Gå til indhold

Sundhed

Rekordmange offentlige patienter bliver henvist til privathospitaler

Næsten 170.000 patienter er i de første otte måneder af 2023 blevet henvist til udredning og behandling på private hospitaler og klinikker. Det er 12 procent flere henvisninger end i samme periode 2022.

2023 ser ud til at blive endnu et rekordår for antallet af offentlige patienter, der henvises til behandling og udredning på en privat klinik eller privathospital. Det vil i så fald være det tredje rekordår i træk.

Indtil videre har syv ud af otte måneder budt på rekordmange henvisninger, og i alt er har der været 169.724 henvisninger til de private. Det er 12 procent flere end i samme periode i 2022.

Fortsætter trenden, vil flere end 250.000 danskere i år blive henvist til udredning og behandling i det private med offentlig finansiering. Det er 75 procent flere end i 2019, som var det seneste hele år før COVID-19 pandemien, hvor der var 145.588 henvisninger til private i alt.

 

Aftalen virker

Danske Regioner, regeringen og Sundhed Danmark indgik i februar en aftale om fortsat brug af den private kapacitet i sundhedsvæsenet. Aftalen var baseret på en forventning om, at der ville være særlig høj privat aktivitet i 2023 i omegnen af 2022-niveauet. Der forventes også høj privat aktivitet i løbet af 2024.

Hos Danske Regioner hæfter formand Anders Kühnau sig ved, at aftalen virker.

- Privathospitalerne har de seneste år været en stor hjælp til at lette presset på vores offentlige hospitaler. Tallene understreger, at de private leverer et godt supplement i vores bestræbelser på at give patienterne så kort ventetid som muligt. Det er jeg rigtig godt tilfreds med, siger Anders Kühnau.

Flere operationer og kortere ventetid

I de første syv måneder af året blev der foretaget næsten 745.000 operationer på de danske hospitaler i 2023. Det er over 47.000 flere end i samme periode sidste år, svarende til en stigning på 7 procent.

Regionerne har i perioden købt over 55.000 operationer hos de private hospitaler og klinikker. Det er 14 procent flere end i samme periode sidste år, og sammenlignet med før COVID-19 er der tale om en fordobling.

Den høje aktivitet har medført, at ventetiderne til kirurgisk behandling er faldet med 9 procent, fra 66 til 60 dage i snit, fra første til andet kvartal af 2023. De faldende ventetider ses blandt andet på operationer for brok, galdesten, kunstig hofte, kunstigt knæ og meniskoperationer.

Anders Kühnau glæder sig over, at det høje antal henvisninger kommer patienterne til gavn.

- Vores mål er at få patienternes ventetid ned på et normalt niveau så hurtigt som muligt. Privathospitaler- og klinikker leverer et vigtigt bidrag til det arbejde ved at foretage tusindvis af udredninger og operationer. Det gør, at patienterne hurtigst muligt får den hjælp, de behøver, siger Anders Kühnau.

Hvis du vil vide mere

Kontakt

Pressekontakt

Kontakt pressevagten på telefon 5151 1818 (ikke sms) eller pressekontakt@regioner.dk

Relaterede nyheder

Læs mere