Gå til indhold

Forebyggelse

Regionerne uddeler millioner til forskning i bedre forebyggelse

For at styrke forskning i bedre forebyggelse uddeler regionerne endnu engang midler fra Den Fælles Regionale Pulje til Forskning i Forebyggelse. Syv spændende projekter får i år midler fra puljen, der støtter udviklingen af ny og relevant viden på forebyggelsesområdet.

- Forebyggelse er et vigtigt emne, der er afgørende for, at vi kan understøtte målsætningen om at løfte folkesundheden. Derfor har Forebyggelsespuljen også i år udvalgt syv spændende projekter, der hver især bidrager med banebrydende forskning og nye perspektiver på, hvordan vi kan styrke forebyggelsesområdet siger formand for Danske Regioners Sundhedsudvalg Karin Friis Bach og fortsætter:

- I år har der været hele 101 ansøgninger fra forskere og fagfolk. Det er er ny rekord, og det glæder os at se, at så mange forskere og fagfolk vil være med til at gøre en forskel.

De syv udvalgte projekter, der i år modtager i alt 6,5 mio. kr. fra Forebyggelsespuljen, bidrager alle med ny viden og løsninger på, hvordan vi bedst muligt kan forebygge sygdomme og forbedre folkesundheden.  

Mentalt helbred i fokus

Tre af de udvalgte projekter fokuserer på mentalt helbred. Et projekt fra Region Hovedstaden vil undersøge effekten af et barselstilbud til førstegangsmødre og partnere efter akut kejsersnit. Noget som i 2023 udgjorde 6,3 procent af alle fødsler. Akut kejsersnit kan opleves som både overvældende og traumatisk, og projektet skal derfor støtte den mentale sundhed hos de nybagte forældre.

To andre projekter beskæftiger sig med børns mentale trivsel. Et af projekterne, som er fra Region Syddanmark, har til formål at identificere tidligere markører, der kan forudsige skolefravær som en konsekvens af mistrivsel hos børn. Det andet projekt fra Region Hovedstaden, ’Implementing STIME’, har fokus på danske børns udvikling af psykisk sygdom. Begge projekter fokuserer på de langsigtede konsekvenser af mental mistrivsel hos børn og arbejder målrettet med forebyggelse på området.

- Alt for mange børn og unge kæmper i dag med mistrivsel. Det er et alvorligt samfundsproblem, som vi skal gøre noget ved. En vigtig brik er at undersøge, hvordan vi kan hjælpe tidligere, så mistrivslen ikke får lov til at udvikle sig til skolevægring eller psykisk sygdom. Derfor er vi også glade for at kunne støtte forskningsprojekter, der gør os klogere på, hvordan vi bedst hjælper børn og unge hurtigst muligt, siger Karin Friis Bach.

Projekter rammer bredt

De fire øvrige projekter beskæftiger sig med forskellige aspekter af forebyggelse. Projektet ’Sammenhæng og samskabelse i behandlingskaskaden for migranter og flygtninge’ fra Region Midtjylland har til formål skabe mere sammenhængende patientforløb for flygtninge og indvandrere i Danmark. Resultaterne fra projektet vil fremme en sekundær forebyggende indsats, hvor man kan opdage og behandle sygdomme hos denne befolkningsgruppe tidligere.

Et andet projekt er det syddanske projekt ’Tværsektoriel faldudredning og faldforebyggelse af ældre borgere’, som undersøger gennemførligheden af en mere ældrevenlig faldudredning og -forebyggelse. Fald har nemlig flere alvorlige konsekvenser for den ældre.

De to sidste projekter har hver deres fokus. Det ene handler om at fremme sundhed blandt sårbare borgere, som har svært ved at opsøge og benytte sundhedsvæsenets tilbud. Det andet projekt evaluerer et uddannelsesforløb i sygdomsmestring for danskere med type 2-diabetes.

 

Du kan læse mere om projekterne i denne pdf:

Hvis du vil vide mere

Kontakt

Pressekontakt

Kontakt pressevagten på telefon 5151 1818 (ikke sms) eller på pressekontakt@regioner.dk

Relaterede nyheder

Læs mere