Gå til indhold

Fire milliarder kroner skal investeres i ny sundhedsteknologi

Ny teknologi og nye muligheder buldrer frem både i samfundet generelt og på sundhedsområdet. Danske Regioner foreslår nu at investere fire milliarder kroner i de sundhedsteknologiske muligheder. "Vi kan foregribe sundhedsudfordringerne og sikre endnu bedre hjælp til borgerne", siger Stephanie Lose, formand for Udvalget for Sundhedsinnovation og Erhvervssamarbejde.

Flere ældre, flere kronisk syge, flere med mange sygdomme, færre sundhedsansatte per patient og mangel på specialister i landets yderområder. Det danske sundhedsvæsen står over for en række store udfordringer, og på den baggrund spiller Danske Regioner nu ud: Der bør investeres fire milliarder kroner i ny sundhedsteknologi over de kommende år. Investeringen vil blive drøftet med regeringen den kommende tid.

- De nye teknologiske løsninger er her allerede, og med dem kan vi yde endnu bedre behandling til patienterne. Det skal vi selvfølgelig gribe. Moderat syge patienter kommer til at kunne klare mere hjemme i trygge omgivelser, meget syge vil som andre få glæde af mere skræddersyet behandling, og patienterne i landets yderområder vil kunne vide sig sikre på, at netop deres læger også har adgang til den nyeste specialistviden, siger Stephanie Lose, formand for Udvalget for Sundhedsinnovation og Erhvervssamarbejde i Danske Regioner.

Førende eksperter i ryggen

De fire milliarder kroner skal placeres i et investeringsprogram, der blandt andet fokuserer på at afprøve kunstig intelligens, selvdiagnosticering, fjernkonsultationer, apps og sikkerhedsløsninger. Udspillet blev præsenteret på Danske Regioners generalforsamling 2017.

- Kunstig intelligens, hvor en supercomputer på få sekunder finder og sorterer millioner af siders data, kan give den enkelte læge mulighed for at have alverdens førende eksperter i ryggen, når der sammen med patienten skal træffes afgørende beslutninger om behandling. Lægen vil kunne få adgang til vigtig viden, som det ellers kunne tage meget lang tid at opdrive på egen hånd - det betyder hurtigere diagnoser og hurtigere behandling, siger Stephanie Lose og tilføjer:

- Vi taler om et stærkt supplement til vores sundhedsprofessionelle - ikke om en erstatning. Teknologien skal både frigøre varme hænder til endnu mere patientkontakt og skabe bedre løsninger for borgerne, som kan blive mere selvhjulpne og få mere præcis behandling.

Et hav af muligheder

Planen om et investeringsprogram kommer, samtidig med at Danske Regioner og Mandag Morgen offentliggør publikationen ”Sundhed i Skyen – et kig ind i den digitale fremtid på sundhedsområdet”. Publikationen er et inspirationsoplæg om sundhedens digitale transformation.

- Teknologien giver et hav af nye muligheder for at forbedre sundhedsvæsenet, men vi skal også være opmærksomme på etikken og ligheden i sundhed. Teknologien skal målrette hjælpen til dem med størst behov, og vi skal hele tiden have øje for, at teknologien gavner alle borgere og patienter – uanset hvor ferm man er teknologisk, siger Stephanie Lose.

læs mere

Et kig ind i den digitale fremtid på sundhedsområdet

Hent Danske Regioners inspirationsoplæg her:

generalforsamling 2017

Udspil, taler og video og fotos fra GF17

Få overblik over begivenhederne på Danske Regioners generalforsamling d. 6. april i Aarhus.

regioner.dk/gf17 finder du alle de udspil og rapporter, der blev lanceret i forbindelse med generalforsamlingen, og du kan se taler og debatter på video.

kontakt

Hvis du vil vide mere

Nanna Kathrine Pedersen, konsulent
Center for Sundhed og Sociale indsatser
T: 3529 8440
M: 2979 6364
E: npe@regioner.dk

Jon Bøge Gehlert, presserådgiver
Kommunikation
M: 2115 2910
E: jbg@regioner.dk

 

læs mere

relaterede nyheder

Danske Regioner vil beskytte medarbejderes navne i journaler

Det er afgørende, at regionernes medarbejdere er så trygge som muligt.   - Vi arbejder løbende på at sikre trygge rammer for vores medarbejdere, også der hvor det er svært. I fremtiden vil vi derfor give mulighed for at beskytte medarbejderes navne i journalerne, hvor der er behov for dette, siger formand for Danske Regioner, Anders Kühnau.

Læs mere

Vi skal bruge kunstig intelligens til at forbedre sundhedsvæsenet

Kunstig intelligens skal have en plads i sundhedsvæsenet, skriver Lars Gaardhøj, Danske Regioner og Camilla Rathcke, Lægeforeningen i Avisen Danmark.

Læs mere

Kære regering: Styrk sundhedsvæsenet før stormen med ny teknologi

Den aldrende befolkning og mangel på sundhedspersonale er sundhedsvæsenets største udfordring. Danske Regioner og Øjenforeningen ser et stort potentiale i, at innovativ ny teknologi kan frigøre arbejdskraft og dermed bidrage til at løse nogle af de udfordringer, sundhedsvæsenet står over for.

Læs mere

Regionerne ønsker særskilte midler til hospitalernes cyberforsvar

Cybertruslen mod hospitalerne er forværret med Ruslands invasion af Ukraine. Danske Regioner opfordrer regeringen til at afsætte særskilt finansiering til cyberforsvar af sundhedsvæsenet i den økonomiske aftale for 2024. Ellers skal pengene fremadrettet tages fra patientbehandlingen, siger 2. næstformand for Danske Regioner, Lars Gaardhøj.

Læs mere