Dansk sundhedsvæsen forebygger mange akutte indlæggelser

Sammenlignet med mange andre lande er der ret få indlæggelser herhjemme, der skyldes lidelser som diabetes, KOL og for højt blodtryk. "Og det er godt, at symptomer tages i opløbet. Det betyder at borgere undgår en tur på hospitalet", siger formanden for Danske Regioner, Stephanie Lose.

OECD har netop udgivet en rapport, der sammenligner forholdene på sundhedsområdet i en stribe lande, og her klarer Danmark sig flot på flere felter. Bl.a. er vi gode til at undgå såkaldte ”forebyggelige indlæggelser”. Det er en samlet betegnelse for indlæggelser, der kan undgås, hvis patienterne bliver hjulpet i tide fx hos deres praktiserende læge.

Rapporten fra OECD viser, at 21 lande har relativt flere indlæggelser end Danmark, der med en 8. plads ligger i den nederste ende på ranglisten med i alt knap 30 lande.

 

Praksislæger gør et godt arbejde

Når man taler om en forebyggelig indlæggelse i denne sammenhæng, kan den fx gælde en patient med diabetes, der bliver indlagt i stedet for at få justeret sin insulin i tide, så patienten undgår at blive sendt på hospitalet. Eller en hjertepatient, der indlægges i stedet for at praksislægen har justeret medicinen rigtigt.

- De praktiserende læger har en stor del af æren for den flotte placering, som Danmark har i OECD-opgørelsen, siger Stephanie Lose.

- De fanger i høj grad symptomer på forværring, og skrider ind i tide. På den måde undgår vi indlæggelser, der hverken er til gavn for patienter eller samfundet, tilføjer hun. Stephanie Lose peger på, at Danmarks placering viser, at vi er lykkedes med at sikre en høj grad af sammenhæng og nærhed i behandlingen, så patienter undgår at havne på sygehusene.

- Og dén vej skal vi videre ad. Vi har sat kursen – blandt andet nu, hvor praksislægerne overtager opgaver fra hospitalerne og kontrollerer flere KOL- og diabetespatienter, tilføjer hun.

Flere nordmænd og svenskere havner overflødigt på hospitalerne

- Af og til er sundhedsvæsenet herhjemme blevet kritiseret for, at vores hospitaler har for mange forebyggelige eller overflødige indlæggelser. Men OECD-rapporten viser klart og tydeligt, at antallet er lavere her end i mange af de andre lande, siger Stephanie Lose.

Opgørelsen som ses herunder viser bl.a. at fx både Norge, Sverige, Finland og Tyskland har flere forebyggelige indlæggelser end Danmark.

Fakta:
OECD har udvalgt disse fem sygdomme, som de mest relevante i forhold til primærsektorens mulighed for at forebygge indlæggelser: Diabetes, KOL, Astma/Bronkietasi, for højt blodtryk og hjertefejl.

Den mest kendte opgørelse af forebyggelige indlæggelser i Danmark, måler noget andet end i OECD’s definition. Den danske opgørelse omfatter flere lidelser, hvor det er vurderet, at bl.a. kommunerne har mulighed for at forebygge. Det er fx dehydrering, forstoppelse, blærebetændelse og brud. I den seneste rene nationale måling faldt antallet af forebyggelige indlæggelser svagt.

Læs mere:

Kontakt

Hvis du vil vide mere

Frederik Wøhlk, konsulent
Center for styring, økonomi og sammenhæng
T:  3529 8468
M: 9117 0350
E: frw@regioner.dk 

Torsten Ellermann Eriksen, presserådgiver
Kommunikation
M: 4020 2057
E: tee@regioner.dk

Kontakt

Hvis du vil vide mere

Stephanie Lose,
Formand for Danske Regioner, regionsrådsformand
T -
M 25 33 09 82
E slo@rsyd.dk
Stephanie Lose (1)
Relaterede nyheder

Læs mere

Kloge valg skal præge patientbehandlingen

Danske Regioner har besluttet at støtte et initiativ fra de Lægevidenskabelige Selskaber og Danske Patienter, der vil rydde op i paletten af opgaver i sundhedsvæsenet. Målet er at reducere antallet af procedurer, tests og behandlinger, der ikke længere giver mening. ”Vi vil skåne patienter for overflødig behandling og lette en del af trykket på sundhedsvæsenet”, siger formand for Danske Regioner, Stephanie Lose.

Læs mere

Dansk behandlingsråd bør placeres i regionerne

En ny kortlægning fra VIVE viser, at et dansk behandlingsråd med fordel kan organiseres, så rådets anbefalinger let kan blive taget i brug i sundhedsvæsenet. Danske Regioner vil derfor præsentere forslag til en model for et behandlingsråd, hvor regionerne har ansvaret. "Vi har allerede vist vejen med Medicinrådet og er klar til at løfte opgaven på ny", siger formand for Danske Regioner, Stephanie Lose.

Læs mere

80 kroner for cigaretter gør forskellen på liv og død

Hver dag begynder 40 unge at ryge. Hvert år dør 13.600 danskere af rygning. Ingen børn drømmer om et liv med alvorlig sygdom og tidlig død. Derfor bør prisen på en pakke cigaretter fordobles til 80 kroner, mener Stephanie Lose, formand i Danske Regioner.

Læs mere

Danske Regioner blæser til kamp mod overvægt hos børn

Ny opgørelse viser, at alt for mange børn kæmper med overvægt. Derfor lancerer Danske Regioner nu en række initiativer i et nyt udspil om børn og unges sundhed. "Vi skal så tidligt som muligt hjælpe de børn, hvor vægten er på vej op", siger næstformand i Danske Regioner, Ulla Astman.

Læs mere