Fire milliarder kroner skal investeres i ny sundhedsteknologi

Ny teknologi og nye muligheder buldrer frem både i samfundet generelt og på sundhedsområdet. Danske Regioner foreslår nu at investere fire milliarder kroner i de sundhedsteknologiske muligheder.
"Vi kan foregribe sundhedsudfordringerne og sikre endnu bedre hjælp til borgerne", siger Stephanie Lose, formand for Udvalget for Sundhedsinnovation og Erhvervssamarbejde.

Flere ældre, flere kronisk syge, flere med mange sygdomme, færre sundhedsansatte per patient og mangel på specialister i landets yderområder. Det danske sundhedsvæsen står over for en række store udfordringer, og på den baggrund spiller Danske Regioner nu ud: Der bør investeres fire milliarder kroner i ny sundhedsteknologi over de kommende år. Investeringen vil blive drøftet med regeringen den kommende tid.

- De nye teknologiske løsninger er her allerede, og med dem kan vi yde endnu bedre behandling til patienterne. Det skal vi selvfølgelig gribe. Moderat syge patienter kommer til at kunne klare mere hjemme i trygge omgivelser, meget syge vil som andre få glæde af mere skræddersyet behandling, og patienterne i landets yderområder vil kunne vide sig sikre på, at netop deres læger også har adgang til den nyeste specialistviden, siger Stephanie Lose, formand for Udvalget for Sundhedsinnovation og Erhvervssamarbejde i Danske Regioner.

Førende eksperter i ryggen

De fire milliarder kroner skal placeres i et investeringsprogram, der blandt andet fokuserer på at afprøve kunstig intelligens, selvdiagnosticering, fjernkonsultationer, apps og sikkerhedsløsninger. Udspillet blev præsenteret på Danske Regioners generalforsamling 2017.

- Kunstig intelligens, hvor en supercomputer på få sekunder finder og sorterer millioner af siders data, kan give den enkelte læge mulighed for at have alverdens førende eksperter i ryggen, når der sammen med patienten skal træffes afgørende beslutninger om behandling. Lægen vil kunne få adgang til vigtig viden, som det ellers kunne tage meget lang tid at opdrive på egen hånd - det betyder hurtigere diagnoser og hurtigere behandling, siger Stephanie Lose og tilføjer:

- Vi taler om et stærkt supplement til vores sundhedsprofessionelle - ikke om en erstatning. Teknologien skal både frigøre varme hænder til endnu mere patientkontakt og skabe bedre løsninger for borgerne, som kan blive mere selvhjulpne og få mere præcis behandling.

Et hav af muligheder

Planen om et investeringsprogram kommer, samtidig med at Danske Regioner og Mandag Morgen offentliggør publikationen ”Sundhed i Skyen – et kig ind i den digitale fremtid på sundhedsområdet”. Publikationen er et inspirationsoplæg om sundhedens digitale transformation.

- Teknologien giver et hav af nye muligheder for at forbedre sundhedsvæsenet, men vi skal også være opmærksomme på etikken og ligheden i sundhed. Teknologien skal målrette hjælpen til dem med størst behov, og vi skal hele tiden have øje for, at teknologien gavner alle borgere og patienter – uanset hvor ferm man er teknologisk, siger Stephanie Lose.

læs mere

Et kig ind i den digitale fremtid på sundhedsområdet

Hent Danske Regioners inspirationsoplæg her:

generalforsamling 2017

Udspil, taler og video og fotos fra GF17

Få overblik over begivenhederne på Danske Regioners generalforsamling d. 6. april i Aarhus.

regioner.dk/gf17 finder du alle de udspil og rapporter, der blev lanceret i forbindelse med generalforsamlingen, og du kan se taler og debatter på video.

kontakt

Hvis du vil vide mere

Nanna Kathrine Pedersen, konsulent
Center for Sundhed og Sociale indsatser
T: 3529 8440
M: 2979 6364
E: npe@regioner.dk

Jon Bøge Gehlert, presserådgiver
Kommunikation
M: 2115 2910
E: jbg@regioner.dk

 

Hvis du vil vide mere

Kontakt

Stephanie Lose,
Formand for Danske Regioner, regionsrådsformand
T -
M 25 33 09 82
E formanden@regioner.dk
Stephanie Lose (1)
læs mere

relaterede nyheder

Ny IT-sikkerhedskampagne: Et klik kan ændre alt

20.000 danskere har på kun seks måneder anmeldt it-kriminalitet, viser tal fra politiets center for it-relateret økonomisk kriminalitet, LCIK. Nu lancerer Digitaliseringsstyrelsen kampagnen ”Et klik kan ændre alt”, for at rette opmærksomhed mod problematikken. Danske Regioner er med i kampagnen, som lanceres i dag den 7. oktober.

Læs mere

Kommuner og regioner skal afprøve kunstig intelligens for at løfte kvaliteten i den offentlige service

Kommuner og regioner skal gennem 15 signaturprojekter afprøve kunstig intelligens inden for sundhedsområdet, social- og beskæftigelsesområdet samt tværgående sagsbehandling.

Læs mere

Rapport: Regionerne sikrer effektiv og billig it-drift

Selvom det danske sundhedsvæsen er blandt verdens mest digitale, viser ny rapport, at regionerne bruger færre penge på drift af it end et sammenligneligt internationalt gennemsnit. ”Jeg er stolt af, at vi løbende og effektivt har øget digitaliseringen i sundhedsvæsenet,” siger næstformand i Danske Regioner, Ulla Astman.

Læs mere

Sammen gør vi Danmark til førende HealthTech nation

Forestil dig, at du ved at sluge en robot i tabletform på størrelse med en Kodimagnyl, kan behandles for din sukkersyge ved et snuptag - helt uden brug af nåle. Dine helbredstjek klarer du hurtigt med en sundhedsbot på din telefon. Science fiction? Nej, for sundhedsteknologiske løsninger som disse kan blive til virkelighed om få år, hvis sundhedsvæsen, industri og forskning og andre gode kræfter lægger sig i selen – sammen.

Læs mere