Unge
- Mange unge oplever nemlig, at sundhedsvæsenet ikke er gearet til at møde dem i øjenhøjde. De føler sig hverken hjemme på børneafdelingerne eller voksenafdelingerne, og overgangen kan være både forvirrende og risikabel. Det bør hospitalerne gøre noget ved, siger formand for Danske Regioners Udvalg for det Nære Sundhedsvæsen, Christoffer Buster Reinhardt.
(Nyheden fortsætter under illustrationen)
Centrale målsætninger
For at skabe en mere sikker og tryg overgang fra børne- og ungeafdelingen anbefaler Danske Regioner bl.a., at medarbejdere fra både børne- og ungeafdelingerne og voksenafdelinger holder fælles konsultationer i overgangsfasen ved 18-års-alderen. Det kan være med til at forhindre, at unge udebliver fra konsultationer og forhindre, at de følger behandlingen dårligere ved overgangen.
- Når unge udebliver, giver det nemlig ofte sygdomskomplikationer og tilbagefald, som kræver ekstra behandling, og det er hverken ønskeligt for de unge, sundhedsvæsenet eller samfundsøkonomien, lyder det fra Christoffer Buster Reinhardt.
Et ungdomsliv med sygdom – ikke et sygt ungdomsliv
Baggrunden for udspillet fra Danske Regioner er, at sundhedsvæsenet i højere grad bør rumme unge som hele mennesker og ikke som patienter og diagnoser: Unge skal kunne leve et ungdomsliv på trods af deres sygdom. Det mål kan ifølge udspillet også hjælpes på vej ved at oprette mentor-ordninger, ungefællesskaber på hospitalerne og ved at tilpasse konsultationstider efter unges behov, så de stadig kan passe deres skole- og fritidsaktiviteter.
Sundhedspersonale skal desuden klædes bedre på til at kommunikere med unge og opdage sygdomme tidligt.
Gode eksempler kan udbredes
Mange hospitaler har gode erfaringer med at inddrage unge patienter i unge-paneler, der fungerer som en slags brugerråd. De er gode eksempler til efterfølgelse.
- Ungepaneler er bare ét eksempel på, hvordan vi kan gøre mere for den ensomhed og de besværligheder, som mange af unge patienter oplever. Derfor bør de og rækken af øvrige anbefalinger udbredes, siger formand for Danske Regioners Udvalg for det Nære Sundhedsvæsen, Christoffer Buster Reinhard.
Han henviser til flere gode eksempler: På Aarhus Universitetshospital, kombinerer unge nyrepatienter deres kontrolbesøg med sociale aktiviteter som fodboldgolf.
På nogle af de psykiatriske afdelinger har unge selv mulighed for at bestemme, hvornår de har brug for indlæggelse.
På Herlev Hospital fungerer ungementorer som brobyggere mellem patienter og personale. Og vinderen af Danske Regioners årlige patientoplevelsespris i år, var børne- og ungeafdelinger i Nordjylland og Midtjylland, der samarbejder for at mindske vanskelighederne ved overgangen til en voksenafdeling.
Et opgør med berøringsangst
”Unge er hverken børn eller voksne – de er unge,” lyder det i udspillet.
- Med initiativerne ønsker Danske Regioner at tage unge patienters udfordringer og behov mere alvorligt. De skal føle sig set, hørt og favnet som dem, de er, lyder det fra Christoffer Buster Reinhardt.
Læs mere: