Gå til indhold

Dansk sundhedsvæsen forebygger mange akutte indlæggelser

Sammenlignet med mange andre lande er der ret få indlæggelser herhjemme, der skyldes lidelser som diabetes, KOL og for højt blodtryk. "Og det er godt, at symptomer tages i opløbet. Det betyder at borgere undgår en tur på hospitalet", siger formanden for Danske Regioner, Stephanie Lose.

OECD har netop udgivet en rapport, der sammenligner forholdene på sundhedsområdet i en stribe lande, og her klarer Danmark sig flot på flere felter. Bl.a. er vi gode til at undgå såkaldte ”forebyggelige indlæggelser”. Det er en samlet betegnelse for indlæggelser, der kan undgås, hvis patienterne bliver hjulpet i tide fx hos deres praktiserende læge.

Rapporten fra OECD viser, at 21 lande har relativt flere indlæggelser end Danmark, der med en 8. plads ligger i den nederste ende på ranglisten med i alt knap 30 lande.

 

Praksislæger gør et godt arbejde

Når man taler om en forebyggelig indlæggelse i denne sammenhæng, kan den fx gælde en patient med diabetes, der bliver indlagt i stedet for at få justeret sin insulin i tide, så patienten undgår at blive sendt på hospitalet. Eller en hjertepatient, der indlægges i stedet for at praksislægen har justeret medicinen rigtigt.

- De praktiserende læger har en stor del af æren for den flotte placering, som Danmark har i OECD-opgørelsen, siger Stephanie Lose.

- De fanger i høj grad symptomer på forværring, og skrider ind i tide. På den måde undgår vi indlæggelser, der hverken er til gavn for patienter eller samfundet, tilføjer hun. Stephanie Lose peger på, at Danmarks placering viser, at vi er lykkedes med at sikre en høj grad af sammenhæng og nærhed i behandlingen, så patienter undgår at havne på sygehusene.

- Og dén vej skal vi videre ad. Vi har sat kursen – blandt andet nu, hvor praksislægerne overtager opgaver fra hospitalerne og kontrollerer flere KOL- og diabetespatienter, tilføjer hun.

Flere nordmænd og svenskere havner overflødigt på hospitalerne

- Af og til er sundhedsvæsenet herhjemme blevet kritiseret for, at vores hospitaler har for mange forebyggelige eller overflødige indlæggelser. Men OECD-rapporten viser klart og tydeligt, at antallet er lavere her end i mange af de andre lande, siger Stephanie Lose.

Opgørelsen som ses herunder viser bl.a. at fx både Norge, Sverige, Finland og Tyskland har flere forebyggelige indlæggelser end Danmark.

Fakta:
OECD har udvalgt disse fem sygdomme, som de mest relevante i forhold til primærsektorens mulighed for at forebygge indlæggelser: Diabetes, KOL, Astma/Bronkietasi, for højt blodtryk og hjertefejl.

Den mest kendte opgørelse af forebyggelige indlæggelser i Danmark, måler noget andet end i OECD’s definition. Den danske opgørelse omfatter flere lidelser, hvor det er vurderet, at bl.a. kommunerne har mulighed for at forebygge. Det er fx dehydrering, forstoppelse, blærebetændelse og brud. I den seneste rene nationale måling faldt antallet af forebyggelige indlæggelser svagt.

Læs mere:

Kontakt

Hvis du vil vide mere

Frederik Wøhlk, konsulent
Center for styring, økonomi og sammenhæng
T:  3529 8468
M: 9117 0350
E: frw@regioner.dk 

Torsten Ellermann Eriksen, presserådgiver
Kommunikation
M: 4020 2057
E: tee@regioner.dk

Relaterede nyheder

Læs mere