Gå til indhold

Sikrede institutioner

Regionerne driver i dag 7 ud af i alt 8 sikrede institutioner, der varetager socialpædagogiske opgaver for børn og unge. I dag er der i alt 121 pladser på de sikrede institutioner, som drives efter sociallovgivningen. De fleste unge på de sikrede institutioner er sigtet eller dømt for kriminelle handlinger. Herudover er der et stigende antal sociale anbringelser af unge, der har behov for den særlige socialpædagogiske indsats, som tilbydes på de sikrede institutioner.

Retlige pladser

Langt de fleste af de unge er anbragt i varetægtssurrogat. Det vil sige, at de afventer en eventuel dom for begået kriminalitet. Unge under 18 år må ikke sidde i et almindeligt fængsel sammen med voksne kriminelle og anbringes derfor på en sikret institution. Man kan også afsone en almindelig dom på en sikret institution. Herudover kan de unge anbringes som led en ungdomssanktion, som er en særlig dom for unge under 18 år, som bl.a. inkluderer ophold på en sikret institution og et planlagt socialpædagogisk tilbud.

Sociale pladser

En voksende gruppe unge anbringes af deres kommune på sociale pladser. Baggrunden er en konkret vurdering af, at det er absolut nødvendigt at anbringe den unge på en sikret institution for at forhindre den unge i at begå kriminalitet, eller fordi den unge er til fare for sig selv eller andre.

Udviklingen i anbringelser

De sidste 10 år er ungdomskriminaliteten faldet og dermed oplever de sikrede institutioner også, at langt færre bliver anbragt. I 2013 var der samlet set 716 anbringelser på landets sikrede institutioner, mens det i 2023 var faldet til 468. Sideløbende med det faldende antal anbringelser er der dog sket en stigning i det gennemsnitlige antal opholdsdage. Siden 22013 har der været en udvikling hen imod, at flere unge anbringes på såkaldte sociale pladser. I 2013 var 10 procent af anbringelserne på institutionerne sociale anbringelser, mens det i 2023 var steget til 46,7 procent.

Hvis du vil vide mere

Kontakt

Julie Kjærgaard,
Konsulent (på barsel)
T
M 2176 5839
E JULIK@regioner.dk
Julie Kjærgaard
Relaterede nyheder

Læs mere

Længe ventet: Specialiseringsforløb for social- og sundhedsassistenter klar i september 2025

Fra september 2025 kan social- og sundhedsassistenter tage to nye, særlige specialiseringsforløb i demens og psykiatri. Uddannelserne bliver udbudt på professionshøjskoler i hele landet og er målrettet faggruppens behov for at håndtere stigende krav og kompleksitet.

Læs mere

Stort løft af psykiatrien skal opbygge kapacitet og styrke eksisterende tilbud

Regeringen lægger i sit psykiatriudspil op til at tilføre 2,6 milliarder til psykiatrien frem til 2030. Heraf afsættes 783 mio. til kapacitet i den regionale psykiatri. Det er afgørende, at psykiatrien nu får sikkerhed for, at der er varige midler til at opbygge kapacitet.

Læs mere

Vinderne af Prisopgaven i Klinisk Psykiatri 2024

Danske Regioner uddelte fredag d. 14. marts 2025 præmier til vinderne af den årlige prisopgave i klinisk psykiatri for medicinstuderende. Prisopgaven skal fremme interessen for de psykiatriske specialer og er et samarbejde mellem regionerne, Dansk Psykiatrisk Selskab, Børne- og Ungdomspsykiatrisk Selskab og Dansk Selskab for Distriktspsykiatri. Prisoverrækkelsen fandt sted på Dansk Psykiatrisk Selskabs Årsmøde på Hotel Odeon i Odense.

Læs mere

Regionerne går til kamp mod nikotin

Unges brug af nikotinprodukter er sundhedsmæssigt alarmerende, og der bør skrides ind med forbud og en langt strammere kurs overfor salget, mener Danske Regioner

Læs mere