Gå til indhold

Sundhed

Markant flere danskere kommer i kræftpakkeforløb - regionerne er i gang med at styrke robustheden

Antallet af kræftpakkeforløb stiger voldsomt, og regionerne er meget opmærksomme på udfordringerne. Tættere regionalt samarbejde, ny teknologi og uddannelse af mammografiassistenter skal afhjælpe presset.

Sundhedsstyrelsens årsrapport for 2022 viser, at andelen af forløb, der er gennemført inden for standardforløbstiderne, er faldet fra 76 til 74 procent fra 2021 til 2022. Det skyldes et voldsomt stigende antal kræftpakkeforløb, der i 2022 rundede 160.689. Det er 4.566 flere end året før, og siden 2014 er antallet af forløb steget fra 121.000. Karin Friis Bach, formand for Danske Regioners Sundhedsudvalg, ser med alvor på faldet i gennemførte standardforløbstider:

- Det tager vi meget alvorligt, og derfor har vi i regionerne stor opmærksomhed på udfordringerne. Vi arbejder over en bred kam med bl.a. at intensivere samarbejdet om at bruge kapaciteten på tværs af regionerne bedst muligt, og lokalt arbejder personalet på højtryk for at holde forløbene inden for standardforløbstiderne, siger hun.

Karin Friis Bach oplyser desuden, at antallet af organspecifikke kræftpakkeforløb (fx bryst-, lunge- og leverkræft) er steget i 2022 og har aldrig været højere.

Ny teknologi og uddannelse skal styrke robusthed

Kræftområdet presses, fordi flere danskere udredes og behandles for kræft, samtidig med at kræftbehandlingen bliver stadig mere avanceret og individualiseret. Det gælder fx på brystkræftområdet, som er et af de kræftområder, hvor der er kapacitetsudfordringer i hele landet. Antallet af forløb på brystkræftområdet er steget med 11 procent fra 2021 til 2022 svarende til 3069 forløb.

Regionerne tager kapacitetsudfordringerne på brystkræftområdet meget alvorligt og har igangsat et langsigtet arbejde med at opbygge robusthed for at kunne følge med den voldsomt stigende aktivitet. Regionerne er bl.a. i gang med at implementere kunstig intelligens til vurdering af brystkræftscreenings-billeder og uddanne bl.a. social- og sundhedsassistenter til mammografiassistenter, så de kan løse opgaver på screeningsområdet.

Hvis du vil vide mere

Kontakt

Pressekontakt

Kontakt pressevagten på telefon 5151 1818 (ikke sms) eller pressekontakt@regioner.dk

Relaterede nyheder

Læs mere

Unge kræftpatienter i hele landet får hjælp fra ny app

Mindre ensomhed. Bedre sygdomsforståelse. Fra 2024 udbreder alle fem regioner en digital løsning, der hjælper unge med kræft. Ideen til appen kommer fra unge kræftpatienter i Region Hovedstaden, der ønskede et virtuelt fællesskab, hvor de kunne være ’normale’ og ikke bare ’kræftpatienter’.

Læs mere

Trepartsaftale vil styrke rekrutteringen til velfærden 

Danske Regioner har indgået en vigtig trepartsaftale med regeringen og de øvrige parter på det offentlige arbejdsmarked. Aftalen er væsentlig for alle danskere, der har behov for hjælp i sundhedsvæsnet. Den skal være med til at løse udfordringer med rekruttering der, hvor der er størst behov for personale og vagter hele døgnet.

Læs mere

Der er behov for én fælles motor, som kan tage samlet ansvar for sundheden

Vi har et godt sundhedsvæsen i Danmark. Men der er også meget, der kan blive bedre. Især er sundhedsvæsenet uden for hospitalerne i årevis blevet forsømt. Der mangler en drivkraft – en motor – som kan udvikle det nære sundhedsvæsen og tage overordnet ansvar for danskernes sundhed.

Læs mere

Danske Regioner: Der er behov for ét samlet ansvar for sundhedsvæsenet

Det er afgørende for et bæredygtigt sundhedsvæsen, at en kommende sundhedsstrukturreform sikrer et samlet ansvar for hele kæden af sundhedsydelser, samt at der sikres samlet lovgivning og samlet budget.

Læs mere