener, at en folkesundhedslov kan skabe rammerne om en hverdag med bedre sundhed og mere trivsel. Om det gælder skolelivet, beskæftigelsesindsatsen, fødevarepolitik eller adgangen til fællesskaber, så bør politikerne gå foran. Ikke færre end 71 organisationer ønsker sig nu en folkesundhedslov.

Læs mere

Ét system løser ikke udfordringerne i sundhedsvæsenet

Avisen Danmark retter kritik mod regionernes to systemer til elektroniske patientjournaler. Kritikken holder dog ikke vand, og ét system vil ikke løse udfordringerne i sundhedsvæsenet, skriver formand for Danske Regioner, Anders Kühnau, i et debatindlæg i Avisen Danmark.

Læs mere

Regionerne sætter ind mod brug af dyre private vikarbureauer

Danske Regioner har vedtaget en handleplan, som skal halvere udgifterne til eksterne vikarer på plejeområdet inden 2025. Målet er at få flere fastansatte på hospitalerne og dække en større del af det resterende vikarbehov ved hjælp af interne vikarbureauer.

Læs mere

Udlandet kommer til Danmark for at blive klogere på sundhedsløsninger

Fælles globale udfordringer i sundhedsvæsnet har i de seneste år fået udenlandske beslutningstagere til at rejse til Danmark for at høste erfaringer omkring blandt andet digitalisering, supersygehuse og behandling af kroniske sygdomme. Samtidig har Danmark fokus rettet mod resten af Europa for at finde løsninger indenfor for eksempel rekruttering og psykiatri.

Læs mere