Bedre kommunikation, større inddragelse, mere åbenhed og større fokus på læring.
Det er essensen af 14 konkrete anbefalinger til, hvordan Styrelsen for Patientsikkerhed kan forbedre sit individtilsyn, så der kommer den rette balance mellem hensynet til sundhedspersoners følelse af retssikkerhed og patienternes sikkerhed.
Anbefalingerne kommer fra en arbejdsgruppe med repræsentanter for Lægeforeningen, Dansk Sygeplejeråd, FOA, Tandlægeforeningen, Danske Regioner, Indenrigs- og Sundhedsministeriet og Styrelsen for Patientsikkerhed, som har fulgt op en evaluering af styrelsens sundhedsfaglige tilsyn fra 2022.
Den viste bl.a., at flere læger oplever, at tilgængeligheden og kommunikationen fra Styrelsen for Patientsikkerhed var dårlig. Og at flere desuden ikke føler sig ordentligt oplyst, når der rejses en tilsynssag, og mangler information om sagsforløb og tidshorisont.
Det skal de nye anbefalinger ændre på. Og indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde udtrykker tilfredshed med, at det er lykkedes at finde frem til konkrete løsninger, som kan skabe øget tryghed blandt sundhedspersonalet, samtidig med at vi værner om patientsikkerheden:
Det er helt afgørende, at vi har et solidt individtilsyn, så patienterne kan have tillid til de sundhedspersoner, de møder i sundhedsvæsnet. Men tilsynet skal selvfølgelig gennemføres på en måde, der både er gennemsigtig og tryg for sundhedspersonerne. Derfor er det godt, at arbejdsgruppen nu peger på en række konkrete anbefalinger, der kan forbedre individtilsynet, så sundhedspersoner i højere grad oplever, at styrelsen lytter til dem og bliver bedre informeret, når der rejses tilsynssager.
Formand for Danske Regioners Sundhedsudvalg Karin Friis Bach siger:
I Danske Regioner sætter vi pris på, at der nu lanceres en række tiltag, som kan forbedre individtilsynet, så vi samtidig med at værne om patientsikkerheden har fokus på at sikre gennemsigtighed og tryghed for de sundhedspersoner, som bliver berørt af en tilsynssag. Vi ser frem til at følge arbejdet med initiativerne tæt, så vi sikrer, at vi ser den ønskede effekt for både sundhedspersoner og patienter. Samtidig er det vigtigt for både patienter og sundhedspersonale, at der også fremadrettet er stort fokus på at uddrage læring fra individtilsynene for at øge patientsikkerheden.
Formand for Lægeforeningen Camilla Rathcke siger:
- Lægeforeningen har i årevis efterlyst forbedringer af Styrelsen for Patientsikkerheds sundhedsfaglige tilsyn. Vi har blandt meget andet peget på behovet for et mere lyttende tilsyn med fokus på læring plus en bedre kommunikation til sundhedspersoner underlagt tilsyn, så man ikke oplever at være dømt på forhånd og skulle bevise sin uskyld. Med disse løsninger, der nu er lagt frem, er vejen banet for et forbedret tilsyn fra Styrelsen for Patientsikkerheds side. Ikke mindst fordi det er aftalt, at Styrelsen for Patientsikkerheds videre arbejde skal evalueres tæt af Lægeforeningen og andre organisationer.
Formand for Tandlægeforeningen Torben Schønwaldt siger:
Danske tandlæger arbejder hver dag med omhu og samvittighedsfuldhed i sundhedsvæsenet. Derfor er patientsikkerheden generelt også meget høj på landets tandlægeklinikker. Det skal individtilsynet også afspejle. Med de 14 anbefalinger tager vi et vigtigt, første skridt i den rigtige retning for at sikre et tilsyn, hvor der er gennemsigtighed og tryghed for tandlæger og andre sundhedspersoner.
1. næstforperson i Dansk Sygeplejeråd Harun Demirtas siger:
Tilsyn handler først og fremmest om tryghed og patientsikkerhed og skal bruges til at skabe læring og forbedring af sundhedsvæsenet. Tilsyn skal ikke bruges til at hænge den enkelte sundhedsansatte ud, men nogle gange er der brug for tilsyn af den enkelte. Når det sker, skal det gøres ordentligt. Derfor er det godt med de nye anbefalinger, der tager hul på dialogen om at skabe øget gennemsigtighed, retssikkerhed og tryghed for den enkelte sundhedsansatte, som bliver omfattet af en tilsynssag.
Formand for social- og sundhedssektoren i FOA Tanja Nielsen siger:
FOA er glad for, at der gøres noget for at forbedre individtilsynet for sundhedspersonerne. Og vi er selvfølgelig glade for, at Styrelsen for Patientsikkerhed aktivt gør noget for at forbedre deres kommunikationsindsats til sundhedspersonerne. Samtidig ser vi frem til en tættere dialog og samarbejde med Styrelsen for Patientsikkerhed om forbedringspotentialerne ved individtilsynet. Vi vil følge udviklingen med de igangsatte initiativer tæt.
11 af de 14 løsningsinitiativer implementeres i løbet af 2025. De sidste initiativer implementeres i 2026.
Som opfølgning på evalueringen fra 2022 har Styrelsen for Patientsikkerhed gennemført en række initiativer, der skal imødekomme de udfordringer, som sundhedspersonerne peger på i evalueringen.
Styrelsen vil blandt andet øge gennemsigtigheden ved at offentliggøre nøgletal om individtilsynet og styrke både den mundtlige og skriftlige kommunikation med sundhedspersoner.
Læs mere
Læs mere i ministeriets folder "Et mere transparent individtilsyn" (PDF) samt i bilagsfolderen "Uddybbende beskrivelse af løsningsinitiativerne i forslagskataloget" (PDF)