Med Prisen for Årets Patientoplevelse 2023 ønsker Danske Regioner at stille skarpt på og hædre den gode patientoplevelse i borgerens møde med sundhedsvæsenet.
Blandt det overvældende flertal af gode behandlingsforløb og oplevelser i sundhedsvæsenet, viser tilkendegivelser fra patienter og pårørende dog også, at der forekommer en hel del møder med sundhedsvæsenet, hvor borgernes oplevelser ikke er i top, eller hvor mødet med sundhedsvæsenet ligefrem opleves som dårligt.
Det handler ikke nødvendigvis om den kliniske kerneydelse, men også måden sundhedsvæsenet møder og tager hånd om patienter og pårørende på før, under og efter behandling. Det kan være en oplevelse af et sundhedsvæsen, der er svært at navigere i og manglende oplevelse af omsorg og empati. Det kan også være et behov for bedre kommunikation eller at behandlingsforløbets delelementer ikke, eller kun i ringe grad, koordineres af sundhedsvæsenet, så patienter føler, at de overlades til selv, fx ved overgange.
VINDEREN AF PRISEN FOR ÅRETS PATIENTOPLEVELSE 2023 ER FLEXKLINIKKEN
Flexklinikken på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital formår at imødekomme socialt udsatte borgere, der oplever udfordringer i mødet med det etablerede sundhedsvæsen. Målgruppen for initiativet er brugere af væresteder og bosteder samt hjemløse og funktionelt hjemløse borgere. I Flexklinikken skal man ikke bestille tid, og der tilbydes et fleksibelt forløb, der er tilpasset den enkeltes behov. Målet er at forbedre sundhedstilstanden og øge livskvaliteten for en borgergruppe, der ikke tidligere har gjort brug af de etablerede sundhedstilbud.
Vinderen blev kåret ved Regionernes Politiske Topmøde i Aarhus den 30. marts 2023.
Læs mere om årets vinder af prisen og se alle 53 indstillinger:
Fokus på patientens oplevelse
Danske Regioner ønsker derfor at hædre gode koncepter, begavede initiativer, en teknologi, en organiseringsform, en smart gadget eller andet, der højner patientoplevelsen i mødet med sundhedsvæsenet. Det kan eksempelvis være relationen mellem patient og behandler, servicemindedhed samt initiativer, der understøtter sundhedsvæsenets møde med mennesket bag diagnosekoden og cpr. nummer. Det kan bl.a. være ved, at inddrage den enkeltes livssituation, f.eks. sociale relationer, boligsituation, job mv. Den gode patientoplevelse kan også være et resultat af mere effektiv tidsudnyttelse, intern vidensdeling, informationsudveksling og koordinering ”bag kulisserne”, som kommer patienter og pårørende til gavn.
Initiativerne kan desuden indeholde et arbejdskraftsbesparende element. Et smidigt, fleksibelt og serviceminded sundhedsvæsen kan medføre en mere effektiv infrastruktur, enklere processer og mindre dobbeltarbejde. Det kan også gøre det nemmere for patienterne at navigere i.
Det vil være et krav, at initiativer allerede er implementerede og har været i drift i en vis periode og at styrkelsen af patientoplevelsen kan dokumenteres. Se nærmere vedrørende vinderkriterier i FAQ´en længere nede på siden.
Udbredelse af de gode initiativer gennem prisen
Alle initiativer vil blive lagt på Danske Regioners hjemmeside til inspiration og læring. Vinderen af Prisen for Årets Patientoplevelse 2023 skal desuden medvirke aktivt til at skabe synlighed om og kendskab til vinderinitiativet med henblik på efterfølgende udbredelse i de øvrige regioner – og evt. også andre sektorer. Prisen skal således skabe reel læringseffekt i sundhedsvæsenet.
Indstilling af initiativ til Prisen for Årets Patientoplevelse 2023
Du kan ikke længere indstille initiativer til Årets Patientoplevelse 2023, da indstillingen lukkede d. 9. januar.